Dnevne zakonodajne novosti / 29. december 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 3 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Odmerni odstotki za izračun pokojninske osnove bodo leta 2023 izenačeni
Tema dneva

Pri upokojitvenih pogojih bo leta 2023 edina sprememba ta, da se bodo odmerni odstotki za izračun pokojninske osnove izenačili za oba spola. Lani sprejeta novela je namreč za moške skrajšala prehodno obdobje pri postopnem izenačevanju lestvice. Tako bo tudi za moške od 1. januarja 2023 veljalo, da odmerni odstotek za 40 let pokojninske dobe znaša 63,5 odstotka, za 15 let 29,5 odstotka, za vsako leto pa 1,36 odstotka oziroma za pol leta 0,68 odstotka. Sicer pa je pričakovati, da bo leto 2023 na pokojninskem področju pestro.(več)

Predlog nove resolucije o razvoju SV predvideva dvig obrambnega proračuna na dva odstotka BDP do leta 2030
Ministrstvo za obrambo je na portalu eUprava objavilo predlog nove resolucije o dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske (SV) do leta 2040, ki je od prejšnje resolucije ambicioznejša. Dvig obrambnega proračuna na dva odstotka BDP namreč predvideva pet let prej, do leta 2030, so sporočili z ministrstva.(več)

V gospodarstvu za presojo ustavnosti novele zakona o dohodnini
Več gospodarskih in kmetijskih organizacij je poslanske skupine pozvalo k vložitvi zahteve za presojo ustavnosti novele zakona o dohodnini, ki se bo začela uporabljati s 1. januarjem. Kot trdijo, novela v časih negotovih gospodarskih razmer in rastoče inflacije prinaša nerazumno ostro davčno politiko do delovno aktivnih.(več)

Po mnenju pobudnikov ustavne presoje novele zakona o RTV ima novela lahko povsem nepopravljive posledice
Na ustavno sodišče je bila vložena pobuda za ustavno presojo novele zakona o RTVS, v kateri pobudniki s prvopodpisanim Petrom Gregorčičem predlagajo absolutno prednostno obravnavo in začasno zadržanje novele. Če izvajanje novele ne bo začasno zadržano, bi lahko nastale povsem nepopravljive posledice, menijo pobudniki. Na ministrstvu so medtem prepričani, da bo zakon prestal ustavno presojo.(več)

Sistem okoljskih dajatev za rabo vode po ugotovitvah revizorjev neučinkovit
Ministrstvo za okolje in prostor pri zagotavljanju sistema okoljskih dajatev za rabo vode ni učinkovito. Tako ugotavlja računsko sodišče na podlagi analize, ki jo je opravilo za petletno obdobje od 1. januarja 2016 do konca leta 2020. Ministrstvu je naložilo pripravo načrta aktivnosti za celovito prenovo sistema dajatev za rabo vode.(več)

Računsko sodišče za financiranje volilne kampanje Ferenca Horvátha izreklo mnenje s pridržkom
Računsko sodišče je revidiralo financiranje volilne kampanje kandidata za poslanca madžarske narodne skupnosti Ferenca Horvátha na letošnjih volitvah poslancev v državni zbor in mu izreklo mnenje s pridržkom o pravilnosti poročanja in poslovanja. Med drugim je bilo s posebnega računa za kampanjo namreč poravnanih 200 evrov nekampanjskih stroškov.(več)

Švedsko predsedovanje Svetu EU v znamenju vojne v Ukrajini in zagotavljanja konkurenčnosti EU
Švedska, ki bo 1. januarja od Češke prevzela predsedovanje Svetu EU, med svojimi prednostnimi nalogami izpostavlja nadaljnjo pomoč Ukrajini, krepitev globalne konkurenčnosti unije, zeleni prehod in vladavino prava. Švedska vlada pri tem poudarja pomen enotnosti doma in v EU, opozicija pa opozarja na sodelovanje vlade s skrajno desnico.(več)

EU v iskanju odgovora na ameriški zakon o zniževanju inflacije
Ameriški zakon o zniževanju inflacije (IRA), sprejet avgusta letos, je prednostno usmerjen v boj proti podnebnim spremembam, zniževanje proračunskega primanjkljaja in inflacije. Vse bolj vidni pa so tudi protekcionistični elementi zakona, ki niso po volji EU. Tudi Slovenija je Evropsko komisijo zato že pozvala k ukrepanju.(več)

Švicarsko sodišče preprečilo neposredno grožnjo stečaja družbe Nord Stream 2
Sodišče v švicarskem mestu Zug je upravljavcu plinovoda Severni tok 2, podjetju Nord Stream 2, odobrilo šestmesečni moratorij na plačilo dolga in tako zaenkrat preprečilo nevarnost stečaja družbe, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V tem času upniki ne morejo izterjati svojih terjatev.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize (ZPGOPEK)
Uredba o osnovnih storitvah knjižnic
Uredba o delovanju lokalnih akcijskih skupin in potrditvi strategij lokalnega razvoja za programsko obdobje do leta 2027
Pravilnik o tehničnih zahtevah za priključitev in obratovanje vtične proizvodne naprave na obnovljive vire energije
Pravilnik o podrobnejši vsebini in načinu organiziranja ambulant za neopredeljene
Odredba o določitvi poklicev, v katerih zaposlitev tujca ni vezana na trg dela
Kolektivna pogodba gradbenih dejavnosti
Kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije
Odločbe sodišč
VSL Sklep Cst 348/2022 - postopki zaradi insolventnosti - sodne počitnice / poletno poslovanje - zavrženje pritožbe - zavrženje pritožbe kot prepozne - tek pritožbenega rok...
VSL Sklep I Cp 1871/2022 - pravnomočen sklep o dedovanju - vezanost na pravnomočen sklep o dedovanju - udeleženci zapuščinskega postopka - dopustne pritožbene novote - prikra...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o tehničnih zahtevah za proizvode in o ugotavljanju skladnosti (ZTZPUS-1A), prva obravnava, EPA 0527-IXA
Ostali dokumenti
Razkritje podatkov upravičeni osebi, če ta podatek potrebuje za izpolnitev davčne obveznosti oz. za izpolnitev dolžnosti dajanja podatkov (Podrobnejši opis)
Razkritje podatkov upravičeni osebi, ki dokaže, da je stranka ali udeleženec v upravnem ali sodnem postopku (Podrobnejši opis)