Dnevne zakonodajne novosti / 15. oktober 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za september 2019
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v mesecu septembru 2019. V prvem popočitniškem mesecu je začelo veljati ali se uporabljati 97 predpisov, le 7 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je 30 predpisov. Tako je na zadnji dan septembra veljalo 855 zakonov in 20.096 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Ustavno sodišče razveljavilo del spornega člena zakona o tujcih
Ustavno sodišče je razveljavilo del spornega člena zakona o tujcih, ki onemogoča individualno obravnavo tujcev v času zaostrenih migracijskih razmer. Zgolj dejstvo, da država predaja posameznika drugi državi članici EU, ne more vplivati na obseg zaščite, ki ga zagotavlja ustavno načelo nevračanja, so med drugim zapisali v odločbi.(več)

Osnutek novega stanovanjskega zakona v javno obravnavo
Ministrstvo za okolje in prostor je včeraj v 45-dnevno javno obravnavo dalo osnutek novega stanovanjskega zakona, ki bo po navedbah ministrstva prinesel ukrepe za reševanje stanovanjske problematike. Med drugim naj bi omogočil več javnih najemnih stanovanj, nakup stanovanja tudi prekarcem in učinkovitejše upravljanje večstanovanjskih stavb.(več)

Sodišče EU objavo mnenja glede arbitraže preložilo na december
Sodišče EU je objavo mnenja generalnega pravobranilca Priita Pikamäeja v primeru dopustnosti slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava kot posledice neizvajanja arbitražne razsodbe preložilo s 6. novembra na 11. december, so za STA potrdili na sodišču. O razlogih za preložitev pa ni bilo mogoče izvedeti ničesar.(več)

Mikromobilnost kliče po spremembah postopka priprave zakonodaje
Razvoj mikromobilnosti in z njim povezano vprašanje regulacije sodobnih prevoznih sredstev bolj kot po spremembah zakonodaje kliče po spremembah postopka njene priprave, je ob robu konference o mikromobilnosti v Ljubljani poudarila evropska komisarka za promet Violeta Bulc. Razvoj bo namreč prinašal vedno nove rešitve, ki jih bo treba regulirati.(več)

Na konferenci izpostavili razlike v varnosti pri delu med spoloma
Delovna mesta in delo moških ter žensk se razlikujejo glede na delovne pogoje in kakovost delovnih mest, kažejo raziskave. Te razlike vplivajo na tveganja, s katerimi se srečujejo moški in ženske, kar se v praksi pogosto podcenjuje ali spregleda, so opozorili sodelujoči na mednarodni konferenci, ki se je včeraj odvila na Brdu pri Kranju.(več)

Vesel: Revizija prodaje Adrie Airways mogoča prihodnje leto
Revizija prodajnega postopka in prodajne pogodbe letalske družbe Adria Airways nemškemu finančnemu skladu 4K bi lahko postala del programa dela za prihodnje leto, je za STA dejal predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel. Sodišče je k reviziji pozval odbor DZ za finance, Vesel pa pojasnjuje, da se revizije ne da "narediti kar čez noč".(več)

Policija pri kadrovanju na Uradnem listu ni potrdila sumov kaznivosti
Policija je v primeru posredovanja Braneta Kralja pri kadrovanju na Uradnem listu končala postopek in o ugotovitvah obvestila pristojno državno tožilstvo. Kot so v policiji navedli za STA, se po trenutno razpoložljivih podatkih niso potrdili razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti.(več)

EU: Proti ameriškim carinam se bomo borili do konca
Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström je napovedala, da se bodo proti carinam, ki so jih ZDA napovedale EU zaradi evropskih subvencij evropskemu proizvajalcu letal Airbusu, borili do konca. Vse do petka, ko naj bi carine stopile v veljavo, bodo pritiskali na ZDA, naj ukrep vsaj zamrznejo, je dodala.(več)