Navigacija
Portal TFL

STA novice / EU pripravljena iskati dogovor glede izenačitve davčne obravnave elektronske in tiskane knjige

petek, 13.7.2018

Bruselj, 13. julija (STA) - Finančni ministri EU so danes v Bruslju znova razpravljali o izenačitvi davčne obravnave elektronske in tiskane knjige in časopisa. Po več neuspešnih poskusih dogovora v minulih dveh letih so tudi danes zgolj izrazili pripravljenost na nadaljnje iskanje kompromisa.

Ministri so izmenjali mnenja o predlogu sprememb direktive glede stopenj DDV, ki se uporabljajo za knjige, časopise in periodične publikacije. Dogovora še ni, so pa izkazali pripravljenost za nadaljnja prizadevanja za kompromis o tem dosjeju, o katerem bi lahko znova razpravljali oktobra, je sporočilo slovensko finančno ministrstvo.

Ključni elementi v zadnjem kompromisnem predlogu, pripravljenem v času bolgarskega predsedstva, ostajajo nespremenjeni. To pomeni, da bi lahko članice za vse publikacije - tiskane in elektronske - uporabljale nižje stopnje DDV, kar je doslej veljalo le za tiskane.

Super znižanih stopenj DDV oziroma nižjih od pet odstotkov sicer ne bi mogle uporabljati vse članice, ampak samo tiste, ki so takšne stopnje uporabljale na dan 1. januarja 2017. Nekaj članic je namreč to možnost dobilo med pristopnimi pogajanji.

Slovenija se strinja s predlogom za izenačitev davčnih stopenj za tiskane in elektronske publikacije, ne pa za splošno možnost držav za uporabo super znižanih stopenj, zato bi lahko podprla kompromisni predlog, so spomnili na ministrstvu.

Slovenijo je zastopal državni sekretar na finančnem ministrstvu Gorazd Renčelj. Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman se je v četrtek v Bruslju sicer udeležila evroskupine, a se je nato vrnila v Slovenijo, kjer vlada nadaljuje obravnavo predloga za spremembo prodajne zaveze za NLB.

Ministri so se tudi seznanili s sklepi junijskega vrha območja evra, o čemer je v četrtek razpravljala tudi evroskupina. V prihodnjih mesecih, do novega vrha območja evra v decembru, evrske ministre čaka veliko dela, poudarjajo na finančnem ministrstvu.

Pripraviti je treba časovni načrt za začetek političnih pogajanj o vzpostavitvi evropskega sistema za jamstvo vlog, manjkajočega tretjega stebra bančne unije, in okvirnih elementov širše reforme oziroma nadaljnjega razvoja evropskega reševalnega sklada ESM.

Tudi zasedanje finančnih ministrov, ki sicer ni prineslo posebnih novic, je minilo v znamenju svetovnega nogometnega prvenstva. Finančna ministra Hrvaške in Francije, ki sta se uvrstili v finale, sta izmenjala nogometna dresa, je povedal hrvaški minister Zdravko Marić.

Marić je v pogovoru s hrvaškimi novinarji v Bruslju izpostavil, da bo dolgoročno "ta velik uspeh" pozitivno vplival na turizem in še zlasti na investicije.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window