Navigacija
Portal TFL

STA novice / Stranka Alenke Bratušek predlaga dvig odmernega odstotka za pokojnine

ponedeljek, 12.3.2018

Ljubljana, 12. marca (STA) - V Stranki Alenke Bratušek predlagajo spremembo pokojninskega zakona, s katero bi odmerni odstotek za pokojnino dvignili za pet odstotnih točk, izplačilo regresa za upokojence pa sistemsko uredili. Predlog bodo v DZ vložili predvidoma konec marca, pred tem pa bodo v podporo zakonu zbirali podpise državljanov, je danes pojasnila Bratuškova.

Bratuškova je na današnji novinarski konferenci v DZ spomnila, da so nizke plače vzrok tudi za nizke pokojnine, zaskrbljujoč pa je po njenih besedah trend padanja pokojnin glede na plače vse od leta 2000.

Če želimo, da mladi in zaposleni verjamemo v pokojninski sistem, je treba nekaj spremeniti, je Bratuškova obrazložila odločitev za spremembo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Dvig odmernega odstotka za pokojnine s sedanjih 57,5 odstotka na 62,5 odstotka po izračunih stranke prinaša nekaj manj kot 10 odstotkov višje pokojnine. V primeru povprečne pokojnine v višini 600 evrov to na letni ravni pomeni eno pokojnino oz. okoli 650 evrov več, je pojasnila Bratuškova.

Bratuškova je spomnila, da so minulo leto z akcijo za polno izplačilo regresa za upokojence dosegli vsaj tak pritisk na vlado, da so vsi upokojenci prejeli regres. A slednji letos po njenih navedbah kljub gospodarski rasti še vedno ni izplačan v dveh višinah in je za tiste s 500 evrov in višjo pokojnino še vedno nižji, kot je bil pred krizo.

S predlogom zakona, pod katerim bo Stranka Alenke Bratušek zbirala podpise po vsej Sloveniji, določajo tudi sistemsko izplačevanje letnega dodatka za upokojence, in sicer tako, da bi se njegova višina določila glede na najnižjo določeno pokojnino, ki je za polno delovno dobo trenutno 500 evrov. Po predlogu bi 80 odstotkov minimalne pokojnine znašal višji regres, ki bi ga prejeli vsi z nižjo pokojnino od 500 evrov, vsi z višjo od tega zneska pa bi prejeli 50 odstotkov minimalne pokojnine. Tako bi se po ocenah Bratuškove izognili vsakoletnim polemikam oz. pogajanjem, kaj upokojencem pripada in kaj ne.

Bratuškova je z grafi prikazala padanje pokojnin in tudi opozorila, da je vlada Mira Cerarja že zagotovljena proračunska sredstva za pokojnine odvzemala.

V času padanja pokojnin pa je po njenih ocenah v vladni politiki edina stalnica stranka DeSUS. Kot jim je sporočila, o pokojninah ni dovolj le govoriti, ampak je treba tudi kaj narediti.

Predlog, pod katerega bodo zbirali podpise tako s spletno peticijo kot na terenu od 26. marca dalje, je po njenih ocenah ob pripravljenosti političnih akterjev lahko sprejet še v tem mandatu, sicer bo to morala biti prva naloga prihodnjega sklica DZ. Spremembe, ki bi po ocenah Bratuškove znašale letno okoli 20 milijonov evrov, bi po predlogu začele veljati v začetku prihodnjega leta.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window