Dnevne zakonodajne novosti / 13. julij 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2023 z dne 22.9.2023
TEMA DNEVA
Primer Vaskrsić dokončno zaključen
Tema dneva

Svet Evrope je zaključil nadzor nad sodbo v zadevi Vaskrsić. Ocenili so, da so bili tako individualni kot splošni ukrepi za izvršitev sodbe ustrezni, so sporočili z ministrstva za pravosodje. Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je 25. aprila lani odločilo, da mora Slovenija Zoranu Vaskrsiću plačati odškodnino in povračilo stroškov v skupni vrednosti 85.000 zaradi rubeža in prodaje hiše v izvršilnem postopku, nastalem zaradi osnovnega dolga Vaskrsića v višini 124 evrov. Med ključnimi izvedenimi splošnimi ukrepi za izvršitev sodbe je tudi letos sprejeta novela zakona o izvršbi in zavarovanju, ki določa dodatne aktivnosti sodnikov in preprečuje t. i. socialne izvršbe na nepremičnine.

Sodišča ne bodo samevala
V ponedeljek se začnejo sodne počitnice, ki bodo trajale do 15. avgusta, a to ne pomeni, da bo delo v sodnih palačah v celoti stalo. V času sodnih počitnic sodišča namreč opravljajo naroke in odločajo v nujnih zadevah, kot so preiskave in sojenja v kazenskih zadevah, v katerih je obdolženec v priporu. Nemoteno bo potekalo tudi vlaganje zemljiškoknjižnih predlogov ter predlogov za izvršbo preko sistema elektronskih izvršb, a vendar sklepi strankam ne bodo vročeni, razen v zadevah zavarovanja. Med pravosodnimi počitnicami sodišča namreč ne bodo vročala sodnih pisanj. Čas uradnih ur na sodiščih pa bo nespremenjen.

Danes razpis lokalnih volitev
Predsednik DZ Matej Tonin bo danes opoldne razpisal redne lokalne volitve. Datum volitev je sicer že znan, saj je zadnja novela zakona o lokalnih volitvah kot stalen datum lokalnih volitev določila tretjo nedeljo v novembru. Bo pa predsednik DZ z odlokom določil tudi, kdaj bodo začeli teči roki za volilna opravila. Volitve bodo 18. novembra potekale v vseh 212 občinah. Volivke in volivci bodo na njih odločali tako o županih kot članih občinskih svetov za naslednji štiriletni mandat. V občinah z ustanovljenimi ožjimi deli pa bodo hkrati potekale še volitve v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Zmaga zagovornikov jedrske energije
Splošno sodišče v okviru Sodišča EU je zavrnilo pritožbo Avstrije na zeleno luč Evropske komisije iz leta 2014 za državno pomoč investitorju v novo britansko jedrsko elektrarno Hinkley Point. Avstrija kot znana nasprotnica jedrske energije je trdila, da državna pomoč za ta namen ni v javnem interesu, a je sodišče njene argumente zavrnilo. V Bruslju so presodili, da je državna pomoč skladna s pravili notranjega trga, da je tveganje za konkurenco na trgu omejeno in da pozitivni učinki izgradnje elektrarne odtehtajo za negativne. Iz pogodbe o delovanju EU po oceni sodišča tudi izhaja, da ima vsaka članica pravico, da sama določi svojo energetsko mešanico.

Nova panožna pogodba za trgovce
Predstavniki delodajalcev in delojemalcev v dejavnosti trgovine so v zaključni fazi pogovorov o novi kolektivni pogodbi. Po pričakovanjih jo bodo podpisali v ponedeljek, ko jo bo sindikalna stran tudi podrobneje predstavila. Generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije pri ZSSS Ladi Rožič je dejal, da se dogovorjeno precej približuje pričakovanjem delavcev, kot so jih v sindikatu zbrali z nedavno anketo med zaposlenimi v dejavnosti. Po neuradnih informacijah naj bi bilo dogovorjeno, da je dela prostih vseh 15 praznikov (sedaj jih je 10), delali pa bi lahko do 20 nedelj v letu (sedaj 15).

Dedovanje računa na spletnih omrežjih
Najvišje sodišče v Nemčiji je razsodilo, da mora podjetje Facebook staršem umrle najstnice omogočiti dostop do njenega že pet let in pol zaprtega profila na tem omrežju. Sodišče v Karlsruheju je tako odločilo, da so osebni podatki na internetu, kot je profil na Facebooku, po smrti uporabnika načeloma del njegove zapuščine in se dedujejo. Kot je pojasnil predsedujoči sodišču Ulrich Herrmann, je, ko gre za pisma in dnevnike, tovrstna praksa povsem običajna, zato ni nobenega razloga, da bi digitalne vsebine obravnavali drugače. Starša upata, da bosta s pregledom komunikacije na profilu prišla do pojasnil o smrti hčere, ki je padla pod vlak.(TFL)