Dnevne zakonodajne novosti / 17. julij 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2023 z dne 22.9.2023
TEMA DNEVA
Poslanci z okrnjenimi počitnicami
Tema dneva

Čeprav so se po koledarju začele tako imenovane parlamentarne počitnice, dogajanje v DZ letos ne bo povsem zamrlo. Po poslovniku DZ namreč od 15. julija do konca avgusta ne razpisujejo rednih sej DZ, lahko pa DZ zaseda na izrednih. To je zaradi odločanja o mandatarju letos v tem času tudi pričakovati, nekaj delovnih teles pa se bo sestalo že ta teden. Poslanci bodo tako svoje dopuste prilagajali povolilnemu dogajanju po junijskih volitvah, nadaljujejo se tudi dogovori in usklajevanja o mandatarskem kandidatu in oblikovanju vladne koalicije. Predsednik zmagovalne SDS Janeza Janša mora do četrtka predsedniku republike Borutu Pahorju sporočiti, ali je pripravljen sprejeti ponujeno kandidaturo za mandatarja.

Gradbena inšpektorica mimo volje upravnega sodišča
Potem ko je upravno sodišče v bitki za to, da bi bila Občina Vrhnika stranka v postopku gradbene inšpekcije, tehtnico nagnilo na stran občanov, jo je gradbeni inšpektorat v ponovnem odločanju spet obrnil h Kemisu. Sklenil je namreč, da vrhniška občina nima pravnega interesa, po katerem bi lahko postala stranka v postopku, je poročal Dnevnik. Gradbena inšpektorica je odločila v nasprotju s tem, kar ji je naložilo upravno sodišče, kar je sicer tudi pojasnila v sklepu. Kot navaja časnik, je zapisala, da čeprav je vezana na razlago sodišča, lahko od nje odstopi, kadar se pojavijo utemeljeni razlogi, ki jih je našla.

Višje plače za trgovce
Sindikat delavcev trgovine Slovenije in Svet gorenjskih sindikatov ter Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Gospodarska zbornica Slovenije so podpisali novo kolektivno pogodbo za trgovino. Ta med drugim prinaša zaprtje trgovin na praznike, povišanje plač ter višje dodatke na nedeljsko delo. Kolektivna pogodba velja za okoli 87.600 od 108 tisoč zaposlenih. V pogajanjih so med drugim dosegli, da bodo s septembrom trgovine zaprte na vse praznike, razen izjem, ki jih določa zakon in so točno določene tudi v kolektivni pogodbi (npr. bencinski servisi, lekarne in zaposleni v skladiščih).

Zakaj nastajajo viški odpadne embalaže
Večina družb za ravnanje z odpadno embalažo v skladu z novimi okoljevarstvenimi dovoljenji sedaj odvaža vso embalažo. Problem ostaja z družbo Interseroh, ki ji ni mogoče izdati novega dovoljenja, saj upravno sodišče še vedno odloča o njeni pritožbi na spremembo dovoljenja iz leta 2017, je povedala okoljska ministrica Irena Majcen. Odpeljati naj bi morali več kot 90 odstotkov nakopičene odpadne embalaže, ki še leži v skladiščih. V podjetju Interseroh medtem poudarjajo, da v celoti upoštevajo zakonske določbe in prevzemajo takšne količine mešane odpadne embalaže, kot jim velevata veljavna zakonodaja in izdano okoljevarstveno dovoljenje.

Kriptovalute ne ogrožajo globalnega trga
Odbor za finančno stabilnost (Financial Stability Board - FSB), ki bdi nad regulacijo v državah skupine 20 največjih gospodarstev (G20), namerava budno spremljati stanje na trgu kriptovalut z namenom zgodnjega prepoznavanja morebitnih tveganj, ki jih lahko prinese to digitalno premoženje. Zaenkrat po oceni FSB stanje sicer še ni kritično. A bi morala večja gospodarstva, glede na hitrost njihovega širjenja, pomanjkanje jasnih podatkov o njihovi uporabi ter negotovost glede uporabe obstoječe zakonodaje za ta sektor, poostriti kontrolo nad njim. Predlagani okvir določa parametre za spremljanje kriptovalut, kot so zaupanje, obseg trgovanja ter cene.

Priljubljenost ni izgovor za kršitve
Evropska komisija in organi za varstvo potrošnikov EU zahtevajo od Airbnb, da svoje pogoje poslovanja uskladi s pravili EU o varstvu potrošnikov in pregledno navaja cene. Evropska komisarka za pravosodje in potrošnike Vera Jourová je poudarila, da priljubljenost spletne platforme ne sme biti izgovor za nespoštovanje pravil. Trenutni način navajanja cen in številni pogoji Airbnb namreč niso v skladu z določbami direktive o nepoštenih poslovnih praksah, direktive o nedovoljenih pogojih v potrošniških pogodbah in uredbe o pristojnosti v civilnih in gospodarskih zadevah.(TFL)