Dnevne zakonodajne novosti / 12. junij 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 92/2020 z dne 30.6.2020
TEMA DNEVA
Vlada o kmetijskih zemljiščih predvidoma jeseni
Tema dneva

Predlog zakonodajne rešitve s področja kmetijske zemljiške politike bo za odločanje na vladi pripravljen do jeseni. V dvomesečni javni razpravi so na kmetijskem ministrstvu prejeli 43 pripomb in pobud, največ jih je po pojasnilih ministrice Aleksandre Pivec bilo za spremembo vrstnega reda tako pri nakupu kot zakupu zemljišč v državni lasti ter za dobo zakupa in podaljševanje zakupnih razmerij. Dialog z deležniki sicer še vedno vodijo. Največja polemika v javni razpravi se nanaša na zmanjšanje pravice zakupa večjim zakupnikom.(več)

Resolucija o razvoju kmetijstva kmalu na vlado
Resolucija o razvoju kmetijstva po letu 2021 pa bo po nedavno končani javni razpravi za odločanje na vladi pripravljena do začetka julija, je napovedala ministrica. Splošno mnenje javnosti sicer je, da je dokument dobro pripravljen. Tako resolucijo z naslovom Naša hrana, podeželje in naravni viri po 2021 po ministričinih besedah čakajo le manjši popravki.(več)

Odbora potrdila stališče do podnebne vizije EU
Parlamentarna odbora za zadeve EU ter za infrastrukturo, okolje in prostor sta na skupni seji potrdila predlog stališča Slovenije do predlagane strateške dolgoročne vizije EU z naslovom Čist planet za vse. So pa poslanci opozarjali, da moramo biti v Sloveniji konkretni in da nima smisla obljubljati, česar ne bo mogoče uresničiti.(več)

Šabedru podpora koalicije glede čakalnih dob
Napoved ministra za zdravje Aleša Šabedra, da bo za krajšanje akutnih čakalnih dob verjetno treba izkoristiti vse vire na trgu, je med strankami doživela različne odzive. Medtem ko v koaliciji, kot kaže, v tem ne vidijo težav, če bo ukrep začasne narave, pa v Levici svarijo pred privatizacijo. Šabeder bo ukrepe predstavil tudi opoziciji.(več)

Sindikati vložili tožbe zoper avtobusna podjetja
V Sindikatu delavcev prometa in zvez so uresničili grožnjo in v imenu delavcev vložili prve tožbe zoper avtobusna podjetja, so povedali za STA. Za to so se odločili, ker družbe voznikom avtobusov že od leta 2013 ne plačujejo več prispevkov za obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje in ker se na njihove pozive, naj to spremenijo, niso odzvale.(več)

Ministrstvo še čaka na obvestilo glede Pavlihe
Na ministrstvu za pravosodje so včeraj potrdili, da še čakajo na uradno obvestilo odbora, ki na zaslišanju v Bruslju ni dal pozitivnega mnenja h kandidaturi Marka Pavlihe za sodnika na Splošnem sodišču EU. V primeru uradne zavrnitve, ki odmeva tudi v pravni javnosti, pa bo za to mesto objavljen nov razpis.(več)

Siol: Nova obtožnica za Jankovića in sodelavce
Tožilstvo bo v prihodnjih dneh vložilo novo obtožnico proti županu Mestne občine Ljubljana Zoranu Jankoviću, piše spletni portal Siol. Primer se nanaša na hladilno strojnico v Stožicah, ki naj bi jo po Jankovićevem posredovanju Energetika Ljubljana kupila od Grepa, čeprav ta sploh ni bil njen lastnik.(več)

Pritožbe zaradi nezakonitega spletnega oglaševanja
Skupine za človekove in digitalne pravice so v prejšnji teden v devetih državah Evropske unije vložile pritožbe zaradi po njihovem mnenju nezakonitih metod spletnega oglaševanja, ki da so v nasprotju z uredbo EU o varstvu podatkov. V Sloveniji je direktor Mirovnega inštituta Iztok Šori pritožbo vložil Informacijskemu pooblaščencu.(več)

Direktiva o zaščitnih ukrepih za otroke začela veljati
Po celi Evropski uniji je včeraj začela veljati direktiva EU o posebnih zaščitnih ukrepih za otroke. Gre za zadnjo iz sklopa šestih direktiv EU, ki zagotavljajo procesne pravice v kazenskih postopkih za ljudi po vsej EU, so sporočili iz Bruslja.(več)