Dnevne zakonodajne novosti / 18. maj 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 7 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Odprte šole in trgovine, dovoljeno zbiranje do 50 ljudi
Tema dneva

Po dveh mesecih se danes ponovno odpirajo vrata vseh trgovin ter tudi prvih nastanitvenih obratov. V šolske klopi se vračajo učenci prvih treh razredov osnovnih in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, vrata odpirajo vrtci, fakultete in dijaški domovi. Poleg tega je v petek vlada sprejela še nov odlok, ki ob ustrezni medosebni razdalji dopušča zbiranje do 50 ljudi na javnih krajih. Dovoljeni so tudi treningi in tekme za vse športnike. Sicer pa so ne glede na preklic epidemije še vedno v veljavi vsi zaščitni ukrepi, ki niso bili preklicani.(več)

V osnutku tretjega protikoronskega zakona tudi boni za turizem
Osnutek tretjega protikoronskega zakona, ki ga bodo danes pretresali socialni partnerji in prvič tudi vlada, poleg sheme skrajšanega delovnega časa in bonov za turizem predvideva tudi pomoč žičničarjem, je razvidno iz gradiva, ki ga je pridobila STA. Predvidene so še rešitve za odpadno embalažo in nove omejitve za nevladne organizacije.(več)

Z junijem se obeta odprava večine ukrepov s področja pravosodja
Po preklicu razglasitve epidemije koronavirusa bodo z 31. majem v pravosodju prenehali veljati ukrepi, razen tistih, za katere je opredeljeno še določeno časovno obdobje po prenehanju ukrepov. Z junijem se bodo tako nadaljevale izvršbe in izvršilna dejanja, so v pojasnilu o veljavnosti interventnih ukrepov v petek zapisali na pravosodnem ministrstvu.(več)

Delovna telesa o medijih, pripravljenosti SV in ponovno o zaščitni opremi
Ta teden bo v DZ zasedalo več delovnih teles. Komisija DZ za nadzor javnih financ bo nadaljevala razpravo o domnevnih nepravilnosti pri nakupu zaščitne in druge opreme, potrebne v epidemiji, odbor za obrambo bo razpravljal o poročilu o pripravljenosti SV za lani, odbor za kulturo pa o problematiki manjših medijev v luči posledic epidemije.(več)

DZ na majski seji med drugim o predlogu za zaprte trgovine ob nedeljah
Kolegij predsednika DZ je v petek pripravil dnevni red za prvo redno sejo državnega zbora po izvolitvi nove vlade. DZ se bo na seji, ki se bo začela 25. maja, med drugim lotil prve obravnave predlagane novele zakona o trgovini. Z njo želijo v Levici doseči, da tudi po epidemiji trgovine razen izjem ostanejo ob nedeljah in na dela proste dni zaprte.(več)

LMŠ predlaga spremembo ureditve programskega sveta RTVS
Poslanska skupina LMŠ je v četrtek v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o RTVS. Predlog predvideva spremembo sestave in načina imenovanja članov programskega sveta zavoda. Namen sprememb je zmanjšati vpliv politike na imenovanje svetnikov, je pojasnila poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik.(več)

V Evropi se nadaljuje odpiranje mej v okviru rahljanja ukrepov
Evropske države nadaljujejo odpiranje meja v okviru rahljanja ukrepov zaradi pandemije. Tako je tudi Italija za 3. junij napovedala odprtje meja za državljane članic EU, pa tudi med deželami. Nemčija in Avstrija odpirata meje s sosedami, slednja sicer s Slovenijo še ne. Pri nas bo odpiranje mej potekalo postopoma, seznam držav, iz katerih bo dovoljen vstop v Slovenijo, pa bodo sproti posodabljali.(več)

Odslej na voljo posojila iz ESM za boj s pandemično krizo
Finančni ministri držav v območju evra so v petek potrdili vzpostavitev posebnega instrumenta v okviru evropskega reševalnega mehanizma ESM, ki zagotavlja ugodna posojila v pomoč članicam v boju s pandemično krizo. V prihodnjih dveh letih in pol bo na voljo 240 milijard evrov brez makroekonomskih pogojev in nadzora zloglasne trojke.(več)

Članice EU z dogovorom o shemi za preprečevanje odpuščanj
Članice EU so na veleposlaniški ravni dosegle politični dogovor o shemi za preprečevanje odpuščanj delavcev zaradi pandemije novega koronavirusa, v okviru katere bo na voljo 100 milijard evrov posojil. Ta shema je eden od treh stebrov aprilskega fiskalnega svežnja v vrednosti 540 milijard evrov v pomoč delavcem, podjetjem in državam.(več)

Na sodiščih: Nadaljevanje sklepnih besed v zadevi Luka Zadar
S sproščanjem ukrepov se povečuje tudi število obravnav na sodiščih po Sloveniji. Obramba v zadevi Luka Zadar bo ta teden predstavila sklepne besede. Tožilec za nekdanje vodilne v Zvonovih predlaga zaporne kazni. Senat ljubljanskega okrožnega sodišča pa bo sporočil odločitev o zahtevi obrambe v zadevi odrezana roka za odpravo pripora prvoobtoženi Juliji Adlešič.(več)