Navigacija
Portal TFL

STA novice / Okoljevarstveniki kritični do določil novele protikoronskega zakona na področju gradbeništva (dopolnjeno)

četrtek, 23.4.2020

Ljubljana, 23. aprila (STA) - Vlada je s predlogom novele protikoronskega zakona po mnenju več okoljevarstvenih organizacij na široko odprla vrata investitorjem, katerih gradbeni projekti ogrožajo okolje in naravo. Opozarjajo, da se bodo v naslednjih dveh letih projekti lahko izvajali brez ustreznega nadzora javnosti nad zakonitostjo in okoljevarstveno ustreznostjo projektov.

Kot je v skupnem sporočilu za javnosti izpostavilo več kot 40 nevladnih organizacij, vlada s predlagano novelo mega protikoronskega zakona nevladnim organizacijam v javnem interesu na področju varstva okolja določa skoraj nemogoče pogoje za sodelovanje v postopkih pridobivanja gradbenega dovoljenja, v katerih se presojajo tudi vplivi na okolje.

Kritični so tudi v stranki Levica, kjer so napovedali, da bodo v postopku obravnave v DZ predlagali črtanje spornega člena. Vlada Janeza Janše je našla čas, da med "nujne protikoronske ukrepe" uvrsti izrivanje okoljevarstvenikov iz postopkov pridobivanja gradbenih dovoljenj, so zapisali in dodali: "S tem na široko odpira vrata okoljsko spornim projektom."

V nevladnih organizacijah opažajo, da se je vlada njihove izločitve iz postopkov pridobivanja gradbenih dovoljenj lotila domiselno. "Ne odvzema sicer same pravice sodelovanja v postopkih, določa pa tako visok prag pogojev, da jih skoraj nobena organizacija ne bo mogla doseči - še posebej, ker bi jih morala izpolnjevati za dve leti nazaj," so kritični.

Predvideni dodatni pogoji za društva namreč so, da morajo imeti 50 aktivnih članov, kar se izkazuje z redno plačano članarino in udeležbo na zborih članov. Za zavode velja, da morajo imeti zaposlene tri osebe za poln delovni čas in s strokovno izobrazbo sedme stopnje s področja delovanja nevladnih organizacij, za ustanove pa, da ima ves čas najmanj 10.000 evrov premoženja.

"Kaj to pomeni za okolje in naravo? V naslednjih dveh letih se bodo vsi gradbeni projekti lahko izvajali brez ustreznega nadzora javnosti nad zakonitostjo in okoljevarstveno ustreznostjo projektov," svarijo v organizacijah. Taka ureditev je po njihovih navedbah v nasprotju z Aarhuško konvencijo, s slovensko ustavo, ki določa neposredno uporabo ratificiranih konvencij, in z direktivami EU o presoji vplivov nekaterih javnih in zasebnih projektov na okolje.

"Ne sprenevedajmo se: onemogočiti izvajati neko pravico s pogoji, ki jih ni mogoče izpolniti, pomeni, da te pravice praktično ni več," so v sporočilu zapisale še organizacije, med katerimi so društvo za naravovarstvo in okoljevarstvo Eko krog, Pravno-informacijski center nevladnih organizacij - Pic, Ekologi brez meja, Umanotera, Focus, Inštitut za politike prostora, Greenpeace Slovenija, Amnesty International Slovenija, Slovenska filantropija in Ekvilib Inštitut.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window