Dnevne zakonodajne novosti / 21. december 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 17 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
V javni razpravi novela zakona o javnem naročanju na področju obrambe in varnosti
Tema dneva

Ministrstvo za javno upravo je v javno razpravo predložilo osnutek predloga sprememb in dopolnitev zakona o javnem naročanju na področju obrambe in varnosti, s katerimi želijo uskladiti ureditve posameznih institutov z zakonom o javnem naročanju ter tako poenostaviti postopke. Predlog denimo natančneje ureja pravila v zvezi s t. i. evidenčnimi postopki, prinaša pa tudi spremembe v ureditvi elektronskega javnega naročanja. Pripombe in komentarje na ministrstvu pričakujejo do 30. januarja.(več)

Vrhovno sodišče prejelo eno pritožbo na poročilo DVK o izidu novembrskih referendumov
Na vrhovnem sodišču so do izteka roka v ponedeljek ob polnoči prejeli eno pritožbo na poročila Državne volilne komisije (DVK) glede izidov novembrskih referendumov o zakonih o RTVS, o vladi in o dolgotrajni oskrbi, so za STA sporočili s sodišča. Pritožba, ki so jo vložili Osveščeni prebivalci Slovenije (OPS), se nanaša na vse tri referendume.(več)

Ajanović Hovnik napovedala nov sistemski zakon o javnih zavodih
Ministrstvo za javno upravo bo v drugi polovici prihodnjega leta v javno razpravo posredovalo nov sistemski zakon o zavodih, ki bo omogočal čim bolj racionalno in učinkovito upravljanje in izvajanje javnih služb v okviru posameznih dejavnosti, je v razpravi o upravljanju javnih zavodov na FDV napovedala ministrica Sanja Ajanović Hovnik.(več)

SBC napoveduje pobudo za presojo ustavnosti novele zakona o dohodnini
V Klubu slovenskih podjetnikov (SBC) poslance pozivajo, naj podprejo pobudo za presojo ustavnosti novele zakona o dohodnini, ki jo pripravljajo. Prepričani so, da so spremembe v določenih delih neskladne z načelom enakosti pred zakonom, deloma pa pretirano posegajo v pravico do zasebne lastnine. Podrobnosti o pobudi sicer niso navedli.(več)

DS o predlogu veta na novelo zakona o finančni upravi
Državni svet danes na izredni seji odloča o predlogu odložilnega veta na novelo zakona o finančni upravi. Predlog je podala skupina lokalnih interesov. DZ je novelo potrdil sredi decembra, ob obravnavi vladnega predloga pa se je vnela polemika o morebitnem nezakonitem sledenju državljanom.(več)

Ministrstvo predvideva sedem ambulant za neopredeljene bolnike s polnim ordinacijskim časom
Ministrstvo za zdravje je objavilo predlog pravilnika o podrobnejši vsebini in načinu organiziranja ambulant za neopredeljene, torej bolnike brez izbranega osebnega zdravnika. Predlog predvideva organizacijo sedmih ambulant za polni ordinacijski čas, preostalih pa za krajšega. Ambulante naj bi med drugim zagotovile tudi obravnavo brez naročanja.(več)

Upravni odbor OZS ne podpira zakona o pomoči gospodarstvu niti obvezne božičnice
Upravni odbor Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) je izrazil nezadovoljstvo s sprejetim zakonom o pomoči gospodarstvu za omilitev energetske krize. Kritičen pa je bil tudi do predlagane uvedbe obvezne božičnice, so sporočili iz OZS.(več)

Minister Brežan z evropskimi kolegi o predlogu uredbe o obnovi narave
Minister za okolje in prostor Uroš Brežan se je včeraj mudil na rednem zasedanju evropskih ministrov za okolje, v okviru katerega so prvič izmenjali mnenja o predlogu uredbe o obnovi narave. Cilj dokumenta je do leta 2030 pokriti vsaj 20 odstotkov kopenskih in morskih območij na ravni EU z ukrepi za obnovo narave.(več)

Inšpektorji na območju TNP ugotovili kršitve gradbene zakonodaje
Gradbena inšpekcija Inšpektorata RS za okolje in prostor je v akciji nadzora nedovoljenih gradenj v Triglavskem narodnem parku (TNP) pregledala šest objektov in v petih primerih ugotovila kršitve gradbene zakonodaje. Izdala je tri inšpekcijske odločbe in tri odločbe o prekršku, so sporočili z inšpektorata.(več)

Svet EU potrdil višje cilje glede obnovljivih virov energije
Svet EU se je v ponedeljek dogovoril o dopolnilih k direktivi o energiji iz obnovljivih virov, ki jo spreminjajo v okviru načrta RePowerEU, in sicer med drugim podpira povečanje deleža obnovljivih virov energije (OVE) na 40 odstotkov do leta 2030 ter določitev območij, primernih za OVE, s poenostavljenimi postopki umeščanja v prostor.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Zakon o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije (ZNPOVCE)
Zakon o divjadi in lovstvu (ZDLov-1)
Uredba o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda v vode in javno kanalizacijo
Pravilnik o predložitvi zaključnih računov občinskih proračunov
Odločba o razveljavitvi Zakona o omejitvi in porazdelitvi valutnega tveganja med kreditodajalci in kreditojemalci kreditov v švicarskih frankih
Odločbe sodišč
Zadeva C-344/20: Sodba Sodišča (drugi senat) z dne 13. oktobra 2022 (predlog za sprejetje predhodne odločbe Tribunal du travail francophone de Bruxelles – Belgija) – L.F./S.C.R.L. (Predhodno odločanje – Socialna politika – Direktiva 2000/78/ES – Splošni okviri enakega obravnavanja pri zaposlovanju in delu – Prepoved diskriminacije zaradi vere ali prepričanja – Interno pravilo zasebnega podjetja, ki na delovnem mestu prepoveduje vsakršen izraz verskega, filozofskega ali političnega prepričanja – Prepoved, ki zajema besede, oblačila ali katero koli drugo obliko izražanja tega prepričanja – Nošenje oblačil z verskim predznakom)
VSL Sklep I Cp 1667/2022 - zavrnitev predloga za prekinitev postopka - posebna pritožba - rešitev predhodnega vprašanja - smotrnost prekinitve postopka - obrazložitev razlogov
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o ratifikaciji Konvencije o Mednarodni organizaciji za pomorske navigacijske pripomočke (MKMOPNP), ratifikacija, EPA 0498-IX
Predlog Pobude za sklenitev Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Madžarske o čezmejnem železniškem prometu, EPA 0501-IX
Ostali dokumenti
Izpolnjevanje dodatnih podatkov o plači - polja S