Navigacija
Portal TFL

STA novice / Odbor DZ za delo nenaklonjen predlogom nujnih ukrepov na trgu dela

petek, 22.5.2020

Ljubljana, 22. maja (STA) - Odbor DZ za delo je na današnji nujni seji na zahtevo SD obravnaval predloge nujnih ukrepov na področju trga dela v Sloveniji ob epidemiji novega koronavirusa. V SD so med drugim predlagali poziv vladi, naj s socialnimi partnerji sklene sporazum za dolgoročno reševanje posledic epidemije, a je odbor tega in ostala predlagana sklepa zavrnil.

Kot so poudarili v SD, je epidemija trg dela močno spremenila. V večini dejavnosti se je zmanjšala aktivnost, vsi deležniki v gospodarstvu pa so bili po njihovih besedah pahnjeni v izjemno negotov položaj. Ogromno delavcev je na čakanju, številna podjetja so že začela odpuščati, so dodali.

Ali bo Slovenija nove razmere izkoristila kot priložnost za rast, je po njihovih besedah odvisno predvsem od ukrepov, ki jih bo vlada sprejela v prihodnjih mesecih. Napačni ukrepi, sprejeti brez socialnega dialoga in strateškega premisleka o nadaljnjem srednjeročnem pristopu v gospodarstvu, krize ne bodo uspešno presegli, temveč bodo le še poglobili neenakosti, so opozorili.

Odboru so predlagali, naj vlado s sklepom pozove, da s socialnimi partnerji sklene sporazum za dolgoročno reševanje ekonomskih in socialnih posledic epidemije. Ministrstvo za delo pa bi moral odbor po njihovem mnenju pozvati, naj pripravi poročilo o sprejetih ukrepih aktivne politike zaposlovanja in pričakovanih rezultatih na trgu dela glede na sprejete ukrepe te politike.

Članom odbora so v SD predlagali tudi, naj na ministrstvo naslovijo poziv k pripravi analize sprememb na trgu dela in novih oblik dela, ki so posledica epidemije, s poudarkom na delu od doma in vplivu digitalizacije na delo.

Odbor je vse tri sklepe zavrnil s šestimi glasovi za in devetimi proti.

V SD so prvotno predlagali še dva sklepa, po katerih bi odbor vlado med drugim pozval k ponovni vzpostavitvi socialnega dialoga in sklicu seje Ekonomsko-socialnega sveta, a so predloga naknadno umaknili, saj je vlada to medtem že storila.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window