Dnevne zakonodajne novosti / 7. maj 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Na mizi ustavnih sodnikov znova protikoronski ukrepi
Tema dneva

Ustavno sodišče ima na dnevnem redu današnje seje tudi pobudi za oceno ustavnosti odlokov o začasni splošni prepovedi zbiranja na javnih mestih in gibanja izven občin ter odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Gre za odloka, ki ju je vlada sprejela z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa. Ustavno sodišče je sicer že zadržalo del odloka o omejitvi gibanja, vlada pa je medtem začela nekatere ukrepe tudi sproščati. Tako prepoved gibanja zunaj občine prebivališča ni več v veljavi.(več)

Poročilo o opremi za epidemijo kritično do Šarčeve in pohvalno do Janševe vlade
Vlada je objavila pričakovano poročilo o stanju in nabavah opreme, potrebne v epidemiji covida-19. Vladi Marjana Šarca očita prepočasno odzivanje in ji pripisuje krivdo za razširitev virusa v Slovenijo. Za aktualno vlado pa pravi, da ji je v težkih razmerah uspelo zagotoviti dovolj opreme. V LMŠ, SD in Levici menijo, da poročilo ne odraža dogodkov.(več)

Javni potniški promet bo stekel v ponedeljek
Javni potniški promet bo, potem ko ga je vlada s 16. marcem zaradi epidemije koronavirusa začasno prepovedala, v ponedeljek ponovno stekel, so potrdili na infrastrukturnem ministrstvu. Ministrstvo se s ponudniki storitev še dogovarja o ukrepih, ki jih bodo morali slednji spoštovati. Javnosti jih bo ministrstvo predstavilo do konca tedna.(več)

Soglasje odbora drastičnemu poslabšanju stanja javnih financ
Odbor DZ za finance je sklenil DZ predlagati, naj sprejme takšne spremembe odloka o okviru za pripravo proračunov javnih blagajn, da bi država letos namesto presežka ustvarila primanjkljaj v višini 8,1 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). V razmerah epidemije novega koronavirusa se zdi poslancem rast izdatkov sprejemljiva.(več)

Nevladniki vložili ustavno presojo protikoronskega zakona
Tri nevladne organizacije so v torek na ustavno sodišče vložile pobudo za presojo ustavnosti določil novele prvega protikoronskega zakona, ki postavlja ostrejše pogoje za sodelovanje nevladnih organizacij v javnem interesu v postopkih izdaje integralnih gradbenih dovoljenj. Prepričani so, da onemogoča sodelovanje večini organizacij, poroča Večer.(več)

Vlada pod določenimi pogoji dovolila treninge in tekmovanja
Vlada je včeraj na dopisni seji dovolila treninge registriranim športnikom po zakonu o športu na ali v vseh športnih objektih in površinah v naravi, z izjemo objektov, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih zavodov, ter tekmovanja do vključno državne ravni v individualnih panogah brez gledalcev.(več)

SAB vložila zakonski predlog za brezplačne maske upokojencem
Stranka SAB je v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona, po katerem bi država vsakemu upokojencu ob prejemu pokojnine brezplačno zagotovila 15 zaščitnih mask na mesec. Ukrep bi trajal do preklica obveznega nošenja mask v zaprtih javnih prostorih, so sporočili iz SAB. Finančne posledice so za 2020 ocenili na 36 milijonov evrov.(več)

Izjava za vračilo temeljnega dohodka od 11. maja
Samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci, ki so ugotovili, da ne izpolnjujejo pogojev za dodelitev izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka ali želijo uveljavljati druge pomoči, ki se s to izključujejo, bodo lahko to storili od 11. maja naprej. Takrat bo v eDavkih na voljo posebna izjava.(več)

Vrhovno sodišče zavrnilo sodbo v tožbi novinarke proti Janši
Vrhovno sodišče je ugodilo zahtevi za revizijo postopka, v katerem je celjsko višje sodišče pritrdilo novinarki Mojci Šetinc Pašek v tožbi proti Janezu Janši zaradi žaljivega tvita, in sodbo spremenilo tako, da se njen tožbeni zahtevek za plačilo odškodnine v višini 6000 evrov z obrestmi zavrne. Novinarka je napovedala pritožbo na ustavno sodišče.(več)

Zdravnik Radan pravnomočno oproščen
Višje sodišče v Ljubljani je zavrnilo pritožbo tožilstva v primeru oprostilne sodbe zdravniku Ivanu Radanu in potrdilo sodbo okrožnega sodišča. Tako je Radan, ki je bil med drugim obtožen uboja štirih bolnikov, pravnomočno oproščen, poroča Delo.(več)