Dnevne zakonodajne novosti / 12. december 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
DZ potrdil dohodninsko novelo in ukrepe za spopad z energetsko krizo
Tema dneva

DZ je v petek vnovič podprl novelo zakona o dohodnini, potem ko so ponovno odločanje zahtevali državni svetniki, ki nasprotujejo ukinitvi postopnega dvigovanja splošne olajšave ter še nekaterim drugim rešitvam. Poslanci pa so sprejeli tudi zakon o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije, namenjen spopadu z energetsko krizo. Zakon med drugim prinaša določila za varčevanje z energijo, spodbuja naložbe v obnovljive vire energije ter omogoča regulacijo cene ogrevanja in subvencioniranje nakupov peletov.(več)

DZ potrdil novelo zakona o divjadi in lovstvu
Poslanci so s 50 glasovi za in 24 proti sprejeli še novelo zakona o divjadi in lovstvu, katere namen je ohranitev lovišča s posebnim namenom Prodi Razor tudi po 1. januarju 2023. Spremembe zakona so podprli v koalicijskih poslanskih skupinah, proti pa sta bili opozicijski NSi in SDS.(več)

Zakonske določbe o obdelavi podatkov o letalskih potnikih (PNR) niso neustavne
Ustavno sodišče je odločilo, da določba zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki se nanaša na obdelavo podatkov o letalskih potnikih (PNR) za namene preprečevanja, odkrivanja, preiskovanja in pregona terorističnih in drugih hudih kaznivih dejanj, ni v neskladju z ustavo. Ureditev je izpodbijal Varuh človekovih pravic.(več)

Pred poslanci zadnje redno plenarno zasedanje letos, v DZ odstopna izjava Bobnarjeve
Poslanke in poslanci bodo v sredo začeli zadnjo redno plenarno sejo letos, na kateri bodo med drugim obravnavali vladni predlog zakona o pomoči gospodarstvu v energetski krizi. Premier Robert Golob bo že danes v DZ poslal odstopno izjavo notranje ministrice Tatjane Bobnar, poslanci bi se tako lahko še v tem tednu seznanili z njenim odstopom.(več)

Furs zavrača očitke o pretiranih pooblastilih pri uporabi sledilnih naprav
Predlagane spremembe zakona o finančni upravi, ki bi finančnim inšpektorjem med drugim pod posebnimi pogoji omogočile uporabo sledilnih naprav, bi močno povečale učinkovitost nadzora nezakonitih pošiljk, poudarjajo na Fursu. Očitke, da bi šlo za pretirana pooblastila, odločno zavračajo. Ob tem so predstavili nedavni zaseg večje količine tobaka.(več)

Izhodišča za prenovo plačnega sistema javnega sektorja naj bi vlada sprejemala na eni prvih sej v novem letu
Na ministrstvu za javno upravo pojasnjujejo, da bo vlada izhodišča za prenovo plačnega sistema javnega sektorja obravnavala in sprejela na eni prvih sej v novem letu. Zatem jih bo predstavila sindikatom, v januarju načrtuje tudi več javnih posvetov na to temo. Iz sindikatov so namreč vlado pozvali k uresničitvi danih zavez.(več)

ESS bo proučil obremenitev plač pri napotitvi delavcev v tujino
ESS je dal soglasje k predlogu novega zakona o čezmejnem izvajanju storitev, bo pa ustanovil delovno skupino, ki bo proučila učinke nameravanega črtanja določbe, da se lahko za delavce, ki so bili napoteni v tujino, kot osnovo za plačilo prispevkov upošteva plačo za enako delo v Sloveniji, ne njihovo dejansko plačo.(več)

Višje sodišče potrdilo zaseg premoženja staršema, ki sta stanovanja kupovala z denarjem od sinove preprodaje drog
Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča, da se staršema, ki sta v Ljubljani kupovala stanovanja z denarjem od sinove preprodaje drog, nepremičnine odvzame. Tako kot prvostopenjsko je namreč tudi višje sodišče ugotovilo, da njuno premoženje bistveno presega dohodke, poročata Delo in Slovenske novice.(več)

Sojenje Abramovu ta teden nadaljujejo z zaslišanjem prič
Na celjskem sodišču bodo ta teden z zaslišanjem prič nadaljevali sojenje Sebastienu Abramovu, ki mu tožilstvo očita umor nekdanjega dekleta Sare Veber. Na ljubljanskem sodišču bo stekla glavna obravnava v sojenju Alžircu Fatahu Rašidu Adauriju, ki mu obtožnica očita poskus umora rojaka v ljubljanskem azilnem domu.(več)

V Bruslju rdeča luč predlogu direktive o platformnem delu
Svet EU za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in varstvo potrošnikov je v četrtek v Bruslju tudi ob nasprotovanju Slovenije zavrnil predlog direktive o izboljšanju delovnih pogojev pri platformnem delu. "Pomemben ni le digitalni prehod, temveč za delavce pravičen digitalni prehod," je ob tem dejal slovenski minister za delo Luka Mesec.(več)