Navigacija
Portal TFL

STA novice / Šarec za evropskega komisarja predlaga Lenarčiča, v koalicijski SD proti (zbirno)

sreda, 17.7.2019

Ljubljana, 17. julija (STA) - Premier Marjan Šarec za kandidata za evropskega komisarja predlaga vodjo stalnega predstavništva pri EU Janeza Lenarčiča. V SD predloga ne podpirajo, vodstva drugih koalicijskih strankah SMC, SAB in DeSUS pa zaenkrat še molčijo. Lenarčič je v prvem odzivu sporočil, da je to zanj izjemna čast in odgovornost hkrati.

"Je izkušen, pozna delovanje EU, že dolgo dela v diplomaciji. To je v tem trenutku tisto, kar potrebujemo," je o kandidatu dejal Šarec.

Pojasnil je, da je dolgo tehtal različne predloge in na koncu prišel do odločitve, da Slovenija glede na sestavo vlade potrebuje nevtralnega kandidata. LMŠ in SD sta namreč dosegli po dva poslanska mandata v Evropskem parlamentu, druge pa so bile na evropskih volitvah neuspešne, zato se Šarcu ne bi zdelo pravično, da bi bil kandidat iz katere od koalicijskih strank.

Glede kandidature evropske poslanke Tanje Fajon, ki jo podpirajo v SD, pa je Šarec dejal, da si težko predstavlja, kako bi sodelovala v Evropski komisiji, potem ko je javno odrekla podporo Ursuli von der Leyen pri glasovanju za predsednico komisije Ursule von der Leyen.

Nova predsednica Evropske komisije je izrazila željo, da bi ji države poslale po dva kandidata, moškega in žensko, a po Šarčevem mnenju večina držav tega ne bo storila, saj bi bil v tem primeru eden od kandidatov že vnaprej izgubljen.

Tudi sam se je z von der Leynovo že pogovarjal in povedal ji je, da Slovenija po vsej verjetnosti ne bomo mogla zadostiti njeni želji. Šarec je danes še spomnil, da je imela Slovenija doslej komisarko, in ocenil, da so zdaj na vrsti druge države članice. Vprašal se je tudi, zakaj bi morala biti prav Slovenija tista, ki vedno uboga.

Na vprašanje, kateri resor bi si želela Slovenija, je Šarec odgovoril, da si bo prizadevala dobiti čim bolj primeren resor, da bo prispevala k evropski politiki, ena od opcij je tudi širitev.

Vlada bo kandidata potrjevala na četrtkovi seji, je napovedal Šarec, ki je s predlogom danes seznanil koalicijske partnerje. "Izrazito negativnih odzivov nisem slišal," je odgovoril na vprašanje o odzivu partnerjev na predlog.

Pričakuje, da bo vlada kandidata potrdila, nakar bo predlog posredovala v DZ. Kandidat se mora namreč predstaviti v odboru za zadeve EU. Šarec ne izključuje možnosti, da bi kandidat zaradi sestave odbora dobil negativno mnenje, a verjame, da lahko Slovenija postopek zaključi v danih rokih. Mnenje odbora DZ sicer ni zavezujoče.

Šarec je s svojim ravnanjem sicer razjezil koalicijsko SD, ki Lenarčiča ne podpira. "Kandidat ni takšen, da bi užival našo podporo, kar se bo videlo na vseh glasovanjih," je ob obisku v Mariboru napovedal predsednik SD Dejan Židan.

"Žal nam je, da na ta način predsednik vlade sporoča koalicijskim partnerjem, kaj je zanj partnerski dialog, kaj je spoštovanje koalicijskih partnerjev. Mi smo se pogovarjali v ponedeljek in takrat je povedal, da išče in razmišlja o zelo uglednem posamezniku," je povedal. Po njegovih besedah so bili dogovorjeni, se danes popoldne sestanejo še na pogovorih, doživeli pa so to informacijo, ki je njegova odločitev. Že pred tem so iz SD sporočili še, da "je odgovornost predsednika vlade, da skrbi za trdnost in zaupanje v koaliciji".

V vrhu drugih vladnih strank SMC, DeSUS in SAB medtem uradno še ne komentirajo predloga premierja, čeprav je bilo pričakovati, da bodo te tri stranke pristale na Šarčevo izbiro. V SMC po neuradnih informacijah o tem še potekajo pogovori. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je sicer dejal, da sam osebno nima zadržkov, da bi Lenarčiča v DeSUS podprli.

Poslanec opozicijske Levice Franc Trček je glede kandidata dejal, da gre za "pričakovan izbor glede na imena, ki so krožila". Vendar meni, da je Lenarčič "premalo politično in državniško ime za zahtevne čase, v katerih je EU".

Tudi evropski poslanki iz vrst SDS Romani Tomc (EPP) se zdi nesprejemljivo, da se premier odloča samovoljno. Kot je dodala, bi v duhu njegovih izjav o sodelovanju in slovenskem interesu pričakovala, da se bo o tem posvetoval z zmagovalci evropskih volitev, torej s SDS.

Po njenih besedah je praksa, da države za komisarje imenujejo vsaj ministre oziroma predsednike vlad, s čimer imajo večje možnosti izbire pomembnejših resorjev. Šarec pa po zavrnitvi govora v Evropskem parlamentu nadaljuje svoj "niz potez v smeri zmanjševanja mednarodnega političnega ugleda Slovenije". Danes s predlogom Janeza Lenarčiča ambicije slovenske evropske politike postavlja na uradniški nivo," je bila ostra Tomčeva.

Slovenski evroposlanci iz drugih političnih skupin v stališčih sledijo strankarskim. Irena Joveva (RE/LMŠ) predlog kandidature Lenarčiča podpira, Milan Brglez (S&D/SD) pa meni, da bi kandidat moral imeti demokratično legitimnost.

Lenarčič pa je v prvem odzivu poudaril, da je biti predlagan za komisarskega kandidata iz Slovenije zanj izjemna čast in odgovornost hkrati. Premierju se je zahvalil za izkazano zaupanje in izpostavil zavedanje, da je to šele prvi korak.

Če mu bo tovrstno zaupanje izkazala tudi slovenska vlada, se namreč zaveda, da si bo moral najprej pridobiti zaupanje predsednice Evropske komisije, nato pa še pristojnega odbora v Evropskem parlamentu.

Neuradno je sicer iz krogov blizu prihodnji predsednici komisije slišati, da lahko članice, ki bodo predlagale ženske, računajo na resorje v skladu s svojimi pričakovanji. Podobno velja tudi za kandidate z močnim političnim profilom. Doslej naj bi bilo predlaganih trinajst članov komisije, vključno s von der Leynovo, od tega pet žensk.

51-letni Lenarčič je trenutno vodja stalnega predstavništva Slovenije pri EU. Univerzitetni diplomirani pravnik je izkušen diplomat, ki je vodil priprave na prvo slovensko predsedovanje EU leta 2008.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window