Portal TFL

STA novice / Globalni finančni regulator z okvirjem za nadzor kriptovalut

ponedeljek, 16.7.2018

Ženeva, 16. julija (STA) - Odbor za finančno stabilnost (Financial Stability Board - FSB), ki bdi nad regulacijo v državah skupine 20 največjih gospodarstev (G20), namerava budno spremljati stanje na trgu kriptovalut z namenom zgodnjega prepoznavanja morebitnih tveganj, ki jih lahko prinese to digitalno premoženje. Zaenkrat po oceni FSB stanje sicer še ni kritično.

"Kriptopremoženje trenutno ne predstavlja materialnega tveganja globalni finančni stabilnosti," navedbe FSB povzema francoska tiskovna agencija AFP. A bi morala večja gospodarstva, glede na hitrost njihovega širjenja, pomanjkanje jasnih podatkov o njihovi uporabi ter negotovost glede uporabe obstoječe zakonodaje za ta sektor, poostriti kontrolo nad njim.

"Nadzor nad velikostjo in rastjo trgov s kriptopremoženjem je ključno za razumevanje potencialnih učinkov na bogastvo, če bi vrednost padla," je zapisal FSB. Predlagani okvir sicer določa parametre za spremljanje kriptovalut, kot so zaupanje, obseg trgovanja ter cene. Gre za kazalnike, povezane s kriptopremoženjem in izvedenimi finančnimi instrumenti, ki temeljijo na njem.

FSB namerava tudi spremljati, ali se kriptovalute spreminjajo iz sredstva za plačevanje dobrin in storitev v neke vrste vrednostni papir, ki ga imajo posamezniki v lasti kot način varčevanja namesto delnic ali obveznic.

Odbor je ob tem opozoril še na "pomanjkanje zanesljivih podatkov o tem, koliko kriptopremoženja imajo v lasti banke". Gre za svarila, ki spominjajo na čase izbruha finančne krize v letu 2008. Takrat je bila težava izpostavljenost bank slabim hipotekarnim posojilom, pri čemer banke celo same pogosto niso vedele, kakšen je delež teh posojil v njihovih knjigah.

Po navedbah FSB se je Baselski odbor za bančni nadzor že lotil prve ocene neposredne in posredne izpostavljenosti bank do kriptopremoženja. Izpostavljenost bančnih institucij bo namreč služilo kot ključni pokazatelj tveganj kriptovalut za širši finančni sistem.

FSB, ki mu trenutno predseduje prvi mož britanske centralne banke Mark Carney, sicer že vnaprej računa, da bo imel pri svojem poskusu nadzora številne težave, ki izhajajo iz pomanjkanja podatkov in transparentnosti v sektorju. Okvir bodo sicer uradno predlagali finančnim ministrom G20 na srečanju v Buenos Airesu ta mesec.

Pozivi k tesnejšemu nadzoru nad kriptovalutami so posledica velikih nihanj vrednosti tega premoženja. Prav tako je problematično nenehno nastajanje novih kriptovalut oziroma kriptožetonov, skrbi pa tudi priljubljenost tega premoženja v svetu kriminala.

BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window