Dnevne zakonodajne novosti / 8. december 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
DZ bo zakon za posredovanje ob visokih cenah energije obravnaval jutri
Tema dneva

DZ bo predlog interventnega zakona o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije obravnaval jutri na izredni seji, je sklenil kolegij predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič. Po nujnem postopku bodo poslanci obravnavali tudi predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, a na redni decembrski seji. Jutri pa bodo poslanci obravnavali še predlog novele zakona o divjadi in lovstvu ter po odložilnem vetu državnega sveta ponovno odločali o noveli zakona o dohodnini.(več)

Parafiran dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij za zdravstvo in socialno varstvo
Vladna stran je z reprezentativnimi sindikati parafirala dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu. Parafiran dogovor vključuje tudi predlog dviga zdravniških in zobozdravniških plač, čeprav sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides včeraj na parafiranje dogovora ni bilo.(več)

Pozivi k spremembam avtorskopravne zakonodaje in široki javni razpravi
Predstavniki Centralne tehniške knjižnice, Inštituta za intelektualno lastnino in ZRC SAZU so opozorili na ovire, ki jih avtorskopravna zakonodaja predstavlja za delovanje raziskovalnih in drugih organizacij v javnem interesu, pa tudi za uresničitev koncepta odprte znanosti. Zavzeli so se za potrebne spremembe, oblikovane v javni razpravi.(več)

Odsotnost poslancev na sejah se bo objavljala v informacijskem sistemu DZ
Na seji komisije za poslovnik so člani na pobudo predsednice DZ sprejeli sklep, da se od zdaj naprej odsotnost poslancev na sejah DZ objavlja v informacijskem sistemu DZ, odsotnih poslancev pa tako predsedujoči na seji ne bo več poimensko našteval. Spremembe pravilnika o neopravičeni odsotnosti poslancev bo preverila mandatno-volilna komisija.(več)

Premier Robert Golob bo sprejel odstop ministrice Tatjane Bobnar
Premier Robert Golob bo zaradi izgube zaupanja sprejel napovedani odstop ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Dodali so, da pojasnila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, ki jih je Golob prejel včeraj, ne potrjujejo izjav Bobnarjeve glede politizacije policije.(več)

Zagovornik ugotovil diskriminacijo pri merilih za poslovno in delovno uspešnost
Zagovornik načela enakosti je za eno od podjetij ugotovil, da je diskriminatorno določilo tako merila za nagrado iz naslova poslovne uspešnosti kot nagrado za delovno uspešnost. Potencialno so bili prikrajšani zaposleni, ki so bili z dela odsotni zaradi zdravstvenega stanja, starševstva, nosečnosti, invalidnosti in družinskega stanja.(več)

V več panogah dogovor o zvišanju najnižjih osnovnih plač
Podpisniki kolektivnih pogodb več dejavnosti v zasebnem sektorju, med njimi papirne, grafične in gradbene, so se dogovorili za zvišanje najnižjih osnovnih plač in povračil stroškov v zvezi z delom, so sporočili iz Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam.(več)

Delovna skupina ministrstva s predlogom reorganizacije mreže nujne medicinske pomoči
V delovni skupini ministrstva za zdravje so pripravili predlog reorganizacije mreže nujne medicinske pomoči (NMP). Po predlogu bi med drugim na terenske intervencije zdravniki prihajali le iz satelitskih in urgentnih centrov, reševalci pa tudi iz drugih zdravstvenih domov. V nekaterih občinah predlogu že nasprotujejo. Na ministrstvu medtem poudarjajo, da je reorganizacija še v fazi usklajevanja.(več)

Bruselj s predlogi za okrepitev unije kapitalskih trgov
Bruselj je včeraj predstavil več zakonodajnih predlogov, namenjenih okrepitvi unije kapitalskih trgov. Predlogi se nanašajo na področja insolventnosti, kotiranja podjetij na borzah in sisteme poravnav. Pri pripravi ukrepov glede kliringa so upoštevali tudi trenutno dogajanje na energetskih trgih oz. visoke potrebe po likvidnostnih sredstvih.(več)

Bruselj predlaga medsebojno priznavanje starševstva v vseh članicah EU
Evropska komisija je predstavila predlog uredbe, s katero bi bilo starševstvo, ki je ugotovljeno v eni članici, priznano tudi v vseh drugih. Predlog je namenjen predvsem zaščiti pravic otrok. Komisija je sprejela tudi predloga za okrepitev pristojnosti nacionalnih organov za enakost.(več)