Dnevne zakonodajne novosti / 27. maj 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Turistični boni bodo prenosljivi med sorodniki
Tema dneva

Turistični boni, ki jih bodo z namenom pomoči turistični panogi prejeli vsi prebivalci Slovenije, bodo prenosljivi med družinskimi člani v ravni vrsti do drugega kolena, so danes sklenili člani odbora DZ za delo. Izplačilo v denarju ne bo mogoče. Predloge opozicije, naj bo država bolj radodarna, je odbor zavrnil, je pa natančneje določil, v katere nastanitvene obrate bo mogoče iti z bonom. To so hoteli, počitniški domovi, turistične kmetije, zasebne sobe, planinski domovi, mladinska prenočišča, kampi in druge nastanitve za krajši čas.(več)

Kacin: S ponedeljkom naj bi se sprostilo marsikaj
V ponedeljek naj bi se po besedah vladnega govorca Jelka Kacina sprostilo več storitvenih in turističnih dejavnosti. Med drugim je omenil hotele ne glede na velikost, prizadevajo si za odprtje fitnesov in wellnessov, med ključnimi vprašanji pa ostaja, kaj bo z bazeni in podobnimi kompleksi. Več podrobnosti je pričakovati po četrtkovi seji vlade.(več)

Koalicija s kompromisom glede nevladnikov v ZON
Državni zbor je včeraj razpravljal o spremembah zakona o ohranjanju narave, med katerimi je tudi zviševanje zahtev za sodelovanje nevladnih organizacij v upravnih in sodnih postopkih. Koalicijske poslanske skupine z amandmajem predlagajo še določeno rahljanje kriterijev, opozicija pa bi ta določila iz zakona s svojim amandmajem umaknila.(več)

Poslanci podpirajo spremembe financiranja razvojnih projektov v TNP
Predlogu zakona o spremembi zakona o Triglavskem narodnem parku (TNP) se v DZ obeta močna podpora. V včerajšnji razpravi so predlogu SAB, ki spreminja višino in dodeljevanje državne podpore razvojnim projektom in dejavnostim parkovnih občin, podporo izrekle vse poslanske skupine.(več)

Predlog resolucije o razglasitvi izrednih podnebnih razmer končal pot
DZ je na redni seji ugotovil, da je postopek obravnave predloga resolucije o razglasitvi izrednih podnebnih in okoljskih razmer v Republiki Sloveniji končan. Predlog je v obravnavo predložila skupina 34 poslank in poslancev s prvopodpisanim Matjažem Nemcem iz SD, a mu je odbor za infrastrukturo, okolje in prostor prižgal rdečo luč.(več)

Vojska za zdaj brez izjemnih pooblastil pri varovanju meje
Poslanke in poslanci so končali tudi z obravnavo vladnega predloga sklepa o aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi, ki bi vojski na meji dodelil dodatna pooblastila. Predstavniki poslanskih skupin so ponovili stališča na to temo, o sklepu pa niso glasovali, saj na matičnem odboru ni prejel zadostne večine.(več)

Mesec napoveduje vztrajanje pri predlogu za zaprtje trgovin ob nedeljah
Koordinator Levice Luka Mesec je odločitev vlade, da ne podpira predloga zakona Levice za zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh, označil za neresnost. Spomnil je, da je naklonjenost ukrepu sprva izkazala večina v koaliciji, tudi premier Janez Janša. V poslanski skupini SDS so sicer pojasnili, da idejo še vedno podpirajo.(več)

OZS poziva k oblikovanju še četrtega protikoronskega paketa
Člani upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so sklenili, da si bodo prizadevali za oblikovanje četrtega protikoronskega paketa, s katerim naj vlada pomaga vsem prizadetim panogam. Posledice epidemije so namreč za gospodarstvo katastrofalne, večina obrtnikov in podjetnikov pa se sooča s pomanjkanjem dela.(več)

Do ponedeljka čas za izjavo za dodelitev zadnjega temeljnega dohodka
Samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci imajo do ponedeljka, 1. junija, čas, da vložijo izjavo za oprostitev dela marčnih ter aprilskih in majskih prispevkov in dodelitev mesečnega temeljnega dohodka. Naslednja in hkrati zadnja tranša nakazila temeljnega dohodka bo 10. junija, je danes spomnila Finančna uprava RS.(več)

V Evropi se kot datum odprtja meja vse bolj izrisuje 15. junij
V Evropi se kot datum, ko bi lahko prišlo do obsežnejšega odpiranja meja, izrisuje 15. junij, ki ga Italija označuje kot evropski dan D za turizem. Takrat naj bi tudi Nemčija odpravila svarilo svojim državljanom pred potovanji v tujino za 31 evropskih držav.(več)