Portal TFL

STA novice / Vlada o gospodarskih temah

četrtek, 12.1.2023

Ljubljana, 12. januarja (STA) - Vlada je izdala uredbi o določitvi nadomestila dobaviteljem električne energije in dobaviteljem zemeljskega plina ter spremenjeno uredbe o določitvi cene električne energije za mala podjetja. Sprejela je predloge zakona o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti ter novel zakonov o evidencah in o spodbujanju digitalne vključenosti.

Vlada je sprejela dve uredbi, s katerima se bo dobaviteljem električne energije in zemeljskega plina zagotovilo nadomestilo, ker morajo energente prodajati po najvišji določeni ceni. Vrednost ukrepa je od 340 do 350 milijonov evrov na letni ravni.

V uredbi o določitvi cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja je kot referenčno leto namesto celega leta 2021 določila obdobje od 1. julija 2021 do 30. junija 2022. S tem je zajela tudi tista podjetja, ki so imela v covidnem letu manjšo porabo ter zato premalo upravičenosti pri regulaciji cene.

Vlada je potrdila predlog novele zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize. Z njim določa, da mala podjetja, ki so po konec leta sprejeti uredbi o določitvi cene električne energije upravičena do regulacije cene elektrike do 30. junija letos, ne morejo hkrati biti upravičena do pomoči za elektriko po tem zakonu.

Ob tem mala podjetja, ki imajo regulirano ceno elektrike in zato niso upravičena do pomoči za gospodarstvo za prve pol leta, ne morejo koristiti ukrepov ministrstva za delo za ohranjanje delovnih mest, saj so pogoji za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo vezani na pogoje pri pomoči za gospodarstvo.

Vlada je sprejela predlog zakona o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti. Ta za triletno obdobje predvideva pomoč v višini 5,6 milijona evrov letno, ki jo bo dodelili v obliki subvencije, ki predstavlja do 50 odstotkov letališke pristojbine, ki jo mora prevoznik plačati letališču. Rešitvi mora zeleno luč prižgati Evropska komisija.

Ministrski zbor je potrdil predlog novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki naj bi zajezila kršenje določb o delovnem času. Predlog novele prinaša obvezno uvedbo elektronskih evidenc delovnega časa za podjetja, ki jim je bila izrečena globa zaradi kršitev delovne zakonodaje. Za ostala podjetja sprememb ne bo.

Vlada je potrdila predlog novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, s katerim se spreminja koncept določanja ciljnih skupin, ki bodo deležne ukrepov za spodbujanje digitalne vključenosti. Novost je možnost brezplačne izposoje osnovne računalniške opreme.

Vlada je dosedanji vršilki dolžnosti direktorice Urada RS za preprečevanje pranja denarja Aniki Vrabec Božič podelila poln petletni mandat. Nastopila ga bo v petek.

Vlada je za člane nadzornega sveta Družbe za upravljanje javnega potniškega prometa kot predstavnika ministrstva za infrastrukturo imenovala Darka Trajanova, ki je postal predsednik nadzornikov, in Tejo Božovič Holc, kot predstavnico ministrstva za finance pa Gordano Pipan.

Vlada je sprejela sklep o določitvi cene za sežig komunalnih odpadkov na območju občin Savinjske regije za obdobje 2023 do 2025. Izračunana cena za storitev sežiga komunalnih odpadkov je 87,17 evra na tono odpadkov.

BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window