Dnevne zakonodajne novosti / 11. oktober 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Za letalske povezave ne bo poskrbela država
Tema dneva

Odbor DZ za infrastrukturo je prižgal rdečo luč predlogu novele zakona o letalstvu, ki bi po stečaju Adrie Airways državi dal možnost ustanovitve javne gospodarske službe za letalski promet. Ministrica Alenka Bratušek je dejala, da gre le za možnost, če tuji prevozniki ne bi vzpostavili povezav. Opozicija pa ji je očitala predvsem, da predlog novele ne vsebuje vplivov na proračun - koliko sredstev bi država namenila za subvencioniranje linij. Na koncu je predlog podprlo devet članov odbora, proti jih je bilo deset.(več)

Za študentsko delo po novem vsaj 5,4 evra na uro
Odbor za finance je dal zeleno luč predlogu novele zakona za uravnoteženje javnih financ, po katerem bruto urna postavka za študentsko delo ne bo smela biti nižja od 5,4 evra. Levica, ki je zakon predlagala, se je sicer zavzemala, da bi bila najnižja meja določena višje, pri 5,63 evra, a jo je koalicija povozila z dopolnilom.(več)

Neuradno: Ustavni sodniki razveljavili del zakona o tujcih
Po neuradnih informacijah Mladine so ustavni sodniki razveljavili 10.b člen zakona o tujcih, ki v primeru zaostrenih migracijskih razmer predvideva omejevanje vstopa tujcev v državo oziroma dopušča zavračanje tujcev brez individualne obravnave. Na ustavnem sodišču so sicer za STA pojasnili, da postopki še niso končani.(več)

Dopolnilo za izredno uskladitev pokojnin bo vložila koalicija
Koalicija je včeraj razpravljala o proračunu in se uskladila o zahtevi DeSUS za izredno uskladitev pokojnin prihodnje leto. Dopolnilo DeSUS k zakonu o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju bodo posvojili oz. vložili kot dopolnilo koalicije. Dogovorili so se, da novih dopolnil k proračunskim dokumentom ne bodo vlagali.(več)

Vlada potrdila poroštvo za drugi tir in tretjo razvojno os
Vlada je včeraj potrdila predlog zakona o poroštvu za drugi tir in tretjo razvojno os, ki predvideva za skupno do 777 milijonov evrov državnega poroštva. Odločitev so pozdravili na Koroškem in tudi v Velenju, v slednjem sicer z nekaj grenkobe, saj del med Velenjem in Šentrupertom ni vključen, kot tudi v Darsu in gospodarskih zbornicah.(več)

Vlada o raznih gospodarskih temah
Vlada se je na seji med drugim tudi seznanila z osnutkom proračunskega načrta za leto 2020. Obravnavala je poročilo o škodi zaradi podlubnikov, v katerem Zavod za gozdove Slovenije ugotavlja, da so izpolnjeni pogoji za razglasitev naravne nesreče. Izdala je tudi odlok o finančni pomoči za nadomestilo škode v čebelarstvu v letu 2019.(več)

Predlog zaščite vodnih virov na primorsko-notranjskem krasu
Ministrstvo za okolje in prostor je dalo v enomesečno javno obravnavo osnutek predloga zakona o vodovarstvenih območjih za občine Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka in Postojna. Cilj je zagotoviti posebno varstvo virov pitne vode na območju. Med te sodi tudi vir Malni, k čigar zaščiti so državo pozivali v Postojni in Pivki.(več)

Ljubljanska univerza mora vrniti sredstva za stalno pripravljenost
Univerza v Ljubljani mora v proračun vrniti nenamensko porabljena sredstva za stalno pripravljenost. Skupaj z obrestmi in stroški naj bi šlo za okoli milijon evrov, poroča portal 24ur. Višje sodišče je namreč po njihovih informacijah zavrnilo pritožbo univerze in s tem potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča. Sodba je tako pravnomočna.(več)

Evropska komisija z več opomini Sloveniji
Evropska komisija je izrekla več opominov Sloveniji na okoljskem, gospodarskem in družbenem področju. Slovenija je tako dobila drugi opomin, ker ni prenesla evropskih pravil glede testiranja živali v laboratorijih, poklicnih pokojnin in blagovnih znamk. Prvega opomina je bila medtem deležna zaradi ocene okoljskih vplivov in odpadkov.(več)

Opomin tudi na področjih spolnih zlorab otrok in azilne zakonodaje
Evropska komisija je Sloveniji izrekla opomin tudi zaradi neizvajanja pravil EU o boju proti spolni zlorabi in spolnemu izkoriščanju otrok ter otroški pornografiji. Prav tako je odločila, da Sloveniji pošlje obrazloženo mnenje, ker ni priglasila nacionalne zakonodaje za prenos pravil EU o pogojih za sprejem prosilcev za azil.(več)