Dnevne zakonodajne novosti / 20. avgust 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 121/2023 z dne 1.12.2023
TEMA DNEVA
Zagovornik načela enakosti: Pogoj PCT ni diskriminatoren do necepljenih
Tema dneva

Zahteva izpolnjevanja pogoja PCT za dostop do dobrin, storitev in koriščenje določenih pravic ni diskriminatorna do necepljenih, ki bi se lahko cepili, a se niso, presoja zagovornik načela enakosti. Diskriminacija namreč po zakonu pomeni nekoga obravnavati slabše zaradi njegovih osebnih okoliščin, ki si jih ni izbral sam, cepljenje pa je na izbiro. Poudarja, da so dobrine in storitve, do katerih je možno dostopati le ob izpolnjevanju pogoja PCT, dostopne tudi ostalim, če predložijo negativni test na covid-19.(več)

Janša: Testiranje od 23. avgusta samoplačniško, razen za zaposlene v dejavnostih s predpisanim pogojem PCT
Premier Janez Janša je na Twitterju naznanil, da bo testiranje na okužbo z novim koronavirusom po 23. avgustu samoplačniško, razen za dejavnosti, kjer je pogoj PCT (prebolevnik, cepljeni, testirani) za izvajalce oziroma zaposlene predpisan z odloki. V primeru uvedbe samotestiranja pa bo po njegovih napovedih to veljalo za vse, ne le za šolnike. Da naj stroške obveznih testiranj krije država in ne delodajalec, sicer opozarja tudi OZS.(več)

Vlada potrdila nov predlog novele zakona o DDV
Vlada je v sredo določila besedilo novega predloga novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV), potem ko je prejšnjemu na julijski seji DZ zmanjkal le glas podpore. V novem predlogu ostajajo zapisane rešitve, kot sta odprava praga za obvezen vstop kmetov v sistem DDV kot tudi izročitev računa kupcu v papirnati obliki le na njegovo zahtevo.(več)

Vlada izdala uredbo o prepovedi dajanja plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg
Vlada je na dopisni seji izdala uredbo o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg in o označevanju nekaterih plastičnih proizvodov. Prepovedani bodo pribor - vilice, noži, žlice in palčke - ter krožniki, slamice in vatirane palčke, razen če gre za medicinske pripomočke, so po seji sporočili iz vlade.(več)

Vlada imenovala člane uradniškega sveta
Vlada je na dopisni seji za vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za investicije z 8. septembrom imenovala Borisa Munišiča, in sicer do imenovanja generalnega direktorja po natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev. Imenovala je tudi štiri člane uradniškega sveta in potrdila prostorsko načrtovanje za vodni vir za Istro.(več)

Pahor socialne partnerje prihodnji teden vabi na skupno srečanje
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor predstavnike socialnih partnerjev - sindikatov, delodajalcev in vlade - prihodnji teden vabi na srečanje, katerega cilj bo vnovična oživitev socialnega dialoga v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). Sindikati naj bi sicer prihodnji teden podali skupno stališče do vladnega odgovora na njihove zahteve.(več)

Okoljsko ministrstvo zdrave temelje ravnanja z odpadki pričakuje z novim zakonom
Ministrstvo za okolje in prostor je prepričano, da bo nove in zdrave temelje sistema ravnanja z odpadno embalažo v luči načela proizvajalčeve razširjene odgovornosti postavil novi zakon o varstvu okolja. Z deležniki se trenutno na ministrstvu usklajujejo o zadnjih podrobnostih, nato bo zakon poslan na vlado.(več)

Na obrobju Ljubljane namestili prvi znak za zavijanje desno pri rdeči luči
Na obrobju Ljubljane so namestili prvi prometni znak, s katerim v cestnem prometu uvajajo nov predpis, in sicer zavijanje desno pri rdeči luči na semaforju v križiščih, kjer je nameščen črn znak z zeleno puščico. "Gre za novo pravilo, ki sledi cilju povečati pretočnost v cestnem prometu," je pojasnil državni sekretar Aleš Mihelič.(več)

Sloveniji evropska sredstva za dodatne stroške transporta opreme za cepljenje proti covidu-19
Ministrstvo za zdravje bo v prihodnjih dneh podpisalo pogodbo, v okviru katere je Evropska komisija po Instrumentu nujne pomoči namenila Sloveniji 132.608 evrov nepovratnih sredstev za financiranje transporta opreme, povezane s cepljenjem proti covidu-19. Obenem je komisija zagotovila Sloveniji več kot dva milijona evrov za soočanje s pandemijo.(več)

EU po novem priznava tudi covidna potrdila iz Turčije, Ukrajine in Severne Makedonije
Evropska unija bo od danes dalje priznavala tudi digitalna covidna potrdila, ki so jih izdale oblasti v Turčiji, Ukrajini in Severni Makedoniji, s tem pa bodo olajšali potovanje teh državljanov, so sporočili iz Bruslja.(več)