Dnevne zakonodajne novosti / 4. september 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 102/2023 z dne 2.10.2023
TEMA DNEVA
V veljavi interventni ukrepi za pomoč po poplavah
Tema dneva

Potem ko je DS zavrnil možnost odložilnega veta na interventni zakon za pomoč po poplavah in je DZ nato še preprečil možnost referenduma nanj, je zakon po petkovi objavi v uradnem listu že začel veljati. Zakon prinaša nujne ukrepe za odpravo posledic in pomoč prizadetim v avgustovskih poplavah. Usmerjeni so v obnovo javne infrastrukture ter poenostavitev postopkov in pridobivanja dovoljenj, prinašajo pa tudi pomoč prizadetim. Večina ukrepov bo veljala do konca leta, sledil bo zakon o obnovi.(več)

Vlada: Solidarnostni prispevek začasen ukrep kot vir za obnovo
Solidarnostni prispevek, ki ga določa interventni zakon, bodo plačevali le tisti, ki se ne bodo odločili za delovno soboto. Gre za začasen ukrep, namenjen obnovi, je pojasnila vlada. Ocenjuje, da odmera prispevka zaradi razmeroma nizkih zneskov ne bo ogrozila položaja oškodovanih v poplavah.(več)

Ob vrnitvi s parlamentarnih počitnic poslanci tudi o vračilu neustavnih covidnih glob in zaščiti živali
Poslanci se po parlamentarnih počitnicah, ki so jih sicer večkrat prekinili zaradi izrednega plenarnega zasedanja, vračajo na delovna mesta. V tem tednu bo zasedalo več delovnih teles DZ, poslance med drugim čaka obravnava predlogov zakonov o povračilu glob zaradi kršitve neustavnih covidnih odlokov in o zaščiti živali. V nadaljevanju jeseni jih čaka še en zakon o obnovi po ujmi, pa tudi sicer bo jesen politično pestra.(več)

Objavljen sklep o ničnosti kolektivnega dogovora s Sindikatom delavcev radiodifuzije Slovenije
Uprava Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je v uradnem listu objavila sklep o ničnosti kolektivnega dogovora, ki sta ga sredi julija podpisala takratni v. d. generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough in predsednik Sindikata delavcev radiodifuzije Slovenije Tom Zalaznik. Sklep, da se dogovor šteje za ničen, je sprejela soglasno.(več)

Predsednica DZ za 23. november razpisala volitve članov Državnotožilskega sveta
Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je razpisala volitve članov Državnotožilskega sveta. Po sklepu, ki je objavljen v Uradnem listu, bodo potekale 23. novembra, roki za volilna opravila pa bodo začeli teči 11. septembra. 18. decembra namreč poteče mandat vsem članom Državnotožilskega sveta.(več)

Mineva dvajset let od ukinitve obveznega služenja vojaškega roka
Mineva 20 let, odkar je v veljavo vstopila uredba o prostovoljnem služenju vojaškega roka, ki je državljanom, starim med 18 in 27 let, omogočila najmanj tri mesece dolgo prostovoljno vojaško usposabljanje. Gre za enega od mejnikov, ki so pripeljali do ukinitve naborništva in približali Slovensko vojsko (SV) poklicnemu modelu.(več)

Stekel rok za zbiranje podpisov za vpis gotovine v ustavo
Predstavnik združenja Povezani smo Ivan Jurgec si prizadeva za vpis pravice do uporabe gotovine v ustavo, s čimer bi, kot je zapisal v pobudi, preprečili "digitalno suženjstvo". Rok za zbiranje 30.000 podpisov za začetek postopka spremembe ustave, ki je začel teči v petek, se izteče 30. oktobra.(več)

NLB zaključila pravno pripojitev N banke
NLB je zaključila postopek pravne pripojitve N banke. "Z današnjim vpisom pripojitve v sodni register se je uspešno zaključil postopek pravne pripojitve N banke k družbi NLB," so v petek sporočili iz banke in napovedali proces operativne pripojitve.(več)

Z novimi animacijami do lažjega razumevanja najpogostejših sodnih postopkov
Vrhovno sodišče RS je objavilo nove animacije o najpogostejših sodnih postopkih, ki na enostaven in razumljiv način prikazujejo osnovne korake in značilnosti različnih sodnih postopkov - od kazenskega in pravdnega do dedovanja, razveze, izvršbe in postopka pridobitve brezplačne pravne pomoči, so sporočili s sodišča.(več)

Na sodiščih ta teden predobravnavni narok za brata Lipovac in hudodelsko združbo, ki naj bi jo vodila
Na ljubljanskem okrožnem sodišču je razpisano nadaljevanje predobravnavnega naroka za hudodelsko združbo, ki naj bi jo vodila brata Lipovac in naj bi trgovala z drogami. Višje sodišče v Mariboru bo na javni obravnavi obravnavalo pritožbo zoper sodbo Mitji Orešku za umor partnerke.(več)