Dnevne zakonodajne novosti / 12. september 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 102/2023 z dne 2.10.2023
TEMA DNEVA
Namesto energetskega zakona zakon o energetski politiki
Tema dneva

Do konca tedna je v javni obravnavi osnutek zakona o energetski politiki, ki bo nadomestil preostanek energetskega zakona. Novi zakon bo opredelil med drugim energetsko politiko države in energetsko infrastrukturo ter delovanje Agencije za energijo in inšpekcije. Med drugim je predvidena podrobnejša opredelitev prednostne rabe energije, določen bo vrstni red virov. Najprej se bo upoštevalo sončno obsevanje, nato odvečno toploto, plin obnovljivega izvora in šele na koncu toplota iz sistema daljinskega ogrevanja.(več)

Objavljen program javnih del za pomoč pri odpravi posledic poplav
Zavod RS za zaposlovanje je objavil javno povabilo delodajalcem za izvedbo programa javnih del za pomoč pri odpravi posledic poplav in zemeljskih plazov. Program je namenjen prizadetim občinam, izvajal se bo do konca leta 2024, predvideva pa vključitev 220 brezposelnih. Na voljo je skupno 5,6 milijona evrov, zavod bo kril vse stroške.(več)

Disciplinski tožilec odvetniške zbornice zavrgel prijavo zoper avtorje zakona o preoblikovanju Vzajemne, na potezi komisija za etiko
Vzajemna je pred časom na Odvetniško zbornico Slovenije podala prijavo zoper odvetniško družbo Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji, ki je napisala zakon o preoblikovanju te zavarovalnice, predhodno pa z zavarovalnico po poročanju N1 tudi sodelovala. Disciplinski tožilec zbornice je prijavo zavrnil, jo pa obravnava komisija za etiko.(več)

Urad informacijskega pooblaščenca preiskuje sodnega izvršitelja zaradi zasega zdravstvene dokumentacije pred stečajem estetske klinike
Urad informacijskega pooblaščenca je odprl inšpekcijski postopek zaradi dogajanja ob stečaju ljubljanske estetske klinike Med-Art, ker naj bi ob izvršbi izginile zdravstvene kartoteke pacientov, piše portal Necenzurirano. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je za STA pojasnila, da so postopek sprožili zoper sodnega izvršitelja Franka Slavca.(več)

RKS začenja izplačevanje finančne pomoči vlade po poplavah
Rdeči križ Slovenije (RKS) začenja izplačevanje finančne pomoči vlade prizadetim v neurjih. Vlada je namreč iz naslova neurij trem humanitarnim organizacijam, in sicer Evangeličanski humanitarni organizaciji Podpornic, Slovenski karitas in RKS, razdelila 1,1 milijona evrov, iz naslova poplav pa skupno 10 milijonov evrov Slovenski karitas in RKS.(več)

V poplavah prizadeti dijaki in študenti niso upravičeni do neobdavčene solidarnostne pomoči
Dijaki in študenti, ki opravljajo študentsko delo in so bili prizadeti v poplavah, niso upravičeni do izplačila neobdavčene solidarnostne pomoči, je na poslansko vprašanje poslanca Janija Prednika (SD) v zvezi s sprejemom ukrepov, ki bi omogočili omenjeno izplačilo, odgovoril minister za finance Klemen Boštjančič.(več)

Voditelji pobude Brdo-Brioni v Skopju s konstruktivnimi pogovori do skupne deklaracije
Voditelji držav, ki sodelujejo v pobudi Brdo-Brioni, so na srečanju v Skopju včeraj izrazili zadovoljstvo s konstruktivnimi pogovori, ki so se končali s skupno deklaracijo. Največ pozornosti so namenili približevanju držav Zahodnega Balkana Evropski uniji in se tudi na tem področju osredotočili na teme, ki združujejo.(več)

Bruselj znižal napoved gospodarske rasti za EU in evrsko območje za 2023 in 2024
Evropska komisija je napoved gospodarske rasti za EU za letos znižala z 1,0 na 0,8 odstotka, za evrsko območje pa z 1,1 na 0,8 odstotka. Znižala je tudi napoved za 2024, in sicer za EU z 1,7 na 1,4 odstotka, za območje z evrom pa z 1,6 na 1,3 odstotka. Inflacija se še naprej umirja.(več)

Manjše otoške države v poskus zaščite oceanov prek sodišča
Na Mednarodnem sodišču za pomorsko pravo (Itlos) v Hamburgu se je začelo zaslišanje, s katerim želijo voditelji devetih manjših otoških držav zagotoviti zaščito oceanov pred podnebnimi spremembami. Od sodišča zahtevajo odločitev o tem, ali se emisije ogljikovega dioksida, ki jih absorbirajo oceani, lahko štejejo za onesnaženje.(več)