Dnevne zakonodajne novosti / 1. marec 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 21 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2023 z dne 22.9.2023
TEMA DNEVA
Zmanjševanje vrzeli iz časov krize
Tema dneva

Slovenija je po rasti BDP ponovno opazno presegla povprečje evrskega območja in s tem nadalje zmanjšala v času krize poglobljeno vrzel, so podatke statističnega urada, da je država lani zabeležila petodstotno rast, pospremili v Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Predstavniki gospodarskih združenj so medtem izrazili optimizem, a imajo tudi nekaj opozoril. Slišati je pozive k brzdanju apetitov po povečanju porabe, opozorila zaradi pomanjkanja kvalificirane delovne sile in želje za razvojne ukrepe in reforme. "To lepo dokazuje, da smo čvrsto na pravi poti gospodarskega razvoja in finančne konsolidacije," pa je podatke komentiral premier Miro Cerar. A ob tem moramo biti previdni in ne smemo dovoliti, da bi trošili več, kot ustvarimo, je poudaril.

Zbiranje predlogov za kandidate za sodni svet
Predsednik republike Borut Pahor je objavil poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za tri člane Sodnega sveta. Julija bo namreč potekel mandat šestim članom, med katerimi tri izvoli DZ na predlog predsednika republike izmed univerzitetnih profesorjev prava, odvetnikov in drugih pravnikov. Predloge možnih kandidatov je treba poslati do 16. marca na naslov predsednikovega urada. Po tem, ko bo v skladu z zakonom o sodnem svetu predsednik države sprejel odločitev o uvrstitvi kandidatov na kandidatno listo, in pred glasovanjem v DZ je predvidena javna predstavitev kandidatov na listi.

Časovna omejitev zaposlitve prek upokojitvene starosti
Podaljšanje pogodbe o zaposlitvi prek predpisane upokojitvene starosti je lahko časovno omejeno, zaposleni pa pri tem ne more trditi, da gre za zlorabo pogodb za določen čas, je odločilo Sodišče EU. Delavec z dopolnitvijo upokojitvene starosti namreč pridobi pravico do starostne pokojnine, so sporočili s sodišča. Zaposleni, ki dopolni to starost, se od drugih zaposlenih ne razlikuje samo po socialnem varstvu, temveč tudi po tem, da je načeloma na koncu poklicne poti in torej z vidika določenega trajanja delovnega razmerja nima možnosti izbire pogodbe za nedoločen čas.

Zdravstveni podatki le za pooblaščene
Na ministrstvu za zdravje zavračajo navedbe, da bi zaradi sistema eNaročanje imelo dostop do zdravstvenih podatkov veliko število ljudi, ki jih ne veže obveza molčečnosti. Poudarjajo, da lahko do podatkov dostopajo le pooblaščeni, pa še v tem primeru so vsi zavezani k molčečnosti, kot opredeljuje tudi zakon o zdravstveni dejavnosti. Kot so navedli, lahko glede na zakon o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva le pooblaščeni izvajalci vidijo osebne zdravstvene podatke bolnikov. Za sledenje dostopov do bolnikovih podatkov pa se v sistemih eZdravja vodijo revizijske sledi, torej podroben zapis tega, kdo in kdaj je do določenih podatkov dostopal.

Hiperprodukcija novih zakonskih predlogov
Koalicijski partnerji so se pogovarjali o kopici zakonov, ki so jih poslanci v zadnjem času vložili v parlamentarno proceduro. Medtem ko so koalicijski partnerji kritični do poslancev SMC, ki si po njihovem mnenju z vlaganjem zakonov poskušajo pridobivati volilne glasove, pa v SMC takšne kritike zavračajo kot neupravičene. Po besedah vodje poslanske skupine SMC Simone Kustec Lipicer zakonske predloge ves čas koalicijsko usklajujejo. Velika večina jih ima pri vložitvi tudi podporo koalicijskih partnerjev. Po mnenju predsednika SD Dejana Židana pa je množično vlaganje zakonov za državo škodljivo.

Javno posvetovanje o energijskih nalepkah
Evropska komisija je začela javno posvetovanje o okoljsko primerni zasnovi in označevanju z energijskimi nalepkami za hladilnike, pomivalne stroje, pralne stroje, televizorje, računalnike in sijalke. Vse zainteresirane vabi, da do 7. maja izrazijo svoje mnenje v vprašalniku. Informacije o učinkovitih in trajnostnih izdelkih po mnenju komisije pomembno prispevajo k varčevanju z energijo ter zmanjšanju stroškov za energijo, obenem pa spodbujajo inovacije in naložbe v proizvodnjo energijsko učinkovitejših izdelkov. Komisija zato želi posodobiti okvir za označevanje z energijskimi nalepkami, da bi izboljšali njegovo učinkovitost.(TFL)