Dnevne zakonodajne novosti / 13. marec 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 10 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 59/2024 z dne 16.7.2024
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za februar 2018
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v mesecu februarju 2018. Veljati ali uporabljati se je začelo 84 predpisov, prenehalo je veljati ali se uporabljati 30 predpisov, spremenilo pa se je 49 predpisov. Tako je na zadnji dan februarja veljalo 859 zakonov in 19.443 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Svizova stavka jutri bo
Glavni odbor Sviza je s "popolnim soglasjem" potrdil za jutri napovedano stavko. "Z našim bojem za zmanjšanje zaostankov vrednotenja vzgojno-izobraževalnega dela nadaljujemo, ker je vlada od praktično dogovorjenega usklajenega dogovora očitno odstopila," je po seji dejal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Vladna stran je svojo ponudbo sindikatom javnega sektorja vezala tudi na približevanje sindikatov, a s strani Sviza približevanja ni bilo, pa je po večurnih pogajanjih dejala prva vladna pogajalka Lilijana Kozlovič. Predloge želijo sicer uskladiti z vsemi sindikati, s katerimi se pogajajo o stavkovnih zahtevah.

Preučitev možnosti o predodelitvi sodnikov
Pri predsedniku vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču je minuli teden potekal sestanek s predsedniki sodišč zaradi težav na področju kazenskega sodstva. Med drugim so se dogovorili o proučitvi možnosti za predodelitve sodnikov na preobremenjena sodišča. Na sestanku so predstavili konkretne ukrepe in rešitve, ki naj bi pripomogle k bolj učinkovitemu reševanju kazenskih zadev. K temu naj bi med drugim pripomogli s čim bolj natančno opredelitvijo časovnih okvirjev posameznih faz kazenskega postopka. Po oceni delovne skupine je treba sodnike tudi razbremeniti nesodniških opravil z bolj intenzivnim vključevanjem drugega sodnega osebja.

Štefanec odgovoren za neupravičeno pridobivanje podatkov
Predsednik KPK Boris Štefanec je glede na sodbo ljubljanskega okrajnega sodišča pravnomočno odgovoren za neupravičeno pridobivanje osebnih podatkov s transakcijskih računov, danes poroča Večer. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je v inšpekcijskem nadzoru namreč ugotovila, da je nadgradnja nekdanje aplikacije KPK Supervizor, ki je omogočala prikaz posredovanja proračunskih uporabnikov s fizičnimi osebami, temeljila na neupravičenem zajemanju podatkov vseh fizičnih oseb, katerih transakcije so bile zabeležene pri Upravi za javna plačila. KPK je zbirala tudi transakcijske račune imetnikov, za obravnavanje katerih ni imela nikakršne pristojnosti.

Predlog dviga odmernega odstotka za pokojnine
V Stranki Alenke Bratušek predlagajo spremembo pokojninskega zakona, s katero bi odmerni odstotek za pokojnino dvignili za pet odstotnih točk, izplačilo regresa za upokojence pa sistemsko uredili. Predlog bodo v DZ vložili predvidoma konec marca, pred tem pa bodo v podporo noveli zbirali podpise državljanov. Če želimo, da mladi in zaposleni verjamemo v pokojninski sistem, je treba nekaj spremeniti, je Bratuškova obrazložila odločitev za predlagano spremembo. Dvig odmernega odstotka za pokojnine s sedanjih 57,5 odstotka na 62,5 odstotka po izračunih stranke prinaša nekaj manj kot 10 odstotkov višje pokojnine.

Poslanci v petek o prihodnosti Slovenije
Izredna seja DZ na temo prihodnosti Slovenije, ki so jo zahtevali poslanci NSi, bo v petek, 16. marca, je sklenil kolegij predsednika DZ. Predlagatelji so prepričani, da se ključni akterji premalo ukvarjajo z bistveno problematiko, ki pesti državo, in preveč z vsebino nebistvenega pomena. V NSi zato državnemu zboru med drugim predlagajo, naj vladi priporoči pripravo predloga učinkovite posodobitve zdravstvenega in pokojninskega sistema, davčne in pravosodne reforme ter poenostavitve delovnopravne in gradbene zakonodaje. Izredni seji bo v ponedeljek sledila redna seja, najverjetneje predzadnja v tem mandatu.

TFL Glasnik: Pogovor z dr. Andrejem Rusom
»V primerjavi z izkušnjo, ki jo ima človek s transcendentalno meditacijo, vse drugo zbledi.« Tako pravi dr. Andrej Rus in malo ljudi je, ki bi lahko suvereno stali za temi besedami kot sogovornik v današnjem TFL Glasniku. Zanimalo nas je tudi, ali bi lahko za Slovence veljal recept, naj živijo transcendentalno meditacijo, da bodo prišli do sreče? »Definitivno, a ne, da jo živijo, ampak da jo vadijo dvakrat na dan od deset do dvajset minut. Potem v vsakdanjem življenju užijejo učinke te vadbe: več notranjega miru, več zbranosti, zdravja in sreče.« Pogovor z dr. Andrejem Rusom in še veliko drugih zanimivosti bomo objavili popoldne v današnjem TFL Glasniku.(TFL)