Dnevne zakonodajne novosti / 18. julij 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 10/2020 z dne 21.2.2020
TEMA DNEVA
Konec policijskega nadzora prek registrskih tablic
Tema dneva

Ustavno sodišče je razveljavilo del zakona o nalogah in pooblastilih policije glede uporabe tehničnih sredstev za optično prepoznavo registrskih tablic pri opravljanju policijskih nalog, in sicer zaradi neskladja s pravico do varstva osebnih podatkov. Presojo je na ustavnem sodišču zahteval varuh človekovih pravic. Policija in ministrstvo bosta odločbo ustavnega sodišča upoštevala. Ukrep so doslej izvajali pilotsko, tako zbrane podatke pa bodo izbrisali. Bodo pa preučili možnost, kako bi ukrep uzakonili na drugačen način.(več)

NSi predlaga ukinitev zastaranja za spolne zlorabe
V NSi so v zakonodajni postopek vložili predlog spremembe kazenskega zakonika, po katerem bi preprečili zastaranje pregona kaznivih dejanj, povezanih s spolnimi zlorabami. Zastaranje je pomanjkljivost pri preganjanju storilcev, saj si žrtve pogosto dolgo ne upajo spregovoriti, je poudaril predsednik NSi Matej Tonin.(več)

Sprememba opredelitve posilstva še letos?
Pri pripravi morebitnih sprememb kazenskega zakonika bo ministrstvo za pravosodje preverilo tudi ustreznost ureditve kaznivega dejanja posilstva. Predlogi rešitev naj bi bili oblikovani še letos. A sprememb zakonika se ne gre lotevati na hitro in brez premisleka, saj lahko to v pravni sistem vnese negotovost, so za STA navedli na ministrstvu.(več)

Za potrditev zakonov tokrat potrebnih 46 glasov
DZ bo danes na izredni seji zaradi vetov državnega sveta znova odločal o novelah zakonov o nepremičninskem posredovanju in o financiranju šolstva. Slednja že na včerajšnji seji pristojnega odbora DZ ni dobila potrebne podpore, medtem ko je odbor za infrastrukturo, okolje in prostor znova prižgal zeleno luč za omejitev plačila za nepremičninsko posredovanje pri najemu.(več)

Zdravniki še niso pripravljeni na elektronski bolniški list
Zdravniška zbornica zahteva zamik uvedbe elektronskega bolniškega lista, pilotno uporabo katerega je ZZZS napovedal za 1. september. Opozarjajo namreč, da predlogi predstavnikov zbornice in zdravniškega društva niso bili upoštevani in usklajeni. Po njihovi oceni načrtovana novost prinaša dodatne administrativne obremenitve za zdravnike.(več)

Višji sodniki sodbo mariborskemu aktivistu spremenili v obsodilno
V drugem krogu sodnega procesa, ki je v Mariboru potekal zoper goreča zagovornika legalizacije marihuane Sanjina Jašarja in Tomaža Zagoršaka, so višji sodniki po poročanju spletne izdaje časnika Večer pritrdili tožilstvu in oprostilno sodbo spremenili v obsodilno. Sodba sicer še ni pravnomočna.(več)

Šarec za evropskega komisarja predlaga Lenarčiča
Premier Marjan Šarec za kandidata za evropskega komisarja predlaga vodjo stalnega predstavništva pri EU Janeza Lenarčiča. V SD predloga ne podpirajo, vodstva drugih koalicijskih strankah SMC, SAB in DeSUS pa zaenkrat še molčijo. Vlada bo Šarčev predlog obravnavala predvidoma danes.(več)

Bruselj sprožil naslednji korak za zaščito sodnikov na Poljskem
Evropska komisija je v okviru naslednjega koraka v postopku za ugotavljanje kršitev, ki poteka proti Poljski, poslala obrazloženo mnenje o novi disciplinski ureditvi za poljske sodnike. To je že drugi opomin, ki ga Bruselj pošilja v Varšavo. Če ta ne bo zalegel, lahko komisija sproži postopek pred Sodiščem EU.(več)

Evropska komisija s poglobljeno preiskavo Amazona
Evropska komisija je sprožila poglobljeno preiskavo ravnanja ameriškega tehnološkega velikana in največjega spletnega trgovca na svetu Amazon. Preiskala bo, ali je Amazon kršil evropska pravila o konkurenci pri uporabi občutljivih podatkov o neodvisnih ponudnikih, ki prodajajo prek njegove spletne tržne platforme.(več)