Dnevne zakonodajne novosti / 16. julij 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2023 z dne 22.9.2023
TEMA DNEVA
Manj rešenih zadev na sodiščih
Tema dneva

Sodna statistika kaže, da se število zadev, ki jih letno rešijo sodišča, zmanjšuje, kljub temu pa število skupno nerešenih zadev na sodiščih upada. Slednje je po oceni vrhovnega sodišča predvsem posledica tega, da se zmanjšuje tudi letni pripad zadev. Pri tem pa zanikajo, da bi lahko ti podatki kazali, da so sodišča vse manj učinkovita. Temu oporeka del statistike, ki pravi, da se povprečen čas reševanja zadev skrajšuje. Tako so imela sodišča še leta 2013 okoli 300.000 nerešenih zadev, do lani pa je ta številka padla na okoli 180.000. Sodišča se lahko v večji meri posvetijo nerešenim zadevam, ker vsako leto prejmejo manj zadev. Leta 2013 so prejela okoli 1.110.00 novih zadev, do lani pa je ta številka padla na okoli 850.000.

Vlada potrdila predlog prodaje NLB
Vlada je sklenila Evropski komisiji predlagati spremembe zavez glede prodaje NLB, po katerih bi država z IPO do konca leta 2018 prodala najmanj 50 odstotkov plus eno delnico, preostali del do nadzornega deleža 25 odstotkov in ena delnica pa do konca leta 2019. Hkrati bo vodstvu SDH naložila ponoven začetek postopka prodaje. Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica za finance, ki opravlja tekoče posle, Mateja Vraničar Erman, bodo Evropski komisiji predlagali spremembe, ki so jih s komisijo usklajevali, tako da "z veliko verjetnostjo" pričakuje, da bo komisija predlog podprla.

Vlada je vložila tožbo proti Hrvaški
Vlada je sprejela sklep, da Sodišču EU nemudoma predloži tožbo proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava, ki je posledica nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Tožbo je v skladu s sklepom tudi vložila, so sporočili po petkovi seji vlade. Predsednik SDS Janez Janša je ob tem tvitnil, da se štiri stranke niso strinjale s predlogom, naj tožbo vloži že odhajajoča vlada, temveč bi morali počakati, da se oblikuje nova vlada. Tudi predsednik republike Borut Pahor se je v četrtek vnovič zavzel za to, da bi tožbo proti Hrvaški vložila nova vlada. Sodišče EU sicer danes začenja sodne počitnice do 31. avgusta.

Rebalans proračuna ne bo potreben
Vlada je, po tistem, ko je 14. junija po zvišanju denarne socialne pomoči začasno zadržala izvrševanje državnega proračuna, le našla sredstva in proračun znova uravnovesila. Rebalans državnega proračuna tako ni potreben, je po seji vlade povedala ministrica za finance, ki opravlja tekoče posle, Mateja Vraničar Erman. Med drugim je vlada zavezala službo za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, da v sodelovanju z drugimi resorji v najkrajšem možnem času izvede vse potrebne aktivnosti za izvedbo povračil evropskih sredstev v državni proračun, s čimer se bo odpravil razkorak med izplačili iz državnega proračuna in povračili evropskih sredstev vanj.

265 učiteljev ne poučuje svojih predmetov
Učitelji jeseni do 20 odstotkov učne obveznosti ne bodo mogli več dopolnjevati s poučevanjem predmetov, za katere niso strokovno usposobljeni. To možnost je DZ z večkratnimi spremembami zakonodaje podaljševal vse do letos, ko je novo podaljšanje preprečil padec vlade. Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan opozarja, da naj bi bilo učiteljev, ki svojo učno obveznost z neustrezno smerjo izobrazbe dopolnjujejo do 20 odstotkov, dejansko zgolj 35, medtem ko jih okoli 265 sploh ne poučuje predmeta, za katerega so strokovno usposobljeni. Pri tem se sklicuje na podatke ministrstva za izobraževanje.

Kako enako obdavčiti elektronsko in tiskano knjigo
Finančni ministri EU so v Bruslju znova razpravljali o izenačitvi davčne obravnave elektronske in tiskane knjige in časopisa. Po več neuspešnih poskusih dogovora v minulih dveh letih so zopet zgolj izrazili pripravljenost na nadaljnje iskanje kompromisa. Ključni elementi v zadnjem kompromisnem predlogu ostajajo nespremenjeni. To pomeni, da bi lahko članice za vse publikacije - tiskane in elektronske - uporabljale nižje stopnje DDV, kar je doslej veljalo le za tiskane. Super znižanih stopenj DDV oziroma nižjih od pet odstotkov pa ne bi mogle uporabljati vse članice, ampak samo tiste, ki so takšne stopnje uporabljale na dan 1. januarja 2017.(TFL)