Navigacija
Portal TFL

STA novice / V teku javna razprava o predlogu Nacionalnega programa visokega šolstva 2021-2030

ponedeljek, 23.8.2021

Ljubljana, 23. avgusta (STA) - Do 20. septembra letos je v teku javna razprava o predlogu Nacionalnega programa visokega šolstva 2021-2030. Po navedbah šolskega ministrstva je to ključni strateški dokument za slovensko visoko šolstvo, ki bo osnova za oblikovanje politik na tem področju v naslednjih desetih letih.

Predlog Nacionalnega programa visokega šolstva 2021-2030, ki je spisan na 15 straneh, po navedbah ministrstva za izobraževanje, znanost in šport temelji na strokovnih izhodiščih, ki jih je aprila letos sprejel svet za visoko šolstvo.

V obravnavanem dokumentu je zapisano, da je ključni strateški cilj dvigniti raven in kakovost visokošolske izobrazbe v Sloveniji, povečati odzivnost ter prožnost in privlačnost visokošolskega sistema glede na potrebe gospodarstva, negospodarstva in celotne družbe.

Prav tako je ključni strateški cilj okrepiti mednarodno vpetost visokošolskega sistema, izboljšati dostopnost izobraževanja in možnosti za nenehno izobraževanje ter vseživljenjsko učenje v visokem šolstvu v vsej Sloveniji, povečati intenzivnost raziskav in inovacij ter izboljšati prenos znanja v okolje.

Načrt je razdeljen na pet področij, ki obravnavajo družbeni razvoj in visokošolski sistem, zakonodajo in financiranje, kakovost, internacionalizacijo in digitalizacijo. Za vsako od teh področij so opredeljeni strateški cilji in ukrepi za njihovo doseganje, je razvidno iz objavljenega dokumenta.

Načrt med drugim navaja, da bodo koncesije lahko dodeljene za izvajanje akreditiranih študijskih programov, za katere bodo izkazane zadostne družbene potrebe, ki bodo ustrezali pričakovanjem prihodnjega razvoja slovenske družbe in regionalnega razvoja ter bodo kakovostno nadgrajevali raznolikost visokošolske izobraževalne ponudbe v Sloveniji oziroma se v okviru javne službe na področju visokega šolstva ne bodo izvajali v ustreznem obsegu.

Glede financiranja pa med drugim napoveduje spremembo zakonodaje, ki bo celovito opredelila javno službo na področju visokega šolstva in s katero bo zagotovljena stabilnost financiranja izobraževalnega, znanstvenoraziskovalnega in umetniškega dela visokošolskih zavodov.

K predlogu programa lahko strokovna in druga javnost predloge in pripombe poda do 20. septembra letos na spletni strani e-demokracija. Na šolskem ministrstvu napovedujejo, da bodo na podlagi analize stanja visokošolske dejavnosti v Sloveniji v letu 2020 v roku šestih mesecev po sprejetju Nacionalnega programa visokega šolstva 2021-2030 pripravili področne akcijske načrte uresničevanja tega programa.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window