Dnevne zakonodajne novosti / 31. januar 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 5 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 59/2024 z dne 16.7.2024
TEMA DNEVA
Vlada potrdila predlog zakona o dodatku za pravosodne funkcionarje
Tema dneva

Vlada je včeraj na dopisni seji določila besedilo predloga zakona o začasnem dodatku sodnikov in državnih tožilcev. Pravosodni funkcionarji bodo tako v skladu z zakonom od 1. januarja do uveljavitve reforme plačnega sistema v javnem sektorju, vendar najdlje do konca leta 2023, prejemali mesečni dodatek v višini 600 evrov bruto. Po ocenah, ki jih je sporočilo ministrstvo, bo dodatek prejemalo 1093 sodnikov in tožilcev. Njegova višina ne bo odvisna od osnovne plače niti od specifike opravljanja posamezne funkcije, ampak bo izplačana v enaki višini vsem upravičencem.(več)

Zakonska zveza kot življenjska skupnost dveh oseb odslej tudi v družinskem zakoniku
Spremembe družinskega zakonika, po katerih je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb in ki omogočajo posvojitev otroka tudi istospolnemu paru, so danes začele veljati. Posebna ureditev življenjske skupnosti samo za istospolne partnerje v zakonu o partnerski zvezi tako ni več potrebna, zato je s spremembami zakonika urejeno prenehanje veljavnosti tega zakona ter način preoblikovanja zdajšnjih partnerskih zvez v zakonske.(več)

Vlada nakup letal za gašenje iz zraka uvrstila v veljavni načrt razvojnih programov
Vlada se je na včerajšnji seji tudi seznanila z informacijo o izgradnji zmogljivosti za gašenje požarov iz zraka in soglašala z aktivnostmi za nakup do šestih namenskih letal. V veljavni načrt razvojnih programov 2023-2026 je uvrstila tudi nov namenski projekt za izgradnjo zmogljivosti za gašenje iz zraka, so sporočili z ministrstva za obrambo.(več)

Še nekaj dni za uveljavljanje olajšave za otroke
Zavezanci za dohodnino, ki lani med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane oz. so jo uveljavljali, a želijo te podatke spremeniti, imajo le še nekaj dni časa za oddajo vloge. Rok za oddajo je 6. februar, nekaj daljši pa je za tiste, ki bodo vlogo oddali preko elektronskega portala eDavki.(več)

Upravno sodišče v tožbi glede dela kanala C0 prikimalo AAG
AAG je po odločitvi upravnega sodišča lahko stranka v postopku za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za del kanala C0 med Črnučami in Brodom v Ljubljani. Zadevo je zato vrnilo v ponovni postopek. V AAG tako menijo, da občina Ljubljana kot investitor za ta del kanala C0, kjer dela še niso končana, nima okoljevarstvenega dovoljenja.(več)

S februarjem odprta spletna oddaja vlog na 2. rok razpisa za raziskovalno-razvojne projekte
Javna agencija Spirit Slovenija bo 1. februarja odprla spletno aplikacijo za oddajo vlog na drugi rok javnega razpisa za spodbude za raziskovalno razvojne projekte, ki ga izvaja v okviru načrta za okrevanje in odpornost. Na voljo bo 22,5 milijona evrov, višina subvencije pa je do 300.000 evrov za posamezni projekt.(več)

Inštitut 8. marec zaradi okrnitve ugleda inštituta vložil tožbo zoper nekdanjega ministra Aleša Hojsa
Inštitut 8. marec je zaradi okrnitve ugleda inštituta vložil tožbo zoper nekdanjega ministra Aleša Hojsa. Zaradi obtožb na Twitterju, da zaradi referenduma o noveli zakona o vodah, pri katerem je sodelovalo več civilnodružbenih organizacij, ni bilo vode za gašenje požarov na Krasu, inštitut zahteva odškodnino v višini 3000 evrov.(več)

Kranjsko sodišče za uničevanje okolja izreklo pogojno obsodbo
Kranjsko okrožno sodišče je blejskega kmeta in gradbinca spoznalo za krivega kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja. Obdolženi naj bi z nasipavanjem materiala poslabšal stanje zaščitenega območja na Koritnem, zato mu je sodišče izreklo pogojno obsodbo enega leta zapora s preizkusno dobo treh let. Sodba še ni pravnomočna.(več)

Evropski komisar za kmetijstvo za jasno, a sorazmerno označevanje porekla medu
Evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski je v razpravi kmetijskih ministrov o označevanju porekla medu poudaril, da mora biti to jasno, a tudi sorazmerno. Napovedal je, da bo predlog revizije direktive o medu predstavil kmalu. Ministrica Irena Šinko pa je glede dvomov nekaterih kolegov dejala, da so možne različne rešitve.(več)

Članice EU s priporočilom o minimalnem dohodku za boj proti revščini
Države članice EU so sprejele priporočilo o minimalnem dohodku, katerega namen je boj proti revščini in socialni izključenosti. Priporočilo Sveta EU vključuje ukrepe za ustrezno podporo v okviru minimalnega dohodka, dostop do ključnih storitev in vključevanje na trg dela.(več)