Dnevne zakonodajne novosti / 6. december 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 6 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Državni svet izglasoval odložilni veto na dohodninsko novelo
Tema dneva

Državni svet je izglasoval odložilni veto na pred kratkim sprejeto novelo zakona o dohodnini. V trenutnih zaostrenih razmerah ne bi smeli hiteti z ukinitvijo postopnega dvigovanja splošne olajšave, ki prinaša višje neto plače za vse, je bilo slišati v razpravi. DZ bo zdaj o noveli zakona glasoval še enkrat. Takrat bo za sprejem potrebna absolutna večina, 46 glasov. Prejšnji ponedeljek je za glasovalo 45 poslancev Svobode, SD in Levice, proti je bilo 22 poslancev SDS, poslanci NSi pa niso glasovali.(več)

Matični odbor soglasno podprl dopolnitve zakona o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo
Odbor DZ za obrambo je včeraj soglasno podprl dopolnitve zakona o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo. Z dopolnitvami zakonodajalec popravlja napako, s katero izplačana pavšalna odškodnina ni bila oproščena dohodnine.(več)

Pahor v kandidaturi za viceguvernerja izpostavil strokovnost, izkušnje in integriteto
Kandidat za viceguvernerja Banke Slovenije Marko Pahor je v svoji kandidaturi izpostavil strokovnost, izkušnje in integriteto. "Verjamem, da lahko s svojim znanjem in izkušnjami tvorno prispevam k delovanju Banke Slovenije v skupno dobro državljanov Slovenije in ostalih držav EU," je povedal v včerajšnji javni predstavitvi.(več)

Na okrogli mizi o uporabi medicinske konoplje poudarili, da je področje neurejeno
Na okrogli mizi o uporabi medicinske konoplje so sogovorniki poudarili, da je to področje v Sloveniji neurejeno. Opozorili so, da ni jasnih smernic in določil, kaj izdelki s konopljo smejo vsebovati in česa ne. Ljudje so pri izbiri izdelkov prepuščeni sami sebi, poslužujejo pa se tudi črnega trga, so poudarili sogovorniki.(več)

V nedeljskem drugem krogu izvoljenih 47 županov
Župane je v nedeljskem drugem krogu lokalnih volitev dobilo še 47 slovenskih občin, med njimi je šest mestnih. Volilna udeležba je bila po še nepopolnih podatkih rekordno nizka, saj je na vseh dosedanjih lokalnih volitvah doslej glasovalo več volilnih upravičencev. Je pa na letošnjih lokalnih volitvah bilo izvoljenih 29 županj, kar je največ doslej.(več)

Bruselj odobril slovenski program za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo
Evropska komisija je odobrila program za izvajanje Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo v Sloveniji za obdobje 2021-2027. Skupni znesek dodeljenih sredstev za Slovenijo v naslednjih šestih letih znaša 34 milijonov evrov, od tega bo EU prispevala 24 milijonov evrov, so v petek sporočili iz Bruslja.(več)

Objavljen razpis za okrožnega državnega tožilca
V petkovem uradnem listu je bil objavljen razpis za okrožnega državnega tožilca na specializiranem državnem tožilstvu v Ljubljani. Ministrstvo za pravosodje prijave kandidatov sprejema do 15 dni po objavi razpisa.(več)

EU z embargom in cenovno kapico na nafto nad financiranje ruskega vojaškega stroja
Z včeraj uveljavljenima embargom na uvoz večine ruske nafte v Evropsko unijo in cenovno kapico za rusko nafto, ki jo ta po morju izvaža v tretje države, želi EU zmanjšati prihodke Moskve za financiranje vojske, ki izvaja agresijo na Ukrajino. Obenem želi EU z ukrepi, ki so usklajeni tudi s skupino G7, zagotoviti stabilnost globalnih trgov.(več)

Obeta se novo podaljšanje dovoljenja za prodajo glifosata v EU
Sredi meseca se bo izteklo petletno podaljšano dovoljenje za prodajo herbicida glifosat v EU. Čeprav je nasprotovanje nadaljnji uporabi sredstva, ki ga spremljajo očitki o rakotvornosti, v uniji precejšnje, bo Evropska komisija po pričakovanjih dovoljenje podaljšala še za eno leto. Medtem naj bi bila znana nova ocena tveganja za zdravje in okolje.(več)

ZDA in EU dosegle napredek glede subvencij za električne avtomobile
Predstavniki ZDA in EU so včeraj po tretjem zasedanju Sveta za tehnologijo sporočili, da so dosegli napredek pri vprašanju ameriške zakonodaje, ki bo evropskim podjetjem onemogočila dostop do davčnih olajšav za električne avtomobile, vendar pa problema niso rešili. Obljubili so nadaljevanje konstruktivnih pogovorov.(več)