Dnevne zakonodajne novosti / 1. julij 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 16 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 63/2019 z dne 21.10.2019
TEMA DNEVA
Dohodnina: Zadnji dan za ugovor
Tema dneva

Na Fursu samo še danes čakajo morebitne ugovore na informativne izračune dohodnine za leto 2018, ki so jih konec maja poslali nekaj več kot 590.000 zavezancem. Te morajo vložiti tisti, ki se s prejetim izračunom ne strinjajo - če so podatki pomanjkljivi ali nepravilni oz. je davčna obveznost ugotovljena napačno. Če zavezanec kljub napačnim podatkom ugovora ne vloži, stori davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov. Zavezanec pa lahko v ugovoru uveljavlja tudi olajšavo za vzdrževane družinske člane.(več)

Medijska novela v javni razpravi
Predlog novele zakona o medijih, ki so ga pripravili na ministrstvu za kulturo, je od petka v dvomesečni javni razpravi, do konca avgusta. Minister za kulturo Zoran Poznič je zato na novinarski konferenci pozval zainteresirano javnost, naj z aktivno udeležbo v razpravi pripomore h kakovostni nadgradnji zakonskega predloga.(več)

Ta teden v DZ zopet o zasebnem šolstvu
Odbor za izobraževanje bo ta teden nadaljeval razpravo o spremembah financiranja zasebnega šolstva, o strategiji nacionalne varnosti pa bo v DZ potekala javna predstavitev mnenj. Odbor za zdravstvo se bo lotil predloga za zamik uvedbe enotne tobačne embalaže.(več)

Interventni zakon o zvereh v veljavi
V soboto je začel veljati interventni zakon, ki predvideva odvzem 200 medvedov in 11 volkov iz narave. DZ je zakon na predlog vlade sprejel v času, ko se množijo poročila o škodi zaradi napadov zveri na živali, med prebivalci na območjih z največjo gostoto medvedov in volkov pa je občutek varnosti omajan.(več)

Medvedke ne bodo odstrelili
Interventne odločbe za odstrel medvedke z mladičema, ki je prejšnji konec tedna nad Želimljami napadla 80-letno žensko, pa medtem niso podaljšali, ker v tem času ni bilo dodatnih konfliktnih situacij z ljudmi. Tako je včeraj sklenila skupina za odstrel. Po izteku odločbe pa medvedko ščiti interventni zakon.(več)

Boljše poklicno zavarovanje za policiste
Z današnjim dnem se začne uporabljati sprememba zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki uresničuje del dogovora s policijskimi sindikati. Sprememba zakona policiste, ki opravljajo naloge, povezane z večjo nevarnostjo, namesto v zdajšnje tretje uvršča v peto skupino delovnih mest poklicnega zavarovanja.(več)

Skoraj 80 dopolnil glede izbrisov v bankah
Parlamentarni odbor za finance je glede na skoraj 80 vloženih dopolnil na vladni predlog zakona za učinkovito sodno varstvo po izbrisih v sanaciji bank prekinil petkovo sejo in bo drugo obravnavo zakonskega predloga nadaljeval na eni od naslednjih sej. Nekateri veliki pomisleki deležnikov kljub dopolnilom ostajajo.(več)

Knovs bo preiskavo arbitražne afere zaključil 8. julija
Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je v petek v povezavi s preiskavo arbitražne afere opravila pogovore z nekdanjima zunanjima ministroma Karlom Erjavcem in Samuelom Žbogarjem. Kot je po seji povedal predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi), se bodo 8. julija pogovorili še z uslužbenci Sove, nato pa zaključili preiskavo afere.(več)

Višje sodišče razveljavilo obsodbo Janše
Celjsko višje sodišče je razveljavilo sodbo okrožnega sodišča, ki je prvaka SDS Janeza Janšo zaradi razžalitve novinark obsodilo na pogojno zaporno kazen, in jo vrnilo v novo sojenje. To je storilo, ker je nadomestno sodnico porotnico na prvostopenjski obravnavi imenovala nepooblaščena oseba, še preden je bila prvotna porotnica razrešena.(več)