Dnevne zakonodajne novosti / 25. oktober 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Ustavno sodišče omejilo preiskavo v zadevi Kangler
Tema dneva

Ustavno sodišče je v postopku za oceno ustavnosti, ki jo je zahteval Sodni svet, zadržalo izvajanje zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi. To pomeni, da preiskovalna komisija v zadevi Kangler do končne odločitve ustavnega sodišča ne bo smela izvajati preiskovalnih dejanj, ki se nanašajo na sodnike. Preiskava se po opozorilih Sodnega sveta nanaša na konkretne že pravnomočno končane sodne postopke, poleg tega pa presega svoje ustavno določene pristojnosti in posega v ustavno varovano neodvisnost sodne veje oblasti.(več)

Poslanska večina vztraja pri ukinitvi dodatka za delovno aktivnost
Poslanska večina vztraja pri podpori noveli zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki ukinja dodatek za delovno aktivnost, saj menijo, da dodatek prejemnike odvrača od aktivnega iskanja polne zaposlitve. Po drugi strani vladnemu predlogu najostreje nasprotujejo v Levici, kjer so prepričani, da gre za protisocialen ukrep.(več)

DZ zavrnil predlog zakona za konverzijo posojil v frankih
Predlog zakona o razmerjih med dajalci kreditov in kreditojemalci glede posojil v švicarskih frankih, ki ga je v DZ vložil državni svet, je končal parlamentarno pot. Po matičnem delovnem telesu ga je zavrnila tudi večina poslancev na plenarni seji.(več)

Konec zakonodajne poti še za dve noveli
Parlamentarno pot je končala tudi novela zakona o letalstvu, ki bi po predlogu vlade po stečaju Adrie Airways državi omogočila ustanovitve javne gospodarske službe v letalstvu. Propadel pa je tudi predlog SDS za izenačitev financiranja zasebnega in javnega šolstva.(več)

Notarji za prenos zapuščinskih postopkov na notarske pisarne
V Notarski zbornici Slovenije se zavzemajo za prenos pristojnosti za izvedbo zapuščinskih postopkov na notarje. "Naravna vloga notarja je, da ureja zadeve v vseh nepravdnih postopkih. Ni treba, da država stopi na njihovo stran. V tujini je že tako," je ob mednarodni konferenci o dedovanju dejala predsednica notarske zbornice Sonja Kralj.(več)

Vlada pripravila predlog novele zakona o orožju
Vlada v DZ pošilja predlog novele zakona o orožju. Ta med drugim ureja spremembe kategorizacije orožja in določa obveznost upravnih enot, da za imetnike orožnih listin po uradni dolžnosti preverijo izpolnjevanje določenih pogojev, kot sta zadržek javnega reda in zanesljivost, vsakih pet let.(več)

Z aneksom do krajših čakalnih dob?
Vlada je sprejela aneks tri k splošnemu dogovoru v zdravstvu, ki določa, da bo za bolnike na voljo več storitev, ker bodo programi, kjer so daljše čakalne dobe, bolje plačani. Plačilo bo zagotovil ZZZS v višini okoli 10 milijonov evrov, je pojasnil minister za zdravje Aleš Šabeder.(več)

Vlada o gospodarskih temah
Vlada je na včerajšnji seji med drugim tudi dokapitalizirala družbo 2TDK, sprejela program odprave škode po februarskih poplavah in spremenila uredbo o zelenem javnem naročanju. Opravila je tudi več imenovanj, med drugim je Vojku Stošku podelila še en mandat na čelu družbe Infra.(več)

Ljubljanski nadškofiji odškodnina zaradi dolgotrajne denacionalizacije
Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS je po odločitvi ljubljanskega višjega sodišča Nadškofiji Ljubljana zaradi dolgotrajnega vračanja po drugi svetovni vojni nacionaliziranih gozdov že izplačal dobrih 17 milijonov evrov odškodnine, dolguje pa še štiri. Skupaj bo nadškofiji tako izplačanih 21,17 milijona evrov, so na skladu pojasnili za STA.(več)

Najuglednejši 2019: Začenja se finalno glasovanje
Začel se je drugi krog izbora najuglednejših strokovnjakov v letu 2019 po mnenju uporabnikov portala Tax-Fin-Lex. Na davčnem področju lahko glasujete za mag. Ivana Simiča, Andrejo Škofič Klanjšček ali mag. Damijana Špesa. Predlagani finančno-računovodski strokovnjaki so dr. Marijan Odar, dr. Jožko Peterlin in Marija Tomc Muc. Na pravnem področju pa so bili največkrat predlagani ddr. Klemen Jaklič, dr. Erik Kerševan in dr. Andraž Teršek.