Dnevne zakonodajne novosti / 19. december 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
DZ sprejel zakon o pomoči gospodarstvu v energetski krizi
Tema dneva

DZ je v petek s 45 glasovi za in petimi proti sprejel zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, katerega glavna rešitev je subvencioniranje cene energentov za velike poslovne odjemalce. Poleg tega zakon predvideva še shemi za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo ter ukrepe za zagotavljanje likvidnosti podjetij. V gospodarstvu so zaradi vztrajanja visokih tržnih cen nezadovoljni, v opoziciji kritični. Vladna stran že za začetek 2023 napoveduje dopolnitve.(več)

Zagovornik načela enakosti nekatere ukrepe za ranljive ocenil kot neskladne z zakonom
Zagovornik načela enakosti je državnim organom in lokalnim skupnostim kot zavezancem za zagotavljanje varstva pred diskriminacijo priporočil, naj bodo pri pripravi posebnih ukrepov za odpravo slabšega položaja ranljivih pozorni na pravila za take ukrepe. V več ocenah diskriminatornosti predpisov je nekatere rešitve ocenil kot neskladne z zakonom.(več)

V parlamentu ta teden zaprisega nove predsednice republike
Ta teden bo v parlamentu na četrtkovi slavnostni seji ob dnevu samostojnosti in enotnosti zaprisegla novoizvoljena predsednica republike Nataša Pirc Musar. Od dosedanjega predsednika republike Boruta Pahorja bo posle prevzela dan kasneje. Državni svet pa bo na nadaljevanju svoje prve seje znova izbiral svojega predsednika.(več)

Golob s kandidati za tri nova ministrska mesta, imena za notranjega ministra še ni
Premier Robert Golob je v petek pojasnil, da o kandidatih za novega ministra za notranje zadeve še ni razmišljal. Odločitev Tatjane Bobnar, da s tega položaja odstopi, ga je namreč presenetila, v zadnjih 14 dneh pa je imel tudi precej zunanjepolitičnih obveznosti. Je pa za ta teden napovedal sestanek s kandidati za tri nova ministrska mesta.(več)

Sodni svet podprl kandidaturo Miodraga Đorđevića za predsednika vrhovnega sodišča
Sodni svet je na četrtkovi seji z osmimi glasovi za in dvema proti podprl kandidaturo Miodraga Đorđevića za predsednika vrhovnega sodišča, so sporočili iz Sodnega sveta. Đorđević je sicer edini kandidat, ki se poteguje za najvišjo funkcijo v sodni veji oblasti, in je že dobil podporo zbora vseh sodnikov vrhovnega sodišča.(več)

Kandidat za pristojnega ministra Maljevac napoveduje resno in delujočo stanovanjsko politiko
Državni sekretar na ministrstvu za delo Simon Maljevac, ki je po uveljavitvi sprememb zakona o vladi kandidat za ministra za solidarno prihodnost in s tem pristojnega ministra za stanovanjsko politiko, je v odzivu na ugotovitve računskega sodišča o neučinkovitosti napovedal delujočo in resno stanovanjsko politiko.(več)

Socialni partnerji v gostinstvu in turizmu dosegli kompromis o zvišanju najnižjih osnovnih plač
Socialni partnerji v gostinstvu in turizmu so po več mesecih pogajanj dosegli kompromis za zvišanje najnižjih osnovnih plač. Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije (SGIT), ki je oktobra grozil s stavko, z izkupičkom sicer ni povsem zadovoljen, a so se z delodajalci dogovorili, da že februarja znova sedejo za pogajalsko mizo.(več)

Inšpekcija po novih odkritjih nepravilnega dela v klavnicah za spremembo zakonodaje
Prvi izsledki inšpekcijskega nadzora v klavnici KZ Rače glede na pridobljene posnetke kažejo, da se postopki klanja živali ne izvajajo po pravilih. A inšpekcija dokazov za to ne more pridobivati iz posnetkov, sama pa ne more zagotavljati neprestanega nadzora nad izvajanjem postopkov v klavnicah. Predlagali bodo spremembo zakonodaje.(več)

Na sodiščih ta teden sodba četverici, ki naj bi pri Grosupljem do smrti pretepla 77-letnika
V tednu pred začetkom božično-novoletnih praznikov je na sodiščih razpisana vrsta obravnav. Na ljubljanskem sodišču bodo izrekli sodbo četverici, ki naj bi pri Grosupljem do smrti pretepla 77-letnika. V Kranju je razpisan narok v odškodninski tožbi, s katero Janez Janša od več sodnikov iz zadeve Patria zahteva odškodnino.(več)

EU dosegla začasni dogovor o reformi sistema trgovanja z izpusti
Predstavniki Evropskega parlamenta in Sveta EU so dosegli začasni dogovor o dveh zakonodajnih predlogih iz svežnja Pripravljeni na 55, ki se nanašata na izpuste toplogrednih plinov in njihove posledice na družbo. Reforma sistema trgovanja z izpusti prinaša višje cilje in postopno ukinitev pravic do izpustov za industrijo.(več)