Dnevne zakonodajne novosti / 22. december 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Vrhovno sodišče odločilo o pritožbi na izide referendumov
Tema dneva

Vrhovno sodišče je odločilo o edini pritožbi v zvezi z izidom referendumov o zakonih o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), o vladi in o dolgotrajni oskrbi. Kot so zapisali, bodo več o vsebini lahko sporočili, ko bo odločba vročena strankam v postopku. Glede na to, da bo vročitev potekala po zakonu o upravnem postopku, ima predstavnik OPS Ladislav Troha 15 dni časa za prevzem odločbe sodišča. Po neuradnih informacijah so sicer sodniki pritožbo zavrgli, ker da je prišla prepozno.(več)

Državni svet izglasoval veto na novelo zakona o finančni upravi
DS je na izredni seji na predlog skupine lokalnih interesov z 28 glasovi za in dvema proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona o finančni upravi. Svetnike je zmotila možnost uporabe sredstev za tajno sledenje zgolj na podlagi odločitve predstojnika Fursa in brez zunanje kontrole. V DZ bo za vnovično sprejetje novele potrebnih vsaj 46 glasov.(več)

Zagovornik zaznal pomanjkljivosti v zakonu o izplačilu neizplačanega nadomestila za invalidnost
Med obravnavo prijave diskriminacije ljudi z invalidnostmi pri izplačilu neizplačanega nadomestila za invalidnost zagovornik načela enakosti diskriminacije ni ugotovil, je pa zaznal pomanjkljivosti v zakonu o izplačilu neizplačanega nadomestila za invalidnost, ki v praksi ni povsem dosegel namena, da popravi krivice, so zapisali v sporočilu.(več)

Pokojninski zavod bo še nadalje izplačeval dodatek za pomoč in postrežbo
Pokojninski zavod bo zaradi sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi, potrjenih na novembrskem referendumu, zaradi katerih se izvajanje zakona o dolgotrajni oskrbi zamika, še nadalje izplačeval dodatek za pomoč in postrežbo. Prav tako bo še nadalje izvajal pravico do dodatka za pomoč in postrežbo, je objavil na svoji spletni strani.(več)

V januarju onemogočen vpogled v register kmetijskih gospodarstev
Aplikacija za vodenje registra kmetijskih gospodarstev v času od 30. decembra do predvidoma 20. januarja ne bo delovala. V tem času bodo opravili nekatere prilagoditve, na upravnih enotah pa ne bo mogoče spreminjati podatkov v registru kmetijskih gospodarstev, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.(več)

Izplačan prvi del pomoči gospodarstvu zaradi visokih cen energentov
V skladu z zakonom za pomoč gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina je bil včeraj izplačan prvi del pomoči, to je za obdobje od junija do septembra. Kot so sporočili z agencije Spirit Slovenija in gospodarskega ministrstva, je 1130 upravičencev prejelo skupno 40 milijonov evrov. Naslednje izplačilo bo marca.(več)

Vrhovno sodišče hrvaškim kreditojemalcem v frankih priznalo upravičenost do zamudnih obresti
Hrvaški kreditojemalci v švicarskih frankih, ki so svoja posojila pretvorili v evre, so upravičeni do izplačila zamudnih obresti na preplačane zneske, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina odločilo vrhovno sodišče. Gre za najmanj 55.000 od skupno 125.000 potrošnikov, ki so sklenili posojila v švicarskih frankih.(več)

Mineva 15 let od vstopa Slovenije v schengensko območje
Včeraj je minilo 15 let, odkar je Slovenija postala članica schengenskega območja. Skupaj s še z osmimi državami je 21. decembra 2007 postala članica schengenskega prostora, s čimer se je območje razširilo s takratnih 15 na 24 držav. Schengen je bil ob uvedbi evra za slovenske državljane najbolj otipljiva korist članstva v EU.(več)

V začetku leta bodo vsi mejni prehodi s Hrvaško dvignili zapornice
S 1. januarjem, ko bo tudi Hrvaška uradno vstopila v schengensko območje, bodo vsi mejni prehodi dvignili zapornice, je na ministrstvu za notranje zadeve včeraj napovedal Tomaž Pavček iz sektorja mejne policije na upravi uniformirane policije. Policisti, ki so doslej nadzorovali mejo, se selijo na policijske postaje za izravnalne ukrepe.(več)

Britanska vlada v sporu glede pravice do bivanja državljanov EU potegnila krajšo
Britanska vlada je v sporu glede pravic državljanov EU, ki so se v Združenem kraljestvu naselili pred brexitom, na sodišču doživela poraz. Višje sodišče v Londonu je namreč odločilo, da veljavna ureditev glede bivanja na Otoku ni v skladu s sporazumom o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije.(več)