Dnevne zakonodajne novosti / 2. julij 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 63/2019 z dne 21.10.2019
TEMA DNEVA
Konec visokih nepremičninskih provizij?
Tema dneva

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je potrdil predlog novele zakona o nepremičninskem posredovanju, s katerim bi omejili plačila za nepremičninsko posredovanje in dodatne stroške, ki jih agencije lahko zaračunavajo svojim strankam. Poslanci z obeh polov so sicer izrazili pomisleke glede omejevanja gospodarske pobude. V pristojni zbornici pri GZS med drugim menijo tudi, da bi sprejem novele prinesel več oddajanja nepremičnin na črno, in grozijo z ustavno presojo. Vlada in ZPS medtem predlagane spremembe podpirata.(več)

Predlog za financiranje zasebnih šol ostaja nespremenjen
Odbor DZ za izobraževanje je za drugo obravnavo pripravil predlog sprememb financiranja zasebnih osnovnih šol. Ta je po zavrnitvi vseh dopolnil SDS in NSi in tudi dopolnil štirih koalicijskih strank ostal tak, kot ga predlaga ministrstvo. Po njem bi država obvezni del programa financirala 100-odstotno, razširjenega pa ne bi financirala.(več)

Sprememb tobačnega zakona ne bo
Člani odbora DZ za zdravstvo so s šestimi glasovi za in osmimi proti zavrnili predlog sprememb zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, s katerim bi med drugim uvedbo enotne embalaže za tobačne izdelke zamaknili za tri leta. Razpravo so zaznamovala predvsem opozorila številnih organizacij, da bi odlog pomenil škodo javnemu zdravju.(več)

Izključitev sodelovanja delavcev pri upravljanju neustavna
Ustavno sodišče je razveljavilo četrti odstavek 33. člena zakona o bančništvu, ki ureja sodelovanje delavcev pri upravljanju. "Zakonodajalec ni utemeljil razumnega razloga za izključitev predstavnikov delavcev v organih upravljanja v bankah, ki bi bil stvarno povezan s predmetom urejanja, torej z opravljanjem dejavnosti bančništva," so zapisali.(več)

Sloveniji grozi zaustavitev povračil iz Bruslja
V službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko so prejeli pismo Evropske komisije, v katerem ta Slovenijo opozarja na možnost začasne zaustavitve povračil evropskih sredstev v slovenski proračun. Do tega bi lahko prišlo zaradi pomanjkljivosti v informacijskem sistemu vladne službe e-MA. Slovenija ima zdaj dva meseca časa za odgovor.(več)

Izvajanje študijskih programov v tujem jeziku velja že zdaj
Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pojasnjujejo, da je dikcija v 8. členu predlagane novele zakona o visokem šolstvu glede izvajanja programa v tujem jeziku na univerzah, ki jo problematizirata Boris A. Novak in Dean Komel, povsem enaka dikciji v sedaj veljavnem zakonu o visokem šolstvu.(več)

Pospešeno sodelovanje za nov odlok o odvzemu zveri
Po uveljavitvi interventnega zakona sta se ministrstvi za okolje in kmetijstvo dogovorili za pospešeno in okrepljeno sodelovanje pri pripravi novega odloka o odvzemu zveri, ki bo ustrezal vsem kriterijem. Okoljski minister Simon Zajc in ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec sicer želita, da se debate "izza šanka" vrnejo na strokovno raven.(več)

Avstrijci zaradi Tobačne na ustavno sodišče
Avstrijska družba EWO Bauträger, ki je v postopku zbiranja ponudb za Tobačno ponudila največ, a ji je nakupne načrte prekrižal predkupni upravičenec Igor Pezdirc, je vložila ustavno pritožbo na odločitev višjega sodišča, s katero je to izdalo dovoljenje, da se Tobačna proda predkupnemu upravičencu, pišejo spletne Finance.(več)

Nov sistem za reševanje sporov glede dvojnega obdavčenja
V veljavo so stopila nova pravila EU, ki naj bi zagotovila hitrejše in učinkovitejše reševanje davčnih sporov med državami članicami, s tem pa olajšala vsakdan in zagotovila večjo davčno varnost podjetjem in posameznikom, ki se soočajo z vprašanji glede dvojnega obdavčenja. V EU trenutno poteka 2000 takih sporov, so sporočili iz Bruslja.(več)