Dnevne zakonodajne novosti / 19. maj 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 52/2024 z dne 21.6.2024
TEMA DNEVA
Osnutek tretjega protikoronskega zakona danes na vladi
Tema dneva

Vlada bo na popoldanski seji obravnavala osnutek tretjega protikoronskega zakona, ki kot osrednja ukrepa predvideva shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa ter pomoč gostinstvu in turizmu. Turizmu namerava vlada priskočiti na pomoč tudi s turističnimi boni. Sindikat si medtem prizadeva še za podaljšanje ukrepa čakanja na delo do konca leta, odprto pa naj bi ostalo tudi vprašanje pomoči avtobusnim prevoznikom. Socialnim partnerjem je sicer doslej uspelo praktično v celoti uskladiti predlagano shemo skrajšanega delovnega časa.(več)

Okoljsko ministrstvo za spremembo uredbe o presoji vplivov na okolje
Ministrstvo za okolje in prostor je v javno obravnavo prejšnji teden poslalo spremembo uredbe o posegih v okolje, za katere je treba izvesti presojo vplivov na okolje. Z njo želi dvigniti prag pri določanju, kdaj je zahtevan predhodni postopek, pojasnjuje ministrstvo. Cilj naj bi bile administrativne razbremenitve.(več)

Vlada na seznam držav za prehajanje meje brez omejitev uvrstila Hrvaško
Vlada je na seznam držav, iz katerih lahko osebe vstopajo v Slovenijo brez omejitev, uvrstila Hrvaško, so sporočili po dopisni seji vlade. Iz poročila NIJZ namreč izhaja, da je tveganje okužbe z novim koronavirusom v obeh državah primerljivo.(več)

Odlogi plačil kreditov zaživeli, krediti z jamstvom države še ne
Banke so po uveljavitvi zakonov za blaženje posledic epidemije koronavirusa in za zagotavljanje dodatne likvidnosti gospodarstvu čakale na podrobna pravila v uredbah, ki ju je vlada ta teden vendarle sprejela. Medtem ko so dileme za odobritev odloga kreditnih obveznosti večinoma rešene, odprta ostajajo vprašanja glede kreditov z državnim poroštvom.(več)

Lani manj kaznivih dejanj, več prometnih nesreč s smrtnimi žrtvami
V Sloveniji je bilo leta 2019 manj kaznivih dejanj kot leto pred tem. Se je pa povečalo število prometnih nesreč in smrtnih žrtev ter nedovoljenih prehodov meje. Po oceni v. d. generalnega direktorja policije Antona Travnerja policija z vsakim letom bolje opravlja svoje naloge in nadgrajuje svojo stroko, je razvidno iz letnega poročila policije.(več)

Ministrstvo zavrnilo pritožbe Kemisa na odločbe inšpektorata
Ministrstvo za okolje in prostor je zavrnilo tri pritožbe podjetja Kemis na odločbe gradbenega inšpektorata, in sicer glede odložitve odklopa vode in elektrike za podzemni rezervoar ter prenehanja uporabe prizidka. Delno odločbo za zaustavitev gradnje reciklažnega centra pa je odpravilo in vrnilo gradbenemu inšpektoratu v ponovno odločanje.(več)

Javno posvetovanje o evropskem podnebnem paktu še mesec dni
Zainteresirani deležniki lahko preko javnih posvetovanj do 17. junija izrazijo mnenje o Evropskem podnebnem paktu. Zeleni dogovor je nova strategija EU za boj proti podnebnim spremembam, ki naj bi evropsko gospodarstvo naredila trajnostno, čistejše, varnejše in bolj zdravo, so mesec dni pred iztekom posvetovanj sporočili z okoljskega ministrstva.(več)

Evropska komisija s tožbo proti Avstriji zaradi otroških dodatkov
Evropska komisija je na Sodišče EU vložila tožbo proti Avstriji zaradi otroških dodatkov, saj da avstrijska zakonodaja o indeksaciji družinskih prejemkov in družinskih davčnih olajšav ni v skladu s pravili EU. Državljani EU, ki delajo v Avstriji, njihovi otroci pa ne živijo v Avstriji, namreč od leta 2019 prejemajo nižji dodatek.(več)

Zunanji ministri za koordinirano odpiranje meja med članicami EU
V Italiji, Belgiji, Grčiji, na Irskem in še marsikje drugje po Evropi so včeraj z novimi koraki nadaljevali po poti normalizacije razmer - odpirale so se šole, trgovine in restavracije. Glede odpiranja mej se je več držav EU zavzelo za usklajen pristop. Nemčija in Francija pa sta predlagali 500 milijard evrov težak sklad za zagon gospodarstva EU.(več)