Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropski komisar za kmetijstvo za jasno, a sorazmerno označevanje porekla medu

ponedeljek, 30.1.2023

Bruselj, 30. januarja (STA) - Evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski je danes v razpravi kmetijskih ministrov o označevanju porekla medu poudaril, da mora biti to jasno, a tudi sorazmerno. Napovedal je, da bo predlog revizije direktive o medu predstavil kmalu. Ministrica Irena Šinko pa je glede dvomov nekaterih kolegov dejala, da so možne različne rešitve.

Kot je v razpravi o označevanju porekla medu, ki je potekala na pobudo Slovenije, povedal Wojciechowski, morajo nova pravila izboljšati informacije za potrošnike, tako da bodo bolj jasne. Obenem se je treba po njegovih besedah izogniti prevelikemu administrativnemu bremenu in zagotoviti, da so informacije sorazmerne in da jih je mogoče nadzorovati.

"Lahko vam zagotovim, da bom naredil vse, da bi našel pravo ravnovesje med tem," je poudaril in napovedal, da bo zakonodajni predlog podal zelo kmalu.

Da mora biti predlog predstavljen zelo kmalu, je po zasedanju v izjavi za medije povedala tudi slovenska kmetijska ministrica Šinko. Za revizijo direktive se namreč zavzemajo tako članice EU kot Evropski parlament, je dejala.

Glede dvomov nekaterih ministrov o predlogu Slovenije, da bi morala biti na etiketi napisana vsaka država, iz katere prihaja med, in delež medu iz nje, je dejala, da so rešitve lahko različne. Lahko bi bili označeni deleži ali pa bi bile države zgolj razporejene po vrstnem redu glede na to, kolikšen del mešanice predstavlja njen med.

Dejala je, da je cilj Slovenije zelo ambiciozen, kakršen tudi mora biti v pogovorih z Evropsko komisijo. "Ko bo zakonodajni predlog v obravnavi, pa bomo videli, kako se bo ta dilema razpletla," je povedala.

Jasno označevanje porekla medu je po njenih besedah pomembno za zaščito potrošnikov, pa tudi čebelarjev, ki ne morejo biti konkurenčni nizkim cenam mešanic medu. Čebelarski sektor je treba zaščititi tudi zato, da se zaščiti opraševalce, je še pojasnila ministrica v izjavi za novinarje.

Visoko podporo slovenski pobudi, ki jo je podprlo 19 drugih držav članic, so pozdravili v Čebelarski zvezi Slovenije. Njen predsednik Boštjan Noč je zapisal, da gre za res pomemben korak v smeri zaščite potrošnika, da bo končno seznanjen, iz katerih držav je med in se bo lahko tudi na podlagi tega odločil o nakupu.

Osrednja tema današnjega zasedanja kmetijskih ministrov v Bruslju so bile sicer razmere na kmetijskih trgih spričo ruske agresije na Ukrajino in podpora kmetijstvu v EU in Ukrajini.

Po besedah ministrice Šinko Slovenija z zaskrbljenostjo spremlja negotovosti glede prihodnje oskrbe in rasti stroškov vhodnih surovin, zlasti gnojil, energije in krme, ter posledično rasti odkupnih cen kmetijskih proizvodov, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

"Razmere na kmetijskih trgih v Sloveniji se sicer nekoliko umirjajo. Trenutno še ni zaznati zmanjšanja staležev živali in dodatnih težav v zvezi s krmo, beležimo pa težke razmere v sektorju sadja in vrtnin. Glede na dimenzijo problema in na obstoj tveganja glede prihodnjega razvoja je ustrezno nadaljevati razpravo o uporabi krizne rezerve," so njene besede povzeli na kmetijskem ministrstvu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window