Dnevne zakonodajne novosti / 25. maj 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Za poročna slavja omejitev zbiranja ne velja
Tema dneva

Vlada je objavila odgovore na pogosta vprašanja o novem odloku o začasni splošni omejitvi zbiranja ljudi na javnih krajih, po katerem je dovoljeno zbiranje do 50 ljudi, če je med njimi ustrezna razdalja. Ta omejitev ne velja za poročna slavja, saj gre za krog zasebnih povabljencev, pri poročnem obredu na javnem kraju pa omejitev velja. V kinodvoranah in gledališčih se medtem sme zbrati do 50 ljudi, a le v skladu s sprejetimi navodili NIJZ. Sredi junija bi sicer lahko odlok spremenili in dovolili zbiranje do 500 ljudi.(več)

Na poslanskih klopeh tretji protikoronski sveženj
Poslanke in poslanci se bodo ta teden najprej sestali na redni, ob koncu tedna pa predvidoma še na izredni seji DZ. Osrednja tema razprave bo potrjevanje tretjega protikoronskega svežnja po nujnem postopku, beseda pa bo tekla tudi o vlogi nevladnih organizacij v upravnih postopkih in o nedeljskem zaprtju trgovin.(več)

Epidemija ne bo vplivala na kreditno spodobnost
Banke bodo lahko mesece z začasno znižanimi dohodki, ki so posledica epidemije koronavirusa, izločile iz izračunavanja kreditne sposobnosti potrošnika, saj je Banka Slovenje prilagodila sedaj veljavna pravila. Spremembe bodo začele veljati z junijem, so sporočili.(več)

V šolske klopi še devetošolci, nadaljujejo se pogovori o vrnitvi vseh
V šolske klopi se teden dni po vnovičnem odprtju šol, kamor so že zakorakali najmlajši učenci, danes vračajo še devetošolci, vrata pa odpirajo tudi šole za učence s posebnimi potrebami. Že na današnji vladni novinarski konferenci bi bilo lahko več jasno tudi o dogovorih za vrnitev ostalih šolarjev, ki se za zdaj še šolajo na daljavo.(več)

Tonin začenja iskanje opozicijske podpore spremembam zakona o obrambi
Minister za obrambo in prvak koalicijske NSi Matej Tonin bo predvidoma že ta teden v opozicijskih poslanskih skupinah iskal podporo za spremembe zakona o obrambi, za katere potrebuje dvotretjinsko podporo v DZ. S spremembami želi predvsem urediti status vojakov po 45. letu.(več)

Odbor DZ za delo nenaklonjen predlogom nujnih ukrepov na trgu dela
Odbor DZ za delo je na petkovi nujni seji na zahtevo SD obravnaval predloge nujnih ukrepov na področju trga dela v Sloveniji ob epidemiji. V SD so med drugim predlagali poziv vladi, naj s socialnimi partnerji sklene sporazum za dolgoročno reševanje posledic epidemije, a je odbor tega in ostala predlagana sklepa zavrnil.(več)

Informacijski pooblaščenec svetuje previdnost pri uvajanju termo kamer
Pri informacijskem pooblaščencu so opozorili, da je namen uporabe termo kamer, kot sredstva proti širjenju koronavirusa, identifikacija posameznika s povišano temperaturo in pravočasno ukrepanje, torej gre neizogibno za obdelavo osebnih podatkov. Pred uvajanjem merjenja telesne temperature pa bi se morala podjetja posvetovati z zdravstveno stroko.(več)

Na sodiščih: Izrek sodbe nekdanjim vodilnim v Zvonovih
Sodne dvorane po slovenskih sodiščih se počasi znova polnijo. Ta teden je med drugim napovedan izrek sodbe v sojenju nekdanjim vodilnim v Zvonovih v zadevi Luka Zadar, kjer tožilstvo predlaga zaporne kazni. Mariborsko okrožno sodišče bo sodbo izreklo v sredo.(več)

Po Evropi se rahljajo omejitve na mejah, ponekod že povsem odprte
Velika večina evropskih držav je sredi marca zaradi pandemije novega koronavirusa zaprla svoje meje. Zdaj pa podobno kot Slovenija tudi že več drugih držav po Evropi ob umirjanju pandemije odpravlja omejitve na svojih mejah, nekatere jih tudi že odpirajo. Evropska komisija je objavila smernice v pomoč državam EU pri tem.(več)

Hrvaška policija objavila odgovore na najbolj pogosta vprašanja turistov
Hrvaško notranje ministrstvo je na svoji spletni strani objavilo odgovore na najbolj pogosta vprašanja o pogojih za vstop v državo med epidemijo. Med drugim vztrajajo, da gostje iz držav Evropske unije, ki so rezervirali namestitev na Hrvaškem, pokažejo policistom na meji tudi potrdilo rezervacije.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Uredba o metodologiji za ocenjevanje škode, pogojih in postopku dodelitve javnih sredstev iz točke b) drugega odstavka 20.a člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo
Sklep o ugotovitvi prenehanja razlogov za začasne ukrepe v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)
Sklep o makrobonitetnih omejitvah kreditiranja prebivalstva
Odločba o ugotovitvi, da je druga alineja 2. točke drugega odstavka 399. člena Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, kolikor se nanaša na 383.b člen tega zakona, v neskladju z Ustavo
Odločbe sodišč
VSRS Sklep II Ips 88/2019 - vročitev tožbe s fikcijo vročitve - naslov bivališča tožene stranke - prijava spremembe naslova prebivališča - podatki centralnega registra prebiva...
VSRS Sodba in sklep II Ips 330/2016 - nesreča pri delu - podlage odškodninske odgovornosti - protipravnost - odgovornost glavnega izvajalca - podizvajalci - opustitev - uporaba tehnično...
Gradiva v obravnavi DZ
Letno poročilo o učinkovitosti in uspešnosti sodišč za leto 2019, EPA 1167-VIII
Ostali dokumenti
Notranji trg (Podrobnejši opis)
Notranji trg (Vprašanja in odgovori)