Dnevne zakonodajne novosti / 18. oktober 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Popolna prepoved pirotehnike ni mogoča zaradi EU
Tema dneva

Slovenija ima eno strožjih zakonodaj na področju pirotehnike v EU, v odgovoru na pobudo za popolno prepoved pirotehnike pojasnjuje vlada. Izpostavili so, da so ljudem najbolj moteče tiste vrste pirotehnike, ki so v Sloveniji že zdaj prepovedane, recimo petarde, saj jih ljudje kupujejo v tujini. Popolna prepoved pa niti ni mogoča zaradi prenosa evropske direktive, ki državam članicam onemogoča, da bi prepovedale pirotehnične izdelke kategorije F1. Je pa ministrstvo Evropski komisiji že predlagalo dodatne omejitve na tem področju.(več)

Po zadnjem predlogu 10 pokrajin ter poseben status za LJ in MB
Zadnji predlog, ki se je izoblikoval znotraj širše strokovne skupine pod vodstvom Boštjana Brezovnika, predvideva ustanovitev desetih pokrajin s posebnim statusom mestnih občin Ljubljana in Maribor. Predvidoma bi začele delovati leta 2023, v celoti pa bi zaživele do leta 2030.(več)

Vlada potrdila spremembe v zdravstveni dejavnosti
Vlada je na včerajšnji seji potrdila predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti. V njem ministrstvo za zdravje predlaga uvedbo licence za strokovno področje tehnika zdravstvene nege in podaljšuje rok za pridobitev licence za tehnike zdravstvene nege, je vlada objavila na Tumblrju.(več)

Pri spremembah volilne zakonodaje na potezi stranke
Vlada se je včeraj tudi seznanila z osnutkoma sprememb dveh volilnih zakonov. Eden predvideva spremembo volilnih okrajev, drugi njihovo ukinitev in uvedbo neobveznega relativnega prednostnega glasu. Minister ocenjuje, da morda še nikoli nismo bili tako blizu spremembam volilnega sistema. A žogica je zdaj na strani političnih strank.(več)

Vlada obravnavala več gospodarskih tem
Vlada je na seji še potrdila spremenjeno uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah, iz katere se umika šakal. Potrdila je tudi program izvedbe ukrepov za preprečevanje širjenja in zatiranje viroidnih zakrnelosti hmelja in sprejela uredbo o izvajanju evropske uredbe o recikliranju ladij.(več)

Informacijska pooblaščenka opozorila na neusklajenost zakonodaje
Predsednik republike Borut Pahor je včeraj kot prvi predsednik republike obiskal sedež Informacijskega pooblaščenca. Ob tem je pooblaščenka Mojca Prelesnik opozorila, da Slovenija zakona o varstvu osebnih podatkov še vedno ni uskladila z evropsko uredbo o varstvu osebnih podatkov. Pahor je podprl njena prizadevanja, da se to zgodi.(več)

Dolgotrajnost postopkov in nerešene zadeve škodijo ugledu sodstva
Člani odbora DZ za pravosodje so ob obravnavi poročila o delu sodišč večinoma pritrdili mnenju predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča, da so sodišča lani delala uspešno, a so bili hkrati kritični do predolgih sodnih postopkov in števila nerešenih zadev. Slednje slabo vpliva na ugled sodstva, so opozarjali.(več)

Pravice žrtev kaznivih dejanj zbrane v zloženki
Ministrica za pravosodje Andreja Katič je nevladnim organizacijam predala zloženko o pravicah žrtev kaznivih dejanj. Ta na enem mestu in na pregleden način vsebuje vse bistvene informacije, ki bodo žrtvam olajšale uveljavljanje vseh nadaljnjih pravic, tako v kazenskem postopku kot tudi izven njega, so sporočili z ministrstva.(več)

Sodišče zavrnilo tožbeni zahtevek nekdanje ministrice
Okrožno sodišče v Ljubljani je zavrnilo tožbeni zahtevek nekdanje ministrice za izobraževanje in dekanje ljubljanske fakultete za upravo Stanke Setnikar Cankar. Od države je zahtevala skoraj 31.000 evrov odškodnine ter javno opravičilo, ker je KPK objavila podatke o njenih honorarjih. Odvetnica je že napovedala pritožbo.(več)

EU podprla nov dogovor o brexitu, na potezi spet Westminster
Voditelji 27 članic unije so včeraj v Bruslju podprli dogovor o spremenjenem ločitvenem sporazumu in politični izjavi o prihodnjih odnosih, ki bi zagotovil urejen brexit konec meseca, kot je predvideno. Zdaj je spet na potezi britanski parlament, kjer podpore prvotnemu ločitvenemu sporazumu ni bilo mogoče zagotoviti.(več)