Navigacija
Portal TFL

STA novice / SE ukrepe za izvršitev sodbe v zadevi Vaskrsić ocenil kot ustrezne

četrtek, 12.7.2018

Ljubljana, 12. julija (STA) - Svet Evrope je zaključil nadzor nad sodbo v zadevi Vaskrsić. Ocenili so, da so bili tako individualni kot splošni ukrepi za izvršitev navedene sodbe ustrezni, so danes sporočili z ministrstva za pravosodje.

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je 25. aprila lani odločilo, da mora Slovenija Zoranu Vaskrsiću plačati odškodnino in povračilo stroškov v skupni vrednosti 85.000 zaradi rubeža in prodaje hiše v izvršilnem postopku, nastalem zaradi osnovnega dolga Vaskrsića v višini 124 evrov. Kot so takrat sporočili iz Strasbourga, je Slovenija kršila prvi člen prvega protokola Evropske konvencije o človekovih pravicah, ki govori o zaščiti pravice do lastnine. Vaskrsiću bo morala plačati 77.000 evrov odškodnine za materialno škodo, 3000 evrov za nematerialno in 5000 evrov za povračilo stroškov.

Odbor ministrskih namestnikov Sveta Evrope je po preučitvi akcijskega poročila za zadevo Vaskrsić proti Sloveniji ocenil, da so bili tako individualni kot splošni ukrepi za izvršitev navedene sodbe ustrezni in je 4. julija sprejel končno resolucijo, so danes pojasnili na ministrstvu.

Med ključnimi izvedenimi splošnimi ukrepi je tudi letos sprejeta novela zakona o izvršbi in zavarovanju, ki določa dodatne aktivnosti sodnikov. Novela prinaša spremembe, ki preprečujejo t. i. socialne izvršbe na nepremičnine, katerih temeljna značilnost je, da je dolg nizek in tako njegovo poplačilo s strani dolžnika realno oziroma obvladljivo.

Sodiščem nalaga obveznost, da bodo morala med postopkom izvršbe na nepremičnino, ki predstavlja dolžnikovo stanovanje ali stanovanjsko hišo, v kateri dolžnik živi, in gre za poplačilo dolga, ki je očitno nesorazmeren glede na ugotovljeno vrednost nepremičnine, obvestiti center za socialno delo. Center bo po prejetem obvestilu začel izvajanje nalog, ki so mu poverjene kot javna pooblastila oziroma z izvajanjem socialno varstvenih storitev, namenjenih odpravljanju socialnih stisk in težav, na primer storitve prve socialne pomoči, osebne pomoči, pomoči družini, so navedli na ministrstvu.

S sprejemom zaključne resolucije je nadzor nad sodbo v zadevi Vaskrsić zaključen, ministrstvo za pravosodje pa bo še naprej skrbelo za izobraževanje in usposabljanje tudi na področju izvršilnega prava, so še napovedali.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window