Dnevne zakonodajne novosti / 13. december 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za november 2022
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v novembru 2022. V predzadnjem mesecu leta je začelo veljati ali se uporabljati 99 aktov, 51 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je 50 predpisov. Tako je na zadnji dan novembra veljalo 742 zakonov in 21.036 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Vlada v omejitev cen elektrike in plina za javne zavode in občine
Vlada načrtuje sprejem uredb o omejitvi cen elektrike in plina za javne zavode, javne gospodarske zavode, javne agencije, javne sklade in občine. Dobavitelji elektrike bi morali po regulirani ceni dobaviti 80 odstotkov količine odjema odjemalca v letu 2021, dobavitelji plina pa 80 odstotkov napovedanega odjema. Cene bi bile določene za leto 2023.(več)

Varuh z vlaganjem zahtev za oceno ustavnosti prispeva k razjasnitvi ustavnosodnih vprašanj
Čeprav Varuh človekovih pravic ni uspel z izpodbijanjem zakonskih določb o obdelavi podatkov o letalskih potnikih na ustavnem sodišču, pa varuh Peter Svetina ocenjuje, da z vlaganjem zahtev za oceno ustavnosti prispeva k razjasnitvi ustavnosodnih vprašanj.(več)

Golob za začasno vodjo notranjega ministrstva predlaga Ajanović Hovnik
Predsednik vlade Robert Golob je v DZ posredoval odstopno izjavo ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, ki je o odstopu premierja obvestila v petek. DZ se bo z njenim odstopom predvidoma seznanil jutri. Golob je ob tem DZ obvestil, da bo notranje ministrstvo začasno vodila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.(več)

Prvi poskus izvolitve predsednika državnega sveta ni uspel
Državni svetniki, ki so se včeraj sestali na prvi seji v tem sklicu, so po potrditvi mandatov prešli na volitve predsednika DS. A tega v prvem poskusu še niso izvolili, saj noben od kandidatov na tajnem glasovanju ni dobil zadostnega števila glasov. Za izvolitev na predsedniško mesto so namreč potrebni glasovi večine, torej vsaj 21 svetnikov.(več)

Bruselj odobril shemo pomoči čebelarjem
Evropska komisija je odobrila shemo državne pomoči za podporo slovenskim čebelarjem, ki so jih prizadele posledice ruske agresije na Ukrajino. Shema, vredna 1,96 milijona evrov, je skladna s pogoji, določenimi v začasnem okviru za ukrepe državne pomoči, so sporočili v Bruslju.(več)

Ministrstvo ustavilo projekt gradnje sodne stavbe v Ljubljani tik pred podpisom pogodbe za projektiranje
Ministrstvo za pravosodje je tik pred podpisom pogodbe za projektiranje nove stavbe ob Dunajski cesti v Ljubljani projekt ustavilo. Ocenili so, da "trenutna javnofinančna situacija ne omogoča izvedbe tako velikega zalogaja", trenutno pa je v pripravi "celovita analiza dejanskih potreb", poroča Dnevnik. Na vrhovnem sodišču so do odločitve kritični.(več)

EU uvaja nov dokument za vrnitev iz tujine v primeru izgube potnega lista
Evropska komisija je poenotila pravila EU o potni listini za vrnitev v nujnih primerih, ki bo državljanom in državljankam EU zagotovila varno in zanesljivo vrnitev domov v primeru izgube potnega lista v tujini, navaja sporočilo komisije.(več)

Rok za uvedbo enotnega polnilnika elektronskih naprav podaljšan do konca 2024
Mobilni telefoni in druge elektronske naprave, prodane v EU, bodo morale imeti enoten polnilnik od 28. decembra 2024, je razvidno iz objave v Uradnem listu EU. Sprva so se pogajalci Evropskega parlamenta in Sveta EU dogovorili za sredino leta 2024. EU bo tako dobila univerzalni polnilnik z vhodom USB-C.(več)

Članice EU z dogovorom o minimalnem davku za podjetja
Članice EU so se v ponedeljek dogovorile o uvedbi minimalnega davka na prihodke podjetij, po katerem bodo morali biti letni prihodki posamezne skupine podjetij nad 750 milijonov evrov obdavčeni z vsaj 15 odstotki, je sporočil Svet EU.(več)