Navigacija
Portal TFL

STA novice / V začetku leta bodo vsi mejni prehodi s Hrvaško dvignili zapornice

sreda, 21.12.2022

Ljubljana, 21. decembra (STA) - S 1. januarjem, ko bo Hrvaška uradno vstopila v schengensko območje, bodo vsi mejni prehodi dvignili zapornice, je danes na ministrstvu za notranje zadeve napovedal Tomaž Pavček iz sektorja mejne policije na upravi uniformirane policije. Policisti, ki so doslej nadzorovali mejo, se selijo na policijske postaje za izravnalne ukrepe.

Vsak, ki bo prehajal mejo med Hrvaško in Slovenijo, jo bo lahko prestopil kadarkoli, kjerkoli in brez osebne kontrole. Ob tem pa morajo potniki v Sloveniji še vedno posedovati osebni dokument, v obliki osebne izkaznice ali potnega lista, je opozoril Pavček.

Z začetkom leta bo policija začela tudi aktivnosti za odstranitev nujne infrastrukture, dokler se te ne odstrani, pa bo upravljavec cest poskrbel, da bodo zapornice dvignjene z ustreznimi svetlobnimi označbami, na nadstreških mejnih prehodov pa bodo primerno označene tudi steze, na katerih se prehaja mejo.

Pavček je kot primer navedel mejni prehod Obrežje, na katerem bosta za vsako smer predvidoma odprta dva prometna pasova. Razen v delu, ki onemogoča prost pretok prometa, infrastruktura ostaja na enajstih mejnih prehodih, ki so jih na generalni policijski upravi prepoznali kot strateške, saj so razpršeni po celotni meji in preko njih prehaja največje število potnikov. Med drugim gre za prehode Sečovlje, Starod, Jelšane, Dragonja, Obrežje, Metlika, Petrina, Petišovci, Gruškovje in Zavrč, je naštel. Na manjših mejnih prehodih bodo infrastrukturo povsem odstranili.

Približno 1400 policistov, ki so nadzorovali mejo, bo premeščenih na policijske postaje za izravnalne ukrepe, vendar jih bo večina še naprej delovala na obmejnem območju. Vsaka policijska uprava bo imela eno postajo za izravnalne ukrepe. Na upravah, ki mejijo na Hrvaško, pa bodo delovale še posebne skupine za izvajanje izravnalnih ukrepov, skupno bo policijskih postaj za izravnalne ukrepe dvajset.

Pavček zagotavlja, da nobeden od policistov ne bo izgubil službe, vendar bodo morali predvsem te s peto stopnjo izobrazbe dodatno usposobiti. Šesto stopnjo izobrazbe mora pridobiti okoli 280 policistov nadzornikov državne meje.

Z začetkom leta se prenehajo tudi mešane patrulje policistov in pripadnikov Slovenske vojske, saj so na generalni policijski upravi ocenili, da sodelovanje ni več potrebno. Še naprej pa se bodo izvajale mešane patrulje s hrvaškimi policisti, je dodal.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window