Dnevne zakonodajne novosti / 13. januar 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 42 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 99/2023 z dne 22.9.2023
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za december 2022
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v decembru 2022. V zadnjem mesecu lanskega leta je začelo veljati ali se uporabljati kar 217 aktov, 28 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je 84 predpisov. Tako je na zadnji dan leta veljalo 745 zakonov in 21.151 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Po mnenju ustavnega sodišča del zakona o kazenskem postopku v neskladju z ustavo
Zakon o kazenskem postopku je v neskladju z ustavo v delu, ki obsojencu ne omogoča, da v zvezi z vloženo zahtevo za varstvo zakonitosti predlaga odlog ali prekinitev izvršitve kazni zapora, je soglasno odločilo ustavno sodišče. DZ mora protiustavnost odpraviti v enem letu, je razvidno iz odločbe, ki jo je posredoval pravnik Jurij Toplak.(več)

Minimalna plača se zvišuje za 100 evrov neto
Minimalna plača se letos zvišuje za 100 evrov neto na 878 evrov neto, je po seji vlade včeraj povedal minister za delo Luka Mesec. Z dvigom je vlada po ministrovih besedah poskrbela v prvi vrsti za tiste, ki so zaradi visoke inflacije najbolj na udaru in večino svojih prejemkov porabijo za tekoče življenjske stroške.(več)

Vlada predlaga popravke zakona o spodbujanju digitalne vključenosti
Vlada je na redni seji včeraj med drugim sprejela novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, s katero se spreminja koncept določanja ciljnih skupin, ki bodo deležne ukrepov za spodbujanje digitalne vključenosti. Novost je možnost brezplačne izposoje osnovne računalniške opreme.(več)

Dobaviteljem odškodnina zaradi prodaje energentov po omejeni ceni
Vlada je sprejela tudi dve uredbi, s katerima se bo dobaviteljem električne energije in zemeljskega plina zagotovilo nadomestilo, ker morajo energente prodajati po najvišji določeni ceni. Vrednost ukrepa je po besedah ministra za infrastrukturo Bojana Kumra od 340 do 350 milijonov evrov na letni ravni.(več)

Vlada potrdila spremembe evidenc na področju dela
Vlada je včeraj potrdila novelo zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki naj bi zajezila kršenje določb o delovnem času. Novela prinaša obvezno uvedbo elektronskih evidenc delovnega časa za podjetja, ki jim je bila izrečena globa zaradi kršitev delovne zakonodaje. Za ostala podjetja sprememb ne bo.(več)

Vlada v izboljšanje letalske povezljivosti z interventnim zakonom
Vlada je sprejela predlog zakona o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti, saj se je ta, kot je opozorila državna sekretarka na infrastrukturnem ministrstvu Alenka Bratušek, v zadnjih dveh letih zelo poslabšala. Zakon predvideva pomoč v višini 5,6 milijona evrov letno, še prej pa bo morala zeleno luč prižgati Evropska komisija.(več)

Sodišče EU: Spolna usmerjenost ne sme biti razlog za zavrnitev sklenitve honorarne pogodbe
Spolna usmerjenost v EU ne sme biti razlog za zavrnitev sklenitve pogodbe z zunanjim sodelavcem, tudi če nacionalna zakonodaja določa drugače, je odločilo Sodišče EU. Sodišče je razsojalo v primeru poljskega državljana, s katerim podjetje na Poljskem domnevno zaradi istospolne usmerjenosti ni podaljšalo honorarne pogodbe.(več)

Sodišče EU: Kupci potovanj imajo lahko pravico do znižanja cene zaradi koronskih ukrepov
Kupci potovanj v obliki turističnega paketa, na katere so vplivali ukrepi za preprečevanje širjenja covida-19, imajo lahko pravico do znižanja cene potovanja, je odločilo Sodišče EU. Znižanje cene je treba presoditi glede na storitve, vključene v turistični paket, in mora ustrezati vrednosti storitev, za katere je bila ugotovljena neskladnost.(več)

V EU v veljavi strožja pravila glede pitne vode
V EU od včeraj veljajo določbe posodobljene direktive o pitni vodi, ki naj bi po vsej uniji zagotovila kakovostno vodo iz pipe. Nova zakonodaja med drugim zaostruje standarde za meritve kakovosti ter zaznavanje mikroplastike in endokrinih motilcev, članicam pa nalaga tudi izboljšanje dostopa do pitne vode za ranljive skupine.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Pravilnik o prilogi k diplomi
Uredba o uvrstitvi formacijskih dolžnosti in nazivov v Slovenski vojski v plačne razrede
Odločbe sodišč
Sodba Sodišča (veliki senat) z dne 22. decembra 2022.#Christian Louboutin proti Amazon Europe Core Sàrl in drugi.#Predloga(i) za sprejetje predhodne odločbe, ki sta ju vložili Tribunal d'arrondissement de Luxembourg in Tribunal de l’entreprise francophone de Bruxelles.#Predhodno odločanje – Znamka Evropske unije – Uredba (EU) 2017/1001 – Člen 9(2)(a) – Pravice, podeljene z blagovno znamko Evropske unije – Pojem ,uporaba‘ – Upravljavec spletnega prodajnega mesta, ki vključuje spletno tržnico – Oglasi, ki so jih na tej spletni tržnici objavili tretji prodajalci, ki v teh oglasih uporabljajo znak, ki je enak znamki druge osebe, za proizvode, ki so enaki tistim, za katere je registrirana ta znamka – Dojemanje tega znaka kot sestavnega dela komercialnega sporočanja navedenega upravljavca – Način predstavitve oglasov, ki ne omogoča jasnega razlikovanja med ponudbami navedenega upravljavca in ponudbami navedenih tretjih prodajalcev.#Združeni zadevi C-148/21 in C-184/21.
VSL Sklep II Cp 1795/2022, enako tudi , , , , - sprejem na zdravljenje brez privolitve v nujnih primerih - izvedensko mnenje - zdravstveni pregled - pregled zdravstvene dokumentacije - nagrada in...
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o državnem svetu (ZDSve-B)- Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 0113-IX
Ostali dokumenti
Obdavčitev z davkom od premoženja (Podrobnejši opis)
Obdavčitev z davkom od premoženja (Vprašanja in odgovori)