Navigacija
Portal TFL

STA novice / V EU v veljavi strožja pravila glede pitne vode

četrtek, 12.1.2023

Bruselj, 12. januarja (STA) - V EU od danes veljajo določbe posodobljene direktive o pitni vodi, ki naj bi po vsej uniji zagotovila kakovostno vodo iz pipe. Nova zakonodaja med drugim zaostruje standarde za meritve kakovosti ter zaznavanje mikroplastike in endokrinih motilcev, članicam pa nalaga tudi izboljšanje dostopa do pitne vode za ranljive skupine.

"Nova pravila predstavljajo enega najvišjih standardov na svetu glede pitne vode in so tudi skladne z željo Evropske unije po dosegi ničelne ravni onesnaževanja," so v sporočilu za javnost danes zapisali v Evropski komisiji.

Direktiva je nastala na pobudo 1,6 milijona Evropejcev, ki so podpisali prvo uspešno evropsko državljansko pobudo Right2Water - pravica do vode, katere namen je bil izboljšati dostop do varne pitne vode za vse Evropejce.

Visoke standarde kakovosti pitne vode je izpostavil tudi evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius. "Naslavljamo problematiko nevarnih kemikalij in mikroplastike, ki končajo v pitni vodi, kar pomeni varno vodo za nas in za okolje. Ker bo to izboljšalo zaupanje v vodo iz pipe, upamo tudi na zmanjšanje količine odpadkov," je dodal.

Slovenija direktive še ni vključila v svoj pravni red. Kot je danes poročal časnik Dnevnik, ministrstvo za zdravje s sprejemanjem nove zakonodaje o pitni vodi hiti, a to po navedbah stroke prinaša številne nedorečenosti predloga zakonodaje.

Predlog nove uredbe tako na primer skorajda ne naslavlja elementov kriznega vodenja oskrbe s pitno vodo, čeprav se je ravno v lanski poletni suši to izkazalo kot izredno pereče vprašanje.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window