Dnevne zakonodajne novosti / 3. julij 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 59/2024 z dne 16.7.2024
TEMA DNEVA
Tuji zdravniki mimo pravil
Tema dneva

V Zdravniški zbornici Slovenije opozarjajo, da predlog dopolnitev zakona o zdravniški službi, ki ga je v DZ poslala vlada, med drugim omogoča, da bodo vabljeni zdravniki iz držav zunaj EU lahko začeli opravljati zdravstveno dejavnost že pred uveljavitvijo zakona brez izpolnjevanja vseh pogojev. Po mnenju zbornice takšna sprememba v pravni red vnaša retroaktivnost, ki ni v javnem interesu in ki posledično zmanjšuje varnost obravnave otrok. S spornim členom je ministrstvo za zdravje po mnenju zbornice namreč nakazalo, da bo v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za otroške srčne bolezni že v času pred morebitnim sprejemom sprememb zakona "omogočilo nezakonito opravljanje zdravstvene dejavnosti tujim zdravnikom".

Povečevanje obrambnih izdatkov
Vlada je na dopisni seji sprejela sklep, s katerim je sredstva Generalštabu Slovenske vojske zvišala na raven, da bodo obrambni izdatki v letu 2018 znašali en odstotek BDP. V sklepu je navedeno, da so dodatna sredstva potrebna zaradi povečanega obsega usposabljanj in vaj Slovenske vojske (med drugim ponovitev vaje, na kateri so preverjali pripravljenost bataljonske bojne skupine), za nadomestila za povečan obseg dela zaradi zmanjševanja stalne sestave, za povečan obseg aktivnosti v okviru multilateralnih dogovorov ter za povečano delovanje vojske na področju izvajanja helikopterske nujne medicinske pomoči.

Problematično pridržanje migrantov
Po dogovoru EU o migracijah je slišati opozorila ob predlogu vzpostavitve nadzorovanih centrov za obravnavo migrantov. Direktorici Mirovnega inštituta Neži Kogovšek Šalamon se zdi namestitev v tak center, četudi je prostovoljna, problematična, če bo gibanje ljudem omejeno in bo pridržanje pogoj za obravnavo prošnje za mednarodno zaščito. Tudi sicer meni, da je odpiranje novih centrov neprimerno, saj je nevarnost, da bi se spremenili v zapore, prevelika. "Primerneje bi bilo odpiranje kvečjemu administrativnih centrov, kjer bi se sprejemale in morda tudi obravnavale vloge za mednarodno zaščito," je ocenila.

Kdo bo delal red med prevozniki?
Sindikat poklicnih voznikov Slovenije nasprotuje predlogu sekcij za promet pri OZS in GZS, da bi se za tuje voznike, za katere velja sporazum o zaposlovanju državljanov BiH, doba obvezne zaposlitve pri istem delodajalcu podaljšala z enega na pet let. Ob tem sindikat pristojne poziva, da "začnejo resno delati red v transportni branži". Opozarjajo, da je v Sloveniji status poklicnega voznika na splošno zelo slab - vozniki so nezakonito plačani po prevoženem kilometru ali procentualno od vrednosti storitve prevoza, osnovna plača je nizka, večinoma minimalna ali nižja in posledično so nizka nadomestila in pokojnina.

Odškodnina zaradi razmer v zaporu
Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo odškodnino v višini 5000 evrov, ki jo je obtoženemu v zadevi Balkanski bojevnik Jakobu Remškarju zaradi neustreznih razmer v priporu dosodilo okrožno sodišče, poročata Delo in Slovenske novice. Remškar je bil priprt do 6. novembra 2012, po prepričanju okrožnega sodišča, ki mu je pritrdilo tudi višje, pa je zaradi neustreznih bivalnih razmer upravičen do odškodnine le za tisti del bivanja v priporu, ko je delil zaporniško celico s sopripornikom in imel na voljo okoli 3,5 kvadratnega metra osebnega prostora, skupno 601 dan.

Pravni postopek proti Poljski
Evropska komisija je zaradi sporne reforme poljskega vrhovnega sodišča sprožila pravni postopek proti Poljski. Varšava ima en mesec časa za odgovor na uradni opomin. Komisija se je za sprožitev postopka sprožila zaradi pomanjkanja napredka in bližajoče se implementacije nove upokojitvene starosti za sodnike vrhovnega sodišča, ki so jo z zakonom znižali s 70 na 65 let. Z današnjim dnem bo tako moralo 27 od 72 poljskih vrhovnih sodnikov v pokoj. Ta ukrep velja tudi za predsednico sodišča Malgorzato Gersdorf, ki bo tako morala predčasno zaključiti šestletni mandat.(TFL)