Navigacija
Portal TFL

STA novice / Koalicijski partnerji zaradi vlaganja zakonov kritični do poslancev SMC, ti očitke zavračajo

sreda, 28.2.2018

Ljubljana, 28. februarja (STA) - Koalicijski partnerji so se danes pogovarjali o kopici zakonov, ki so jih poslanci v zadnjem času vložili v parlamentarno proceduro. Medtem ko so koalicijski partnerji kritični do poslancev SMC, ki si po njihovem mnenju z vlaganjem zakonov poskušajo pridobivati volilne glasove, pa v SMC takšne kritike zavračajo kot neupravičene.

Kot je po sestanku pojasnila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, so se danes seznanili z vsemi zakonskimi predlogi, ki so bili vloženi v zakonodajni postopek, in se pogovorili o tem, na kakšen način bodo "odpeljali ta del procesa do konca mandata". Po njenih besedah so ugotovili, da so z vidika zakonodaje zelo aktivni in bodo delali do konca, praktično do volitev. Dodala je, da poslanskimi predlogi zakonov odpirajo družbene teme, ki se jih do sedaj niso lotevali.

Kritike na račun poslancev SMC o številu vloženih zakonov pa so po njenem mnenju izrazito neupravičene. Podatki namreč kažejo, da niso samo poslanci SMC vlagali zakonov, pač pa tudi številni drugi. Ob tem je Kustec Lipicerjeva opozorila, da je vlaganje zakonov temeljno poslanstvo dela poslancev.

Zakonske predloge, ki so vloženi, po njenih besedah ves čas koalicijsko usklajujejo. Velika večina jih ima pri vložitvi tudi podporo koalicijskih partnerjev. V nadaljevanju pa se bodo na podlagi argumentov in ocene javnofinančnih posledic skupaj odločili, ali bodo predlogi dobili podporo ali ne.

Da imajo poslanci v skladu s poslovnikov pravico do vlaganja zakonov, priznava tudi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša. Se bo pa treba po njegovih besedah znotraj koalicije odločiti, ali bodo vse te zakone obravnavali po skrajšanem postopku, ki je večinoma predlagan, ali pa po rednem postopku.

Kot je dodal, marsikateri od poslancev misli, da bo z vlaganjem zakonov dobil večjo podporo na volitvah, a sam ocenjuje, da temu ni ravno tako. Opozoril je še, da bi potrebovali ogromno proračunskih sredstev, če bi sprejeli vse predlagane zakone. V tem primeru bi bilo po njegovih besedah logično, da bodo tudi v javnem sektorju zahtevali povišanje plač, "konec koncev pa bomo tudi mi zahtevali, da upokojenci dobijo večji del".

Še bolj kritičen je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. "Nekateri gledamo državo malo drugače kot drugi. Nekateri gledamo delo poslancev drugače kot drugi," je opozoril. Res je sicer, da ima poslanec možnost vlaganja zakonov, a po njegovih besedah je "najbolj nevarno, ko poslanec začenja raznim segmentom družbe obljubljati zadeve, ki jih s figo v žepu ne more izpeljati".

Spomnil je, da ima država ta trenutek težave s stavko javnega sektorja in na to bi se morala osredotočiti vlada. Z vlaganjem takšnih zakonskih predlogov pa dajejo signal, "da je denarja v tej državi dovolj", kar bo zelo otežilo pogajanja s sindikati javnega sektorja.

Kritičen je bil tudi do predsednika DZ Milana Brgleza, ki bi moral v tej situaciji s svojo avtoriteto poslance umirjati, pa tudi sam vlaga predloge zakonov. "V teh zadnjih mesecih bi bilo dobro, da smo malo državniki in ne samo ljudje, ki nagovarjamo volivke in volivce in ni pomembno, koliko stane," je bil oster Han.

O vsebini pisma, ki so ga na zunanjem ministrstvu pripravili za Evropsko komisijo in v katerem bodo navedeni vsi elementi tožbe proti Hrvaški pred Sodiščem EU zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji, pa se koalicijski partnerji niso pogovarjali.

Trenutno vsebino pisma premierju Miru Cerarju predstavlja zunanji minister Karl Erjavec. Na sestanku so tudi vsi ministri, ki so člani implementacijske skupine za arbitražno razsodbo, ter odvetniška ekipa, ki bo zastopala Slovenijo. Po sestanku je predvidena izjava Cerarja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window