Dnevne zakonodajne novosti / 28. december 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 27 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
V javni razpravi predlog pokojninske novele
Tema dneva

Predlog pokojninske novele, ki jo je ministrstvo za delo včeraj dalo v enomesečno javno razpravo, za prejemnike invalidskih nadomestil in delnih invalidskih pokojnin s krajšim delovnim časom določa spremenjen način izračuna pokojninske osnove pri upokojitvi. Vlada namreč meni, da je ta skupina zavarovancev ob upokojitvi v slabšem položaju kot ostali zavarovanci, ki izpolnijo pogoje za starostno ali invalidsko upokojitev. Poleg tega pa predlog novele vsebuje spremembe še na nekaterih drugih področjih.(več)

Predlog zakona o napotitvah delavcev v tujino, ki skrbi delodajalce, roma v DZ
Potem ko so socialni partnerji ta mesec uskladili osnutek novega zakona o čezmejnem izvajanju storitev, mu je zeleno luč prižgala še vlada. Med rešitvami bo z letom 2024 uveljavljeno črtanje določbe, po kateri se zdaj za delavce, napotene v tujino, kot osnova za plačilo prispevkov upošteva plača za enako delo v Sloveniji, ne pa dejanska plača.(več)

Izjeme za obratovanje trgovin ob nedeljah trajno določene
Začela je veljati novela zakona o trgovini. Z njo se izjeme za obratovanje prodajaln ob nedeljah in praznikih, ki jih je začasno do konca letošnjega leta uvedel eden od protikoronskih zakonov, uveljavljajo kot trajne.(več)

Vlada podaljšala letošnjo uredbo o določitvi programov storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja v prihodnje leto
Vlada je na včerajšnji dopisni seji spremenila uredbo o določitvi programov storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, opredelitev zmogljivosti, potrebnih za njegovo izvajanje, in določitev obsega sredstev za leto 2022. Gre za podaljšanje obstoječe uredbe v prihodnje leto.(več)

Vlada namenila 5,6 milijona evrov za stroške, povezane s covidom
Vlada je včeraj na dopisni seji prerazporedila 5,6 milijona evrov za plačilo zahtevkov za izvedbo cepljenja proti covidu-19 ter cepljenja proti gripi, dodatka pri delu s covidnimi bolniki in plačilo zahtevkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije za dodatke za posebne obremenitve, so sporočili po seji vlade.(več)

Golob bo listo ministrskih kandidatov v DZ poslal po novem letu
V veljavo so stopile spremembe zakona o vladi, ki bodo prinesle njeno reorganizacijo. Listo kandidatov, ki bodo ob tem zasedli ministrska mesta, bo premier Robert Golob v DZ poslal v začetku januarja. Slovenija bo po zakonu dobila tri nova ministrstva, in sicer ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ministrstvo za okolje, podnebje in energijo ter ministrstvo za solidarno prihodnost.(več)

Ministrica Vrečko: Napovedana ustavna presoja novele zakona o RTVS še en zavlačevalni manever trenutnega vodstva zavoda
Ministrica za kulturo Asta Vrečko je včeraj povedala, da bodo spoštovali predvidene časovnice v noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), v kateri so konkretno opredeljeni roki za imenovanje novega sveta in uprave zavoda. Napovedano pobudo za ustavno presojo novele pa razume kot še en zavlačevalni manever trenutnega vodstva zavoda.(več)

Zdravstveni zavodi različno izplačevali dodatke za covid-19
Računsko sodišče je v prečni reviziji izplačevanja dodatkov zaradi epidemije covida-19 v letu 2021 v šestih javnih zdravstvenih zavodih ugotovilo, da so imeli zavodi različen pristop pri določitvi pogojev za priznanje dodatkov. Posledično so uslužbenci na primerljivih delovnih mestih prejemali dodatke v različnem obsegu.(več)

Regulacija cen povzročila Petrolu za več sto milijonov evrov škode
Regulacija cen naftnih derivatov je povzročila Petrolu na vseh trgih, kjer je navzoč, za 194,1 milijona evrov škode, skupna škoda zaradi regulacije vseh energentov znaša 210 milijonov evrov. S temi številkami so se na skupščini seznanili delničarji družbe, ki so izvedeli tudi, da se uprava pripravlja na vložitev odškodninskih tožb.(več)

Na Hrvaškem menjava kun v evre brez provizije še vse naslednje leto, a s količinsko omejitvijo
Banke na Hrvaškem bodo po uvedbi evra kot uradne valute brez provizije menjale po največ sto kosov bankovcev in sto kosov kovancev za kuno, za večje količine pa bodo zaračunale provizijo ali ne, odvisno od poslovne politike posamezne banke, je za hrvaško nacionalno televizijo HRT povedala direktorica Hrvaškega združenja bank Tamara Perko.(več)