Navigacija
Portal TFL

STA novice / Številne evropske države nadaljujejo pot proti normalizaciji razmer (zbirno)

ponedeljek, 18.5.2020

Bruselj/Berlin/Rim, 18. maja (STA) - V Italiji, Belgiji, Grčiji, na Irskem in še marsikje drugje po Evropi so danes z novimi koraki nadaljevali po poti normalizacije razmer - odpirale so se šole, trgovine in restavracije. Glede odpiranja mej se je več držav EU zavzelo za usklajen pristop. Nemčija in Francija pa sta predlagali 500 milijard evrov težak sklad za zagon gospodarstva EU.

Italijani so šli danes prvič po 10. marcu lahko na kavo v bar, na kosilo v restavracijo, k frizerju ali k maši. V Italiji se je namreč začela druga faza rahljanja ukrepov za zajezitev pandemije covida-19.

Premier Giuseppe Conte je ob tem opozoril Italijane, da je pot do konca epidemije še dolga in da ne smejo popustiti. Tako morajo še naprej upoštevati predpisano medsebojno razdaljo. V zaprtih prostorih, kot so trgovine ali javni promet, je obvezna uporaba zaščitnih mask ali druge zaščite za nos in usta.

Nov sklop rahljanja ukrepov se je začel tudi v Belgiji. Šole so znova odprle vrata za zadnje letnike srednjih in zadnje razrede osnovnih šol. Odprli so se muzeji, frizerski saloni in živalski vrtovi. Ob odprtju tudi tu ostajajo v veljavi ukrepi družbenega distanciranja ter nekaterih preventivni ukrepi.

Na Irskem so se začeli na delovna mesta vračati tisti, ki svoje delo opravljajo zunaj, ponovno so se odprli nekatere trgovine in zunanja športna igrišča. Gre za prvo fazo rahljanja omejitve, ki so v veljavi od 28. marca. Postopno naj bi jih odpravljali do avgusta.

Na Hrvaškem je znova možno kopanje v bazenih. Vrata so odprle nekatere strokovne srednje šole. Dovoljeni so tudi obiski v domovih za starejše. Znova so zaživele redne ladijske linije v domačem in mednarodnem prometu. odpirajo se tudi gledališča in kinodvorane.

V Grčiji pa so danes odprli akropolo v Atenah in tudi vsa druga arheološka najdišča v državi, potem ko so bila zaradi pandemije novega koronavirusa zaprta dva meseca. V šolske klopi v državi so spet sedli srednješolci.

V šole so dijaki zadnjih letnikov lahko šli na Portugalskem, kjer so se odprli še bari, restavracije, muzeji in galerije. Restavracije in kavarne so se odprli tudi v Severni Makedoniji in na Danskem. V tej državi so se osnovnošolcem v šolah pridružili še srednješolci.

O ponovnem odpiranju šol ter vpisu v naslednje šolsko oziroma študijsko leto so na videokonferenci govorili tudi ministri članic EU, pristojni za izobraževanje. Zavzeli so se za modernizacijo izobraževalnih sistemov. Strinjali so se, da izobraževanje na daljavo ne more nadomestiti izobraževanja v živo.

V okvir rahljanja strogih ukrepov spada tudi ponovno odpiranje mej v Evropi. Zunanji ministri več držav Evropske unije, tudi Slovenije, so se danes zavzeli za koordiniran pristop k ponovnemu odpiranju meja med članicami EU.

Nemški minister Heiko Maas, ki je bil pobudnik videokonference, je poudaril, da si bodo prizadevali za odprtje meja pred poletjem. Je pa dodal, da poletni dopust ne bo takšen, kot je bil pred pandemijo novega koronavirusa.

Veliko skrbi državljanom EU povzroča tudi stanje v gospodarstvu, ki se zaradi pandemije novega koronavirusa sooča z največjo krizo po drugi svetovni vojni. Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron sta danes predlagala 500 milijard evrov težak sklad za ponoven zagon gospodarstva EU.

Državam, ki bi bile deležne pomoči iz sklada, sredstev po besedah Macrona ne bi bilo treba vračati. "Cilj sklada je, da Evropa iz krize pride okrepljena, kohezivna in solidarna," je danes v Berlinu poudarila Merklova.

Ob rahljanju ukrepov so sicer še vedno prisotna tudi svarila pred preveliko sproščenostjo, saj je virus še vedno prisoten. O tem pričajo tudi novi grozdi okužb v Nemčiji. Potem ko v zadnjem času zabeležili že več izbruhov v klavnicah, danes od tam poročajo o še enem na Spodnjem Saškem. Grozd okužb se je pojavil tudi v begunskem centru v Severnem Porenju-Vestfaliji, kjer se je okužilo 130 ljudi.

Število okužb še vedno narašča v nekaterih drugih državah po svetu. V Braziliji so denimo v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 8000 okužb, skupno doslej 241.080. Za covidom-19 je umrlo 16.118 ljudi, med njimi 485 v zadnjem dnevu. Oblasti v Sao Paulu opozarjajo, da so tamkajšnje bolnišnice tik pred zlomom.

V Rusiji so medtem danes prvič od 1. maja poročali o manj kot 9000 novih primerih okužbe z novim koronavirusom. Skupno se je doslej okužilo 290.678 ljudi. V državi že rahljajo ukrepe, oblasti pa govorijo o stabilizaciji razmer.

So pa zaskrbljeni zaradi skokovitega povečanja okužb z novim koronavirusom v Dagestanu. V zadnjem dnevu so zabeležili za 86 odstotkov več okužb. Ruski predsednik Vladimir Putin je že napovedal, da naj bi v regijo na severu Kavkaza napotili dodatno opremo, zdravstvene delavce ter teste.

Edina država z več potrjenimi okužbami kot Rusija so ZDA, kjer se je doslej okužilo skoraj 1,5 milijona ljudi, do nedelje zvečer jih je umrlo več kot 89.500.

Obenem iz ZDA prihajajo dobre novice - biotehnološko podjetje Moderna danes poroča o pozitivnih vmesnih rezultatih prve faze kliničnega testiranja njihovega cepiva proti novemu koronavirusu. Cepivo mRNA-1273 je namreč glede na prve rezultate pri osmih ljudeh, ki so ga prejeli, proizvedlo enako močan imunski odziv, kot ga je opaziti pri ljudeh, ki okrevajo po okužbi z novim koronavirusom.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window