Dnevne zakonodajne novosti / 19. marec 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2023 z dne 22.9.2023
TEMA DNEVA
Cerar bo še zadnjič odgovarjal na vprašanja poslancev
Tema dneva

Po odstopu predsednika vlade Mira Cerarja bo predsednik republike Borut Pahor predvidoma sredi tedna na posvet povabil vodje poslanskih skupin. Z njimi želi spregovoriti o morebitni nameri, da predlagajo novega mandatarja, in o datumu predčasnih volitev. Danes pa Cerar še zadnjič v tem mandatu odgovarja na poslanska vprašanja. Predvidoma jutri se bo DZ seznanil z njegovim odstopom. Cerar bo svoj odstop pred poslanci tudi ustno obrazložil, česar sprva ni nameraval. Marčevska seja DZ, na katero je uvrščenih več kot 20 zakonskih predlogov, bo sicer trajala vseh pet dni tega tedna in še prihodnji torek. Več vladnih predlogov bo DZ obravnaval po skrajšanem postopku, med njimi paket zakonskih novel s področja kmetijstva.

Slovenija predala pismo glede tožbe proti Hrvaški
Slovenija je Evropski komisiji predala pismo v povezavi s tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama. Ko Evropska komisija prejme pismo, posredovano na podlagi 259. člena lizbonske pogodbe, ima tri mesece časa za odziv. Komisija lahko sama sproži postopek proti Hrvaški, zgolj poda mnenje o primeru ali pa ne stori ničesar. V Evropski komisiji so potrdili, da so pismo prejeli, in sporočili, da ga bodo preučili. To je pravni spor med članicama, so dejali in ponovili, da je komisija pripravljena posredovati. Hrvaško zunanje ministrstvo pa je objavilo, da Slovenija nima ne podlage ne razlogov za sprožitev kakršnega koli postopka proti Hrvaški na Sodišču Evropske unije.

280 evrov za vsakega novorojenčka
Veljati je začela novela zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki med drugim določa izplačilo pomoči ob rojstvu otroka v obliki dobroimetja. Pomoč v višini 280 evrov se za otroke, rojene od 1. januarja 2018, izplača ne glede na materialni položaj družine. Od 1. januarja 2020 pa bodo pomoč dodeljevali v obliki dobroimetja, ki ga bo mogoče porabiti na primer za otroško opremo, potrebščine za otroke in otroško hrano. Z novelo se uvaja tudi nov način izrabe očetovskega dopusta, ki je enostavnejši, preglednejši in fleksibilnejši, pri čemer trajanje očetovskega dopusta in višina nadomestila ostajata nespremenjena.

Javno pismo predsednika vrhovnega sodišča Cerarju
Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je v javnem pismu premierju v odstopu Miru Cerarju zapisal, da je negativno presenečen in razočaran nad njegovimi izjavami glede postopka, v katerem je vrhovno sodišče razveljavilo referendum o zakonu o drugem tiru, saj jih je mogoče razumeti kot dvom v neodvisno in nepristransko odločanje sodišča. Premier se je na pismo odzval in navedel, da sodbo spoštuje in s sodiščem ne bo polemiziral. "Vendar pa jasno povem, da se kot predsednik vlade in pravnik s to sodbo ne strinjam," je dodal.

Težave zaradi razveljavljenih členov ZEKom-1
Policisti in tožilci opozarjajo, da imajo zaradi razveljavljenih členov zakona o elektronskih komunikacijah, ki je predvideval zbiranje in posredovanje podatkov o telefonskem in internetnem prometu policiji in tožilstvu, nemalo težav. Čas, za katerega morajo operaterji hraniti podatke, je zdaj bistveno krajši, kar naj bi otežilo zlasti preiskavo težjih oblik kriminalitete. Pozivajo k spremembi zakonodaje. Leta 2014 je namreč ustavno sodišče razveljavilo osem členov zakona, pri čemer je sledilo odločitvi Sodišča EU. Slednje je odločilo, da je Direktiva EU, ki je omogočala tovrstno zbiranje podatkov, v nasprotju s pravnim redom EU, ker da ne upošteva načela sorazmernosti.

Prvi pravni terminološki slovar
Na SAZU so predstavili Pravni terminološki slovar z definicijami, ki so ga skupaj pripravili pravni strokovnjaki z različnih institucij in terminografi z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša. Vključuje terminologijo sodobne slovenske pravne znanosti, pravne prakse in pravne norme po letu 1991 ter več kot 10.000 slovarskih sestavkov. Pravna terminologija ima sicer že dolgo tradicijo v slovenskem jeziku, vendar pa zaključenega slovarskega dela zaradi različnih okoliščin niso uspeli zaključiti, zato so se zavzeli na inštitutu, da bi ta slovar res pripravili, je pojasnila Mateja Jemec Tomazin z inštituta.(TFL)