Dnevne zakonodajne novosti / 14. december 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 8 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Omejevanje dopusta javnih uslužbencev je bilo v neskladju z ustavo
Tema dneva

Ustavno sodišče je ugotovilo, da sta bili v neskladju z ustavo določbi iz zakonov o ukrepih na področju plač v javnem sektorju za leti 2016 in 2017, po katerih je bilo število dni letnega dopusta v javnem sektorju omejeno na 35 dni. Pobudnica, zaposlena v službi vlade za zakonodajo, je zatrjevala, da je izpodbijana ureditev prizadela le starejše delavce in delavce invalide, ker drugi zaposleni v javnem sektorju sporne omejitve števila dni sploh niso mogli preseči. To naj bi tako pomenilo posredno diskriminacijo.(več)

Odbor DZ potrdil predlog zakona o pomoči gospodarstvu v energetski krizi
Odbor DZ za gospodarstvo je prikimal predlogu zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize. Opozicija je sicer opozarjala, da so predlagane rešitve preskromne in prepozne. Odbor je sprejel tudi številna dopolnila koalicije, ki so sledila pripombam zakonodajno-pravne službe DZ, predlagana opozicijska pa je zavrnil.(več)

Pri izvajanju strateškega načrta kmetijske politike pomembno sodelovanje in interdisciplinarnost
Na odboru DZ za kmetijstvo so pristojni predstavili strateški načrt skupne kmetijske politike 2023-2027 za Slovenijo, ki določa način porabe okoli 1,8 milijarde evrov sredstev. Slišati je bilo opozorila o zahtevnosti izvajanja načrta, ki prinaša velike strukturne spremembe. Za uspeh bo potrebno sodelovanje, tudi interdisciplinarno.(več)

Evropska komisija potrdila slovenski program evropske kohezijske politike
Evropska komisija je potrdila slovenski program evropske kohezijske politike 2021-2027. "Sloveniji smo zagotovili dostop do 3,26 milijarde evrov. Država bo imela skupaj z nacionalnim sofinanciranjem v tem obdobju na voljo približno štiri milijarde evrov," je dejal minister za razvoj in kohezijsko politiko Aleksander Jevšek.(več)

Ministrstvo pred prazniki opozarja na pravočasno preverjanje veljavnosti osebnih dokumentov
Na ministrstvu za notranje zadeve vsem, ki bodo med božično-novoletnimi prazniki potovali v tujino, svetujejo, da pravočasno preverijo, ali imajo ustrezen in veljaven dokument za potovanje v tujino. Če je veljavnost tega že ali bo kmalu potekla, naj pravočasno vložijo vlogo za izdajo novega. Posebej je treba biti pozoren na veljavnost listin otrok.(več)

Začetek sojenja v zasebni tožbi Roka Snežiča proti novinarjem Necenzurirano znova preložili
Včeraj bi na ljubljanskem okrožnem sodišču morali začeti sojenje v tožbah, ki jih je zoper novinarje portala Necenzurirano vložil davčni poznavalec Rok Snežič, vendar predobravnavnega naroka tudi tokrat ni bilo. Snežič in njegov odvetnik Goran Janžekovič namreč nista prevzela vabila na obravnavo. Sodišče je nov narok razpisalo za 24. januarja.(več)

Pogačnik umaknil predlog za pregon nekdanjega sodnika Radonjića
Na novomeškem okrožnem sodišču bi morali včeraj začeti glavno obravnavno v kazenskem pregonu nekdanjega sodnika Zvjezdana Radonjića zaradi očitkov o žaljivi obdolžitvi predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Marjana Pogačnika, a se to ni zgodilo. Pogačnik je namreč predlog za pregon umaknil, so za STA povedali na novomeškem sodišču.(več)

Madžarska ministrica Varga zadovoljna z dogovorom glede evropskih sredstev
Madžarska ministrica za pravosodje Judith Varga je izrazila zadovoljstvo z dogovorom, ki so ga v ponedeljek zvečer dosegle države članice EU glede evropskih sredstev za Madžarsko. Podprle so namreč madžarski načrt za okrevanje, hkrati pa so tudi dosegle dogovor o pomoči Ukrajini, ki jo je Budimpešta pogojevala z izplačilom sredstev.(več)

V EU dogovor o vzpostavitvi mejne dajatve na ogljik
Pogajalci Evropskega parlamenta in Sveta EU so dosegli politični dogovor o vzpostavitvi mehanizma za dodatno uvozno dajatev na izdelke z visokim ogljičnim odtisom (Carbon Border Adjustment Mechanism - CBAM). S tem želi EU preprečiti selitev industrijske proizvodnje v države z nižjimi okoljskimi standardi in okrepiti globalna podnebna prizadevanja.(več)

Evropska komisija predlaga nova pravila za uporabo predhodnih informacij o potnikih
Evropska komisija je v okviru varnostne strategije EU predlagala nova pravila za uporabo predhodnih informacij o potnikih (API). Z njimi se bo po besedah komisije izboljšala uporaba teh podatkov za izvajanje pregledov potnikov pred njihovim prihodom na zunanje meje EU, so sporočili iz Bruslja.(več)