Dnevne zakonodajne novosti / 23. julij 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 48/2024 z dne 12.6.2024
TEMA DNEVA
Ministrstvo opominja investitorje
Tema dneva

Ministrstvo za okolje in prostor vse investitorje opominja, da morajo pred začetkom gradnje obvezno prijaviti vse gradnje, začete po 1. juniju. Prijaviti jih morajo ne glede na to, kdaj so pridobili gradbeno dovoljenje oziroma kdaj je to postalo pravnomočno. 1. junija se je namreč začel uporabljati nov gradbeni zakon, ki določa, da morajo investitorji pred začetkom izvajanja gradnje objektov, ki so pridobili gradbeno dovoljenje, prijaviti začetek gradnje. Edina izjema je sprememba namembnosti objektov. Prijavo začetka gradnje lahko oddajo na upravni enoti, ki je izdala gradbeno dovoljenje, oziroma v primeru gradnje objektov državnega pomena in objektov z vplivi na okolje na ministrstvu za okolje in prostor.

Zakon o drugem tiru čez vse ovire
V veljavo je po številnih ovirah stopil zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper, ki omogoča gradnjo drugega tira in črpanje že pridobljenih nepovratnih evropskih sredstev. Zakon je DZ sprejel maja lani, državljani pa smo o njem dvakrat odločali na referendumu. Projekt, ki je bil po navedbah ministrstva pred štirimi leti na mrtvi točki, ima zdaj zakon, gradbeno dovoljenje, družbo 2TDK, ki bo po vzoru dobrih evropskih praks projekt vodila, in projektni svet, ki bo prvič zagotovil tudi nadzor civilne družbe nad tako velikim infrastrukturnim projektom.

Pomurci (še) nimajo težav z embalažo
V Pomurju večjih težav pri zbiranju oziroma skladiščenju embalaže za zdaj ni, saj jo družbam za predelavo oddajajo prek regijskega Centra za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop). Toda tamkajšnja skladišča se polnijo, zato je Cerop polovico zaostale embalaže že obdelal na lastne stroške. Direktor Saubermacher-Komunale Drago Dervarič opozarja, da bi lahko odpadki kmalu ostali pri občanih, če družbe za predelavo še naprej ne bodo prevzemale embalaže in bi napolnili skladišče v Puconcih. Tam zdaj čaka 229 ton zaostale embalaže, kar sicer še ne pomeni težav, a če prevzemanja embalaže ne bo še nekaj časa, lahko tudi pri občanih nastopijo težave.

13,6 milijona za širokopasovna omrežja
Ministrstvo za javno upravo je v uradnem listu objavilo javni razpis za sofinanciranje gradnje odprtih širokopasovnih omrežij naslednje generacije GOŠO 3A. Na voljo je 13,6 milijona evrov sredstev, od tega 10,9 milijona evrov evropskih sredstev. Ministrstvo bo vloge sprejemalo do 28. septembra do 12. ure. Cilj javnega razpisa je omogočiti najmanj 80 odstotkom gospodinjstvom na območjih belih lis, na katerih širokopasovna omrežja še niso zgrajena in hkrati ni tržnega interesa za njihovo gradnjo, dostop do širokopasovnega omrežja s prenosno hitrostjo najmanj 100 Mb/s in elektronskih komunikacijskih storitev preko tega omrežja.

Padec javnofinančnega primanjkljaja
Območje evra in EU sta v prvem četrtletju po sezonsko prilagojenih podatkih Eurostata beležila padec javnofinančnega primanjkljaja - v območju evra je na četrtletni ravni upadel z 0,6 na 0,1 odstotka BDP, v uniji pa z 0,6 na 0,5 odstotka BDP. Slovenija je v prvem četrtletju dosegla javnofinančni presežek v višini 1,5 odstotka BDP. V enakem obdobju se je dolg v državah z evrom nekoliko zvišal, v EU pa upadel. Najvišji dolg, izražen v odnosu do BDP, so imele v prvem četrtletju Grčija (180,4 odstotka), Italija (133,4 odstotka) in Portugalska (126,4 odstotka), najnižje pa Estonija (8,7 odstotka), Luksemburg (22,2 odstotka) in Bolgarija (24,1 odstotka). V Sloveniji je bil pri 80,3 odstotka.

Grožnja “črnega brexita”
Evropska komisija je podjetja, članice in institucije EU pozvala h krepitvi pripravljenosti na črni scenarij brez dogovora o brexitu. Še vedno namreč ni jasno, zlasti zaradi političnega kaosa na Otoku, ali bo mogoče doreči in ratificirati ločitveni sporazum do 29. marca prihodnje leto, ko je predviden izstop Združenega kraljestva. Slednje bo od 30. marca 2019 naprej tretja država. Evropska komisija poziva k pripravljenosti na vse scenarije: "Izstop Združenega kraljestva bo nedvomno povzročil motnje, na primer v dobavni verigi podjetij, če bo dogovor ali če ga ne bo." A še zlasti opozarja na črni scenarij - brutalno ločitev.(TFL)